Drammen strammer inn - igjen: nå får heller ikke ungdommer trene

Smittetallene synker ikke - og formannskapet vedtok å stramme inn nok en gang.

Formannskapet i Drammen gikk tirsdag inn for å stramme inn kommunens koronaregler enda mer enn de gjorde 9. november

Smittevernrådsleder Madli Indseth viste til Oslos innstramminger for noen dager siden, og sa at helsemyndighetene forventer at Drammen følger etter. 

– Drammens kurve har fulgt Oslos kurve, og vi anbefaler at Drammen innfører reglene som nå er innført i Oslo, sa hun.

I hovedtrekk er endringen at reglene også gjelder ungdom, altså alle over barneskolealder. De kan dermed heller ikke trene idrett eller delta i organiserte fritidsaktiviteter.

Dette gjelder blant annet friidrett, korps, kor, dans og innendørs breddeidrett. Fritidsklubber kan kun ha et veldig begrenset tilbud.

LES OGSÅ: Dette betyr smittereglene i Drammen for deg

Det betyr at kun barn i barneskolealder kan trene i idrettshaller, svømmehaller og lignende. Det er unntak for profesjonelle utøvere.

Flere av politikerne sa under møtet at de er bekymret for smitteutviklingen, men også for svake grupper. Flere påpekte at mange er ensomme eller sliter psykisk under nedstengingen. Likevel ble de enige om å utvide smittevernreglene.

Endringene kommer primært fordi gruppa 13-19 år er en av gruppene som har hatt flest smittetilfeller de siste ukene.

SVs Rune Kjeldsen mente tiltakene også er en naturlig følge av at skolene forrige uke ble flyttet til rødt nivå. Dette betyr blant annet at elevene deles opp i mindre grupper som holdes helt adskilt fra hverandre gjennom hele skoledagen.

– Når elevene skilles på skolen er det ulogisk at de blandes på fritiden, sa han.

LES OGSÅ: Drammen: 666 nye smittetilfeller de siste to ukene

Både Ståle Sørensen i MDG og Ulf Erik Knudsen i Frp uttrykte også stor skepsis til at Drammen nok en gang følger etter Oslo og myndighetene. Men flere påpekte at Drammen har et eget smittevernråd som anbefaler å stramme inn igjen.

– Vi har smittefaglige eksperter som jobber med dette 24/7. Og da er det deres råd vi forholder oss til. De skal vi stole på, sa Høyres Kristin Surlien.

Arbeiderpartiets Arve Vannebo påpekte dessuten at det også har vært omvendt - Oslo har fulgt Drammen:

– Behovet for tiltak er innlysende. Vi var tidligere ute enn Oslo også med å flytte skolene til rødt nivå. Målt etter innbyggertall er smittetallet dobbelt så høyt her som i Oslo, og det må vi ta innover oss, sa Vannebo.

De nye reglene gjelder fram til 1. desember, da skal politikerne gjøre en ny vurdering.