Nyheter

Korona-konsekvenser: Kan se langt etter pantepengene

IF Birkebeineren skigruppe driftes for pengene de får inn ved å samle inn flasker to ganger i året. Det har koronaen satt en stopper for.

Bilde 1 av 3

– Det er stort sett flaskeinnsamling - samt noen få sponsorer - som holder oss i gang. To ganger i året går vi fra dør til dør og henter flasker og bokser hjemme hos folk, og mange har samlet opp lenge i påvente av at vi kommer. Så langt i år er derimot resultatet magert. Så lenge koronapandemien herjer kan vi jo ikke samle inn på samme måten lenger, sier skitrener og styremedlem i skigruppa i Idrettsforeningen Birkebeineren Krokstadelva (IBK) Kjetil Øpstad.

Han forteller at de i vår heller ba alle som er tilknyttet skigruppa om å samle sammen flest mulig flasker selv - og at alle ba venner og familie om å gjøre det samme. I tillegg tok noen faste givere kontakt med foreningens medlemmer, og ba dem om å hente sekker med flasker hjemme hos dem. Men fangsten ble uansett betraktelig mindre enn vanlig.

– På én innsamlingsrunde pleier vi å få inn flasker for et sted mellom 25.000 og 45.000 kroner, og dette gjøres altså både vår og høst. Denne våren fikk vi inn 15.000, konstaterer Øpstad.

###

Deler av skigruppa - under en tidligere flaskeinnsamling. Foto: Privat.

Les også: Krav fra Kiwi: Butikksjefen må gå – gir for mye til lokalsamfunnet

Alternativ innsamling

Flaskepant er en viktig inntektskilde for mange idrettslag. Ved å sende inn de innsamlede flaskene og boksene til panteselskapet Infinitum - som har en egen panteordning for idrettslag, skolekorps, kontorfelleskap og andre organisasjoner - kan de tjene godt med penger.

–  Det en vinn-vinn-situasjon - at idrettslag og andre frivillige organisasjoner kan få inn driftsmidler og samtidig hjelpe oss med å samle inn panteflasker og bokser, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum, i en pressemelding.

Ifølge deres tall er også Lier idrettslags håndballag høyst effektive flaskeinnsamlere. I fjor fikk de inn over 113.000 bokser og flasker, til en verdi av rundt 250.000 kroner.

– Etter sommeren gjennomførte vi en alternativ innsamling. Vi satt foran klubbhuset og så kunne heller folk komme og levere pant til oss. Med tanke på at vi kun informerte om det på Facebook, fikk vi inn mer enn forventet. Men det ble betydelig mindre enn vi får inn gjennom de vanlige innsamlingene våre, sier leder Nadine Stier i Lier IL Håndball.

Les også: Trekker seg som kommunalsjef etter varsler

Kan fortsatt hente

Heldigvis hadde IBKs skigruppe litt å tære på økonomisk, og på grunn av varierende interesse og snøfattige vintre har medlemstallet sunket fra rundt 100 til omlag 50 på få år - setter de heller ikke igang like mange arrangementer som tidligere.

– Men vi satser i hvert fall på å få samlet inn for 15.000 kroner nå i løpet av høsten også. Det er mulig vi satser på en innsamling til rett etter jul og nyttår, for da har folk gjerne ekstra mye flasker i huset. Også må folk mer enn gjerne ta kontakt på mail da - til ski@ibk.no - om de har et par sekker med flasker de vil bli kvitt. De kan bare sette det ut til oss - også kommer vi og henter, oppfordrer skientusiast Øpstad.

###

Kjetil Øpstad er trener og styremedlem i IBKs skigruppe. Foto: Privat.

Pant på øl- og brusbokser ble innført i Norge i 1999, og 21 år senere er nordmenn desidert best i verden på å pante flasker. Det første året ble det pantet 66 millioner bokser – i  2018 var tallet økt til over en milliard, inkludert flasker, ifølge nettsidene til Infinitum, som driver panteordningen i Norge.

Høsten 2017 økte pantesatsene, og siden den gang har Ola Nordmann blitt enda ivrigere i tjenesten. I 2019 ble det samlet inn totalt 1.155.213.872 panteflasker- og bokser. Dette tilsvarer 90 prosent alt som selges. Følgende gikk til resirkulering: 20.219 tonn PET (plastflasker), 9.025 tonn Aluminium (bokser), 1.500 tonn korker og etiketter - samt 1.300 tonn plastsekker, som panten kommer inn i.

Les også: Jakten på juleskurken 2020 blir konsert

Mer fra Dagsavisen