Vil utvide koronarestriksjonene til 16. desember

I morgen skal formannskapet i Drammen ta stilling til nye koronaregler - og hvor lenge de skal vare. Rådmannen går inn for at restriksjonene - med noen endringer - bør fortsette til 16. desember.

9. november vedtok politikerne i Drammen svært strenge restriksjoner i håp om å stanse koronasmitten i samfunnet - blant annet forbud mot alkoholservering, stenging av treningssentre med mer. 17. november strammet de inn ved å også inkludere unge over 13 år i tiltakene.

Reglene skulle vare ut november - og dermed må politikerne tirsdag bestemme seg for nye regler. Da er det formannskapsmøte i Drammen kommune og på sakslista står en revisjon av forskriften om covid-19-tiltak. 

Vil utvide til 16. desember

Rådmannen anbefaler i sakspapirene at de reviderte reglene skal vare fram til 16. desember. 

Dermed blir de som håpet at tiltakene skulle være over innen adventstida og desember startet, skuffet.

LES OGSÅ: Hun var kjempesyk med korona og innlagt på sykehuset i 10 dager - nå lærer hun andre om viruset

På smittevernmøte mellom kommunen og pressen mandag morgen gjorde smittevernoverlege Einar Sagberg det klart at de fortsatt mener smitten er for høy:

– I et kortsiktig perspektiv har smitten gått ned, men om du ser på smittetallene de siste ukene og sammenligner med tidligere i år er det fremdeles høye tall. Det var 188 nye smittede i uke 48 - det er høyt, også sammenlignet med for eksempel i vår. Vi er helt avhengige av å få tallene lavere, sa han.

Noen få endringer

Reglene politikerne skal ta stilling til tirsdag er nesten identiske med dem som ble vedtatt 17. november. Det er fremdeles påbud om munnbind dersom man ikke kan holde én meters avstand for eksempel på bussen eller i butikken, det er fremdeles skjenkestopp og fremdeles stans i breddeidretten, for eksempel.

Men det innføres noen flere unntak: også toppidrettsutøvere - selv om de ikke er profesjonelle - får lov til å bruke svømmehaller til trening.

LES OGSÅ: Dette betyr smittereglene i Drammen for deg

Det blir også unntak for personer som får «nødvendig helsehjelp i form av rehabilitering og opptrening etter sykdom eller skade utført av offentlig godkjent fysioterapeut i fysikalske institutt, fysioterapipraksis og treningssenter». Rehabilitering eller opptrening som IKKE er definert som nøvendig helsehjelp og ikke utført av offentlig godkjent fysioterapeut vil ikke være tillatt.

Unntak fra arrangementsforbudet innendørs:

* Digitale arrangement med maksimalt fem personer tilstede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell. Arrangøren skal sørge for at alle som er tilstede skal kunne holde minst en meters avstand til andre som ikke tilhører samme husstand, målt fra skulder til skulder.