Nyheter

Krangel i kulissene, partibytter og partistiftelse: slik var det politiske drammensåret

Én politiker byttet parti to ganger. Flere forlot sitt gamle. Ett parti kastet sin egen gruppeleder. Og et parti har i praksis oppløst seg selv på tampen av året.

2020 var et hendelsesrikt år for politikken i Drammen.

Sp-politiker vraket fra utvalg

Året startet med et nytt flertall som skulle styre en ny storkommune - men det tok ikke lang tid før idyllen slo sprekker. I januar valgte Senterpartiet å kaste sin egen representant Trine Borge Johansen fra kommunens klimautvalg - etter at Johansen delte en artikkel fra et nynazistisk nettsted. Budskapet i artikkelen var sterkt kritisk til forskning om de globale klimaendringene.

– Jeg tenkte at dette var et innlegg til klimadebatten, og ikke noe mer enn det. Da jeg ble klar over hvor det kom fra var jeg ikke interessert i å beholde det, sa Borge Johansen da.

Harald Wessel-Berg sitter i bystyret for Høyre, men har vært åpen om sin motstand mot BBP2. Her sammen med Trine Borge Johansen i Senterpartiet, et av to partier som har stemt nei til pakka og har et ørlite håp om endre den fram mot bystyremøtet i juni. FOTO: KATRINE STRØM

Året 2020 startet bratt for Trine Borge Johansen (avbildet) i Sp da hun ble kastet ut av klimautvalget av eget parti. Foto: Katrine Strøm

Koronaåret 2020

Å slå sammen tre kommuner til én er ikke til å spøke med, og det ble noen gnisninger alt tidlig på året da hjertesaker måtte stilles opp mot hverandre og planer fra den gamle kommunen skulle diskuteres på nytt. Enkelte av partiene føler de har fått gjennomslag for få av sine saker.

Men den store utfordringen kom først i mars: koronapandemien.

Allerede i starten av mars fikk de første drammenserne diagnostisert korona, og siden har viruset preget både kommunen og politikken. En del planlagte prosjekter måtte skyves på, samtidig som kommunens ansatte virkelig fikk føle på arbeidspresset da nye rutiner i ny kommune og nye rutiner på grunn av smittevern kom samtidig.

Kastet gruppelederen

Men en av de store prøvelsene for det rødgrønne flertallet i 2020, viste seg likevel ikke å være korona: men problemer internt i MDG.

Allerede tidlig på våren fryktet flere i de rødgrønne partiene at splittelse i MDG kunne føre til at flertallet røk. Helt siden rett etter valget i 2019 hadde det ulmet i partiet, og utover våren ble konflikten sterkere. Det ble snakket om samarbeidsproblemer som gikk så langt at enkeltpolitikere knapt snakket sammen. MDG sentralt ble koblet inn for å rydde opp.

###

Ståle Sørensen har vært MDGs synligste politiker i mange år. Men i 2020 skar det seg helt internt. Foto: Arkiv

I juni varslet MDG-politiker Herman Ekle Lund at han meldte seg ut av partiet på grunn av konfliktene. (Samme måned valgte for øvrig Ap å stemme for utbygginga på Knive-Lolland, ettersom plannene ble satt i gang før det nye flertallet tiltrådte. Men det ble ikke tatt godt imot i Senterpartiet, og det var også misnøye i MDG.)

Flere internt uttrykte at de hadde mistillit til partiets gruppeleder, Ståle Sørensen. Og i august var det slutt: han ble kastet fra dette vervet. Cathrin Janøy tok over. Men Sørensen sitter fortsatt for MDG i kommunestyret, og dessuten er han fremdeles varaordfører. Nå hersker det en slags våpenhvile i MDG, der det fremdeles er tydelige fløyer, men hvor de stort sett stemmer samlet.

Men ikke alltid. Ved flere voteringer i høst har MDG delt seg i stemmegivningen, og ved minst én anledning har det påvirket utfallet av en sak.

Byttet to ganger

Og byttet i juni ble ikke det eneste for Ekle Lund. Da gikk han fra å være MDG-representant til å være uavhengig i kommunestyret - men han fant fort tonen med Anders Wengen i Venstre, og stemte mye sammen med partiet utover året.

I november ble det offisielt.

– Jeg har meldt meg inn i Venstre og er fra og med i dag en del av kommunestyregruppa til Venstre i Drammen, meldte den unge politikeren. Dermed var han tilbake i partiet hvor han startet sin politiske karriere - før han byttet til MDG.

Herman Ekle Lund har meldt seg inn i Venstre.

Ekle Lund beskrev det som å komme hjem da han meldte overgang til Venstre. Foto: Jenny Dahl Bakken

Ekle Lund var ikke den eneste politikeren med partibytte i år. Under kommunestyremøtet i september ble det kjent at Nei til bomrings vara Mohammad Mostafaei gikk til Ap.

Også han gikk dermed tilbake til partiet han først ble medlem av. Mostafaei pekte på flyktningsaken som avgjørende, ettersom Ap gikk inn for at kommunen skulle stille seg disponible til å ta imot Moria-flyktninger.

LES OGSÅ: «Ingen» vet hvorfor sykehjemmet blir så dyrt

Startet nytt parti

Nei til bomrings problemer var tydelige alt kort etter valget i 2019: de fikk avskalling raskt, ved at både Harald Wessel-Berg og Randi Eng i oktober det året meldte overgang til Frp. Det førte til at NtB mistet plassen sin i formannskapet.

Og det ga seg altså ikke i 2020, da det fremdeles var store uenigheter om flere saker, og der Mostafaei til slutt valgte å bytte parti.

Da skulle man kanskje tro at ting roet seg for anti-bomringpartiet. Men slik ble det ikke. I november valgte nemlig partiets gruppelder Anders Lunde, kommunestyremedlem Catharina Cruchow og styremedlem Grethe Beck å gå over til det nystartede Industi- og næringspartiet (INP) og danne lokallag for partiet i Drammen.

Cristina Chruchow og Anders Lunde vil framover kjempe for å få Owe Ingemann Waltherzøe, leder for Industri- og næringspartiet, inn på Stortinget. De skal likevel fortsette å representere Nei til Bomring i tre år til - i kommunestyret i Drammen.

Cristina Chruchow og Anders Lunde vil framover kjempe for å få Industri- og næringspartiet, inn på Stortinget. De skal likevel fortsette å representere Nei til Bomring i tre år til - i kommunestyret i Drammen. Foto: Katrine Strøm

De tre vil fremdeles sitte ut perioden for Nei til bomring, og sier de ikke ser noen motsetninger mellom NtBs plattform og politikken til INP. NTB er en partiliste som ikke tilhører noe nasjonalt parti. Kommunestyremedlem Robin Brekke Voss er den siste av partiets profiler som ikke melder overgang til det nye partiet.

Året ble avsluttet med en opphetet budsjett-debatt, der posisjonen likevel framsto mer samlet enn på lenge. Etter det begivenhetsrike politiske året 2020 er det nok mange av drammenspolitikerne som ønsker seg et litt roligere 2021.

Mer fra Dagsavisen