Drammen

– Tydeliggjør en trist, men ventet utvikling for norske barnehager

Lille, privatdrevne Skyttelveien barnehage ble solgt til barnehagekjeden Norlandia, mens Konnerud kommunale barnehage skal legges ned. Åse Lund (SV) mener norske politikere har lagt til rette for at de store kjedene får ta over stadig mer av barnehagesektoren.

– Dette handler ikke om Norlandia spesielt, men om hvordan disse massive velferdskonsernene generelt flytter en stadig større andel av de offentlige barnehagemidlene, våre skattepenger, ut av barnehagesektoren. Dette har blitt godt dokumentert, så den biten går jeg ikke nærmere inn på, understreker Åse Lund (SV) - som er lærer ved Universitetet i Sørøst-Norges barnehagelærerutdanning og medlem av hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune.

«Vi kan ikke leve på knapper og glansbilder. Det fungerer ikke sånn. Og du har stort ansvar for arbeidsplasser», sa tidligere eier av Skyttelveien barnehage, Venke Sørlie, til Dagsavisen Fremtiden etter salget til Norlandia.

Det var Drammens Tidende som først skrev om salget torsdag. Det samme gjelder nedleggelsen av Konnerud kommunale barnehage. For denne nyheten kom helt ut av det blå, for foreldre og FAU - som fikk brev om dette onsdag, mens mange av politikerne ikke visste noe før Drammens Tidende skrev om det torsdag. De ansatte skal ha blitt informert om at de vil få jobb i andre barnehager, bare kort tid før foreldrene ble informert.

Les også: Krangel i kulissene, partibytter og partiet som kollapset helt: slik var det politiske drammensåret

«Demografisk nedtrekk»

– Dette med nedleggelsen av Konnerud barnehage ble jeg ikke informert om før noen andre, så jeg kjenner ikke så mye til det ennå, og kan derfor heller ikke si så mye om det. Ikke annet enn at det står i økonomiplanen for 2021 - 2024 at det må kuttes, men ikke hvordan. Derfor stilte SV spørsmål i november om hvor kuttene - på seks millioner - skulle tas. Det kom ikke fram noe sted at det var planer om nedleggelse.

Lund forteller at heller ikke svaret de fikk i slutten av november tydet på at det var planer om å legge ned en hel barnehage. Her vises det bare til at besparelsene er «et demografisk nedtrekk, færre forventede barn».

– Men nå kommer jo dette allerede i januar, så det er klart at noen har visst..

###

Åse Lund, SV-politiker og barnehagelærerutdanner. Foto: Pernille Vestengen.

Lund sier hun vet at det nå jobbes på politisk nivå, både i forhold til den manglende informasjonen til folkevalgte og foreldre - og med tanke på nedleggelsen i seg selv.

– Men jeg har ingen store forhåpninger om at det er mulig å påvirke noe av dette, kommenterer hun.

Les også: Lars Mamen: – Ansvaret for importsmitte ligger ikke hos arbeidsinnvandrere, men hos arbeidsgiverne

Ingen sjanse - uten økte midler

På et generelt plan setter Lund nedleggelsen av den kommunale barnehagen - og salget av den enkeltstående, private barnehagen i sammenheng. Hun frykter at stadig flere kommunale tilbud overtas av de store nasjonale og internasjonale velferdskonsernene. Når det gjelder nedleggelsen på Konnerud, mener hun dette er å gi barnehagekjeden Espira, som har slått seg stort opp på Konnerud de siste årene, nye kunder på sølvfat.

– Igjen; dette er ikke ment som noen kritikk av verken Espira eller Norlandia i seg selv. De driver business og de gjør ikke noe galt som sådan. Problemet er at man på nasjonalt nivå har overlatt altfor mye av ansvaret for å sikre alle barn barnehageplass til disse store kjedene. Det er ingen tvil om at de tjener penger, og så lenge de har kunder får de tilskudd. Skulle man økt tilskuddet til de kommunale, må man i neste omgang øke tilsvarende til de private. Dermed holdes tilskuddene nede - både til kommunale og private.

Lund spår at det etterhvert bare vil være igjen noen få kommunale barnehageplasser i de største kommunene, mens resten tilhører kjedene. De små, private barnehagene kan ikke hevde seg i konkurransen.

– Selv om jeg er langt til venstre politisk har jeg ikke noe ønske om at de små, private barnehagene, drevet av foreldre, familier eller ideelle organisasjoner, skal måtte legge ned. De sørger for bedre mangfold, men det er lite vi får gjort, for det er heller ikke lov å forskjellsbehandle de ideelle og de kommersielle barnehagene. Det eneste vi kan gjøre på kommuneplan, for å motvirke hele denne utviklingen, er å holde fast på de kommunale barnehageplassene. Vi kunne eventuelt inngå avtaler om forkjøpsrett, men uten at vi får noen ekstra inntekter, som kan øke potten til barnhageområdet, kan vi ikke gjøre noe - langt mindre kjøpe barnehager.

Les også: Her kan du ta skøytene fatt i Drammen

Kjedene vinner

Som pedagog er Lund også bekymret for det innholdsmessige i de store barnehagekjedene. For selv om de holder seg innenfor gjeldende rammeplaner og lovverk, mener hun de tøyer det mer i retning av skole enn det norsk barnehagepraksis har tradisjon for.

– Innenfor den norske - og den nordiske- barnehagemodellen er det viktig at barna får utforske ting de selv er interesserte i - og der de voksne tilrettelegger for læring i forbindelse med dette, innen alle slags forskjellige temaer. Også hegner man sterkt om lekens egenverdi. I flere av de store kjedebarnehagene standardiseres pedagogikken, gjennom manualer for hvordan arbeidet skal utføres, slik at barnehagelærerne får veldig lite spillerom. Og noen ferdigheter vektlegges framfor andre, og det er de som er viktige for skolefaglig mestring. Dette mener jeg bryter med vår tradisjon, kommenterer Lund.

Les også: Tidlig bitt av fagforeningsbasillen

Stykkprisen er problematisk

Også forfatter av «Velferdsprofitørene»  og daglig leder i For velferdsstaten Linn Herning har merket seg de siste nyhetene fra Drammen. Hun er helt enig i at disse siste hendelsene bare tydeliggjør veien utviklingen er på vei mot.

Oslo  20180501.
Leder for Velferdsstaten Linn Herning under Demonstrasjonstoget fra Youngstorget 1. Mai.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Linn Herning. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det egentlige problemet er finansieringssystemet for barnehager. Dagens stykkprissystem legger opp til en konkurranse mot bunnen, som bare de kommersielle kjedene vinner på. Kommunene må kutte i egen drift og enkeltstående privatbarnehager utkonkurreres. Hele det økonomiske rammeverket for barnehager må endres, konstaterer Herning.

Overfor Drammens Tidenede har Thomas Larsen Sola, kommunalsjef for barnehage og skole i Drammen, i ettertid innrømmet at politikerne skulle vært mer involvert i nedleggelsen av Konnerud barnehage. Men faglig mener han at beslutningen var riktig.

Simon Nordanger (SP) har torsdag sendt inn en lang liste med spørsmål vedrørende nedleggelsen av Konnerud barnehage til administrasjonen i Drammen.

Les også: – Aldri hørt om noe tilsvarende

Og denne: Velferdsvokterne

Mer fra Dagsavisen