Kultur

Høyt til fjells

Kikkeskap mot norske fjell er på plass i Nasjonalgalleriets utstilling «Oppdagelsen av fjellet».

Publisert Sist oppdatert

– Vi viser bare norske motiver, men har også med utenlandske kunstnere som arbeidet i Norge. Arbeidene er fra perioden 1820 til 1850, sier Nils Messel som er kurator for utstillingen som vises i Nasjonalgalleriet. Utstillingen omfatter 170 verk av 19 kunstnere, malerier, skisser og tegninger, gamle kart og måleinstrumenter.

Jeg er opptatt av det registrerende, ikke bare de store sakene som ble laget i atelierene. Men det er selvsagt også med noe av det. Vi har fått låne Joachim Frichs store bilder som ellers befinner seg på Oscarshall, forteller Messel.

Lokker med kikkeskap til fjellet.Vi har «Peep-show» her også, sier Nils Messel muntert.

– Og det er?

En rekonstruksjon av Johannes Flintoes kosmorama. Han hadde laget et kikkeskap som folk kunne se bildene hans i. Slik viste han sine bilder for å øke illusjonen. Det er som å se rett inn i naturen, linsene i apparatet forstørret motivene, forteller Messel.

Johannes Flintoe, som blant annet reiste rundt og malte folkedrakter, har signert 42 av tegningene og gouachene på utstillingen. Ellers medvirker blant andre J.C. Dahl, Thomas Fearnley, Knud Baade, Adolph Tidemand og Hans Fredrik Gude. Mange av de norske kunstnerne bodde i utlandet, Tyskland var populært, men om sommeren vendte de hjem til Norge og turer i fjellet. For eksempel J.C. Dahl. I 1826 reiste han fra Dresden til Norge for første gang på femten år. Da han dro tilbake hadde han med seg 250 tegninger fra turen.

Når vi snakker om fjellet på 1820-tallet dreier det seg først og fremst om Jotunheimen. Det var her de vandret, kunstnere, botanikere og geologer. Kunstnernes fikk øynene opp for norske fjell i forbindelse med naturvitenskapens oppmålinger og behov for dokumentasjon. Som for eksempel kart. Offiser Wilhelm Maximilian Carpelans oppdagelsesreiser i fjellet resulterte i kart over det sørlige Norge. Merkeåret for oppdagelsen av fjellet var 1819, dette året reiste både Carpelan og Johannes Flintoe rundt i høyden. De reiste ikke sammen, men begge tegnet landskapene de passerte.

Utstillingen viser flere nasjonalromantiske høydepunkter og dramatiske framstillinger av høye fjell og dype daler. Et interaktivt Norges-kart viser hvor kunstnerne var. Det er også laget en illustrert katalog til utstillingen.

Hvor: Nasjonalgalleriet, Universitetsgata 13
Når: Varer til 11. mai

Powered by Labrador CMS