Helg

Han skulle vært avlivet av Siv Jensen, men det er fortsatt ganske mye liv igjen i Trym Aafløy

Til å være en mann som skulle være avlivet av Siv Jensen, er det fortsatt ganske mye liv igjen i Trym Aafløy i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.

Hvem: Trym Aafløy (56)
Hvorfor: Aafløy og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger fikk sin debut i partilederdebatten denne uka.

Du fikk være med i partilederdebatten på NRK denne uka, for aller første gang. Hvordan var det?

– Det var for så vidt helt greit. Men problemet er at jeg ikke er partileder. Derfor fikk jeg bare være med i en duell mot Siv Jensen. Den skulle handle om bompenger, og bare det. Helt fram til sending fikk jeg bekreftet av NRK at det skulle være slik. Vi snakket om bompenger først, men da fikk Siv problemer. Så hun begynte å snakke om andre politiske temaer, om Stavanger og slike ting. Programlederen stanset henne ikke, så hun klarte å endre hele agendaen. Jeg kan ikke så mye om politikk i Stavanger, jeg stiller til valg i Bergen. Det ble litt haltende, og jeg måtte improvisere for å komme tilbake på sporet.

Hvordan synes du selv det gikk?

– Det var en interessant opplevelse. På bompengebiten hadde vi full kontroll, og slo Siv Jensen. Men når de spør om politikk i Stavanger, blir det verre. Det er som om jeg skulle spørre Siv Jensen om italienske viner. Dersom hun ikke kan noe særlig om italienske viner, ville det være like relevant som det Siv fikk lov til å snakke om. Når man endrer premissene på den måten blir det ikke lagt opp til en god debatt. Vi skulle krangle om bompenger, men det klarte Jensen å unngå.

«Jensen avlivet Aafløy», sa retorikkekspert Kjell Terje Ringdal til BT etter debatten …

– Ja, altså … Hvem er han der Ringdal?

Han er førstelektor ved Høgskolen Kristiania og ekspert på PR og retorikk.

– Sånne folk som det der har jeg minimal respekt for. At en «retorikk-ekspert» bruker et slikt uttrykk sier mer om han enn om meg. Det sier ingenting om meg, faktisk. Han er enøyd, og bruker et usmakelig uttrykk. Jeg er ikke krenket, men det senker det intellektuelle nivået på debatten. Når en «retorikkekspert» bruker en slik retorikk, blir han en parodi på seg selv. Men BTs kommentator mente jeg kom best ut av debatten med Jensen, så det kommer an på øynene som ser. Og forutsetningene ble altså endret. Går du til en revolverduell og motstanderen har en mitraljøse, blir det vanskelig.

De andre som deltok i den debatten har mange rådgivere, og forbereder seg i timevis sammen med disse. Og du?

– Jeg har ingen rådgivere. Jeg har forberedt meg godt, men på egen hånd. Jeg har ikke rådgivere, ikke sjåfør, ikke livvakt. Vi stiller som David mot en hel haug med goliater her. «Retorikkekspertens» uttalelse må ses i lys av dette. Tror det er få med min begrensende erfaring som ville stått i dette på den måten vi gjør. Når du ser oss på TV, enten det er Frode [Myrhol, partileder i FNB, journ.anm.] eller meg, får du the Real Deal, i motsetning til de andre politikerne.

Ja, men du ...

– Vi bør bli bedømt ut ifra det, at vi gjør dette med mindre ressurser. Og Jensen og jeg skulle altså ha en duell om bompenger. Det var ingen som plutselig begynte å snakke om andre tema i de andre duellene.

Har du tatt dette opp med NRK?

– Nei, det gidder jeg ikke. Jeg synes det blir for dumt å ringe dem å klage.

Du fikk ganske hard medfart av kommentatorene i de største avisene i etterkant av tv-debatt-debuten. Merker du at dette er et nivå opp?

– Med tanke på at vi i hele tatt får være med, føler vi jo det. Vi tas på alvor nå. Når det gjelder avisene, føler vi at de tar oss så alvorlig at de … i visse perioder er ute etter oss. Noen virker å være mindre glad for at vi har blitt så store.

Tenker du nå på oppslaget i Bergens Tidende der dine tidligere ansatte [Aafløy drev vinbaren Moliere i Bergen i mange år] anklaget deg for ufin lederstil?

– Ja. For de fleste utenfor redaksjonen oppleves den saken som et overtramp. Men vi må leve med dette, har vi lært, selv om vi heller vil snakke om politikk. Men det er jo et paradoks: Vi får kritikk for ikke å ha en helhetlig politikk. Men da vi lanserte partiprogrammet vårt lokalt, med ti av våre politikere til stede, kom det bare en journalist. Da har mediene et forklaringsproblem. Det er Dobbeltmoralsk å kritisere oss for å ikke ha politikk på viktige områder, og så bryr de seg ikke når vi vil snakke om denne politikken.

Les også: Byene betaler – bompengetrollet sprakk

Er ikke negative oppslag også et signal om at dere blir tatt på alvor?

– Jeg tenker vel at de først og fremst er redde for oss, fordi vi er blitt så store. Men jeg er overrasket over at det er så jævla skittent spill. At stortingspolitikere er villige til å lyve om oss ...

Hva tenker du på?

– Siv Jensen sa i duellen med meg at eiendomsskatten i Stavanger er tredoblet i perioden vi har vært representert i bystyret. Det er jo ren løgn. Det er ikke mulig innenfor rammene de nasjonale rammene som regjeringen har lagt, det. Jensen sa også at om du skriver «vet ikke», «vet ikke», «vet ikke» på en valgomat, får du beskjed om at du bør stemme på oss i FNB. Det er feil. Og her lokalt sier Ap at FNB ønsker å privatisere sykehjemssektoren, selv om vi sier gang på gang at vi ikke vil det. Det er ingenting annet en ren løgn. Men vi ser jo at det er slik dette spillet er. Spørsmålet vi stiller oss, er: Skal vi være med på spillet, eller skal vi være mer edruelige? Selv om vi går glipp av noen billige stikk? Jeg tror mange anerkjenner at vi ikke spiller dette spillet. Vi tjener på å ikke gjøre det.

Men det dere sier selv er jo at dere er en protest mot «spillet», som du kaller det. Så dere bør vel holde stien ren.

– Jo, vi er det. Men vi er ikke radikale. Vi har ingen andre superradikalt partiposter enn bompengene. Vi er generelt imot det establishmentet som politikken er blitt. Mange ser at politikere er opptatt av politikk for politikkens skyld, og taburetter og posisjoner. Ideen bak demokratiet er at innbyggerne skal stemme på representanter som taler deres sak. Det er det mange som føler at dagens politikere har glemt.

I et intervju med meg i mai lovet du at dere ikke kom til å miste oppslutning før valget. Nå har dere falt litt, og er ned mot 20-21 prosent på siste målinger.

– Vi har falt en liten smule, ja.

Du holder løftet, synes du?

– Det er jo fortsatt 23 dager til valget. Vi kan gå opp igjen, vi.

Er det kritikken som gjør at dere har gått litt ned? At de andre tar dere på alvor og går til motangrep?

– Nei, jeg tror det er valgkampmaskineriet til de andre partiene. Det er mye annonser overalt nå, for eksempel. Det kan ha en effekt. Våre velgere er dessuten på biltur i Europa om sommeren, så de tar ikke telefonen når meningsmålerne ringer. Hehe.

Om du skal tippe: Hvor mange prosent av velgerne i Bergen vil stemme på FNB?

– Jeg har tro på at vi kommer opp mot 25 prosent igjen.

Hvordan vil bergenserne merke at dere har politisk makt etter valget?

– Det de andre partiene, spesielt Høyre, har mast om lenge nå, er at vi må velge side. Men vi trenger ikke velge noe som helst. Vi ligger i midten, og vi er et av de største partiene. De som vil samarbeide med oss, må inn mot sentrum. Det vil bli mindre venstresidepolitikk, og mindre høyrepolitikk. Med oss som politisk kraft vil bergenspolitikken ta Møllers tran, men ikke for mye. Det blir ikke så mye skatter og avgifter som venstresiden ønsker, men heller ikke privatisering av alt, som høyresiden vil. Vi er bekymret for gjelden til Bergen kommune, den må ned. Og vi vil ha mer rettferdighet for dem som rammes av bompengene. Ap er så bekymret for barnefamiliene, sier de. Men det er jo de som betaler mest i bom. Barnefamilier i Bergen skattlegges halvt i hjel av ytre bomring.

Hvor mye skal du kutte i bominntektene til Berge?

– 30 prosent.

Du har tallet så klart?

– Det er det den ytre bomringen drar inn, inntektene utgjør 3–400 millioner på årsbasis. Den skal bort.

Så politikken dras mot sentrum, og bergenserne skal betale mindre bompenger.

– Og en mer edruelig politikk. Vi må ta grep om kommunens kostnader, som galopperer. Det er stor vekst i den kommunale gjelden, i utgiftene og i antall ansatte. Noen må få bukt med det. Ap kan ikke glise og si de har kontroll. De oppfører seg som en uskikkelig tenåring som ikke klarer å leve på ukelønnen sin. De skal bruke 100 millioner på skolemat, sier de, men vil ikke si hvor de skal kutte.

Er du styrket i troen på at dere er en politisk kraft som trengs i Norge?

– Ja, definitivt. Ingen ville engang ha snakket om bompenger om vi ikke var her. At Erna og Jonas snakker om det i partilederdebatten, er oppsiktsvekkende. Uansett hva regjeringen kommer opp med av løsninger på feltet, tar vi æren for det. For bare seks måneder siden var det ingen utenom byene som snakket om bom. Bare ved tilstedeværelsen vår er dette blitt et tema.

Less også: Bomprotestpartiet FNB – et parti også for syklister?

Og alt det andre som skjedde denne uka? Debatten, kritikken etterpå, at Siv Jensen fintet deg ut i debatten?

– Det er spennende å se hva det vil gi av utslag på målingene. Det kan gi en positiv boost, tror jeg. Jeg fintet visst ut Siv, jeg også!

Etter slike debatter pleier partilederne å debrife med rådgiverne, gjerne over en øl. Hvem debrifer du med?

– Vi har jo ingen. Det var bare meg.

Så du tok en øl alene på hotellrommet og stirret ut i natten?

– Jeg ser på dette som en jobbreise, og da drikker jeg ikke øl. Men jeg ringte ikke til noen, nei. Jeg gikk på hotellrommet og la meg.

Les også: Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan

Mer fra: Helg