Nyheter

Slutter som butikksjef etter Kiwi-krav – gir for mye til lokalsamfunnet

Årsak? For mange ansatte, sponsing av lokalt kulturliv og utkjøring av varer til folk som trenger det, har gjort at butikken har tjent mindre enn det Kiwi-toppene ønsker.

Tekst og foto: Harald Reitan

Butikksjef Inge Holtlien (48) på Kiwi i Mjøndalen i Drammen kommune har hatt sin siste ordinære arbeidsdag der han han jobba i 31 år.

– Når jeg ikke fikk fortsette å pleie forholdet til kundene slik jeg ønsket, kunne jeg ikke ha fortsatt, sier Holtlien.

– At vi sitter igjen med mindre overskudd, går ikke ut over Kiwi-kjeden. Vi driver butikken innenfor kjedens konsept mot å betale en prosentdel av omsetningen til kjeden, slik 110 andre Kiwi-butikker gjør – det som kalles franchise-drift. De 600 andre Kiwi-butikkene er det kjeden selv som driver. Vi gjør opp for oss slik avtalen krever. Det det går ut over, er bonusen jeg kunne fått som butikksjef, sier Inge Holtlien, som har vært butikksjef i 10 år.

Han har jobba i butikken helt siden han var tenåring, sammen med faren, Vidar Holtlien.

– Jeg har nok, i likhet med faren min, identifisert meg med Kiwi og den grønne uniformen. Kjedens sjefer har ikke lagt seg så mye bort i måten vi har drevet på før, men nå vil de altså at alle butikkene skal ha helt like regler. Dermed var det ikke lenger plass til meg her, sier Inge.

Les også: Trekker seg som kommunalsjef etter varsler

To generasjoner

– Hei! Hei-hei! Morn! Hei!

Vidar Holtlien (72), mannen som startet butikken i Mjøndalen i 1989, står utenfor inngangsdøren på Kiwi etter å ha vært inne og handlet. Han hilser på alle som går inn og ut, og blir gjerne stående og prate en stund med noen av dem. Han har vært pensjonist et par år, men han er innom butikken hver dag, og tar gjerne noen runder og henter handlevogner som står ute mens han er der.

– Kjenner du alle kundene her?

– Ja. Han smiler litt når han svarer.

– Det er ikke langt unna, i alle fall.

– Du har, ofte på lang avstand i butikken, alltid hilst på kundene, lenge før butikkansatte gikk på kurs for å lære å si «hei.» Har det vært et salgstriks?

 – Nei, det har nok ikke det. Jeg har alltid vært glad i kundene mine, og de fortjener å bli vist respekt når de kommer inn i min butikk. Da er det en selvfølge å hilse ordentlig på dem.

###

– Å hilse på kundene har vært en selvfølge, uten å måtte lære det på kurs, sier Vidar Holtlien, som starte butikken i 1989.

Les også: Bekymret for fryktkultur i kommunen: – Ansatte sier at hvis de skal møte oss må det være hemmelig

Slutt etter 31 år

I disse dager er Kiwi og familien Holtlien i ferd med å gå fra hverandre. Uenigheten om deler av måten å drive på har vært der i lengre tid, men nå har det tilspissa seg slik at skilsmissen er nær. Hvilken endelig, ny avtale som blir gjort mellom Kiwi og Vidar Holtlien, som eier franchisekontrakten i Mjøndalen, er ennå uklart. Det er seks år igjen av avtalen, men den kan ta slutt ved årsskiftet.

– Jeg kan bekrefte at Inge Holtlien ikke kan fortsette som butikksjef med de forutsetningene han selv fortsatt vil ha, sier regionsjef Reiulf Thorsen. Han har overordna ledelsesansvar for 65 Kiwi-butikker i Oslofjord-regionen.

– Hvis Vidar Holtlien velger å fortsette som driver etter årsskiftet, kan han da ansette en ny butikksjef selv?

– Da vil Kiwi være behjelpelig med å ansette en ny, sier Reiulf Thorsen, som ellers ikke vil kommentere denne konflikten, i alle fall ikke før en ny avtale ligger underskrevet.

###

Regionsjef i Kiwi, Reiulf Thorsen. Pressefoto Kiwi.

– Jeg håper jo at vi kan gå ut av dette uten å slenge døra igjen etter oss, sier senior Holtlien, som hatt butikkarbeid som livsstil sammen med sønnen Inge i alle disse årene.

– Hva slags følelser jeg vil sitte igjen med etter denne tøffe perioden, avhenger av hvordan den endelige avtalen mellom oss og Kiwi blir, sier han. Og jeg ønsker jo at butikken vi har starta og drevet i tre tiår i Mjøndalen, fortsatt skal gå godt.

Les også: Elvelangs: Tenåringsmamma angrepet av nistepakke

###

Nederste hylle i butikken skal også ha oppmerksomhet. Det går ut over knærne. 

Suksessen i Mjøndalen

Kiwi ble grunnlagt i 1979 av Tor Kirkeng, Henning Kirkeng og Svein Wike. Første butikken lå i Hokksund i Øvre Eiker. Ti år etter, da de hadde seks butikker, kjøpte de bygget til samvirkelaget i Mjøndalen, og averterte etter en franchise-taker. Vidar søkte, og fikk kontrakten.

– Jeg kjøpte den gangen det som var igjen av salgbare varer av samvirkelaget, og hadde i en periode rester av de «blå-hvite» produktene til kooperasjonen som en del av sortimentet. Vi hadde en omsetning på rundt fem millioner kroner det første halvåret, minnes Vidar, noe som tilsvarer ni og en halv million i 2019.  Til sammenligning var omsetningen i Mjøndalen for et helt år i fjor 130 millioner, som ga en fjerdeplass i Kiwi-kjeden.

Samvirkelagsbygget i Mjøndalen ble revet i 2011, og Kirkeng Eiendom, med navn fra Ki-delen av Kiwi, bygde Torgkvartalet som ga plass for en stor, ny butikk og mange leiligheter. Familien Holtlien hadde også en eierandel der, men de solgte seg ut for tre år siden.

Les også: Fikk 410.000 til satsing på barn og unge

Sosialt engasjement

Inge Holtlien (48) sier uenigheten med ledelsen i Kiwi-konsernet gjelder mange punkter..

– Det ene er hvor mange ansatte vi skal ha. Vi har flere enn andre Kiwi-butikker på samme størrelse, med filosofien at kundene skal slippe å stå lenge i kassekø, og at vi skal være best på service. Vi har kjørt varer til kunder som ikke kan komme i butikken sjøl, og det vil ikke Kiwi sentralt at vi skal. Vi har sponsa kulturen i Mjøndalen med 15 millioner kroner i løpet av disse tretti åra, og det vil ikke Kiwi-ledelsen at vi skal fortsette med, sier Inge.

– Vi har villet honorere ildsjelholdningen som preger dem som driver lag og foreninger, og som er helt avgjørende for at kulturlivet holdes oppe, sier Inge og fortsetter:

– Vi mener det er viktig å bidra i lokalsamfunnet, og vi har ikke hatt som mål å tjene mest mulig penger på kort sikt – vår forretningsmessige ambisjon har vært å kunne holde på lenge, og bli sakte større. Det er fremdeles seks år igjen av vår nåværende franchise-avtale med Kiwi, men nå er det vel mest sannsynlig at Kiwi selv overtar butikken ved årsskiftet, sier han.

###

Robert Piros, Nedre Eiker barne- og ungdomsteater:

– Uten støtten fra Kiwi i Mjøndalen hadde vi ikke kunnet bygd oss opp til det vi er i dag. Vi har Eiker-bygdenes største kulturforestillinger der vi engasjerer 100 mennesker, og der 150 står på venteliste for å bli med. Hva bidraget fra Kiwi i Mjøndalen har betydd, er helt uvurderlig. Vi har fått både direkte pengestøtte og svært rimelige varer ved arrangement der vi har hatt salg av mat og drikke i pausen. Hva sponsor-stoppen kommer til å bety for driften vår framover, tør jeg nesten ikke å tenke på.

###

Anne-Line Lorentzen, Mjøndalen og Steinberg skolekorps:

– Dette er ordentlig trist. Velviljen fra Kiwi i Mjøndalen har vært fantastisk, på alle vis. Det har vært herlig å bli møtt på en så hyggelig måte når vi har bedt om noe - aldri nei til premier ved lotterier, alltid støtte til kafeteriaen på loppemarkedene våre, alltid en årlig pengesum som ikke har vært øremerka noe spesielt ved driften vår. At Kiwi-kjeden ikke heier på de holdningene som driverne av denne butikken har, istedenfor å ta fra dem gleden ved å være en aktiv del av lokalsamfunnet, er ikke til å begripe.  

Les også: Ritu designer 120 plagg i året: – Å gud, gir jeg jobb til andre?

Lange dager

Inge Holtlien har i flere år hatt 90 timers arbeidsuke.

– Jeg har likt å holde på slik. Veksten vi har opplevd, og tilbakemeldingen fra kundene, har vært en enorm drivkraft. Dessuten kommer dette året til å slå alle omsetningsrekorder. Kona og jeg har ikke barn, men jeg kunne jo ikke ha holdt på slik i det uendelige, erkjenner han.

– Jeg kunne ha gått sist fredag, men fant ut at jeg ville bli litt til. Det gikk ikke lenger enn til søndag, så satte jeg brått sluttstrek. Jeg har rett og slett sett fram til å slutte en stund nå, men jeg behøver vel ikke å kjenne så veldig godt etter for å føle på en sorg over det som har skjedd …

Han er spent på hvordan livet blir når det nå blir omstilt fra «hundre til null» fra den ene dagen til den andre.

– Det er litt skummelt, ja. Jeg har foreløpig ingen nye yrkesplaner, og dette er jo det eneste jeg kan, siden jeg har vært her siden jeg var 17. Om jeg har noen hobby? Nei … det har ikke vært noen tid til det. Bortsett fra å bygge større saker i Lego – store Disneyslott og slikt! Og ja, jeg har bestilt noen flere avanserte prosjekter derfra, som jeg håper kommer snart.

###

– Den eneste hobbyen jeg har hatt tid til, er å bygge i Lego. Nå får jeg mer tid til det, sier Inge Holtlien.

I etterkant av publiseringen ønsker regionsjef Reiulf Thorsen i Kiwi å komme med dette tilsvaret:

«Vi kjenner oss ikke igjen i bildet som tegnes i Dagsavisen Fremtiden. Vi kan bekrefte at det er samtaler rundt eieforhold og videre drift av KIWI Mjøndalen. Dette er ikke uvanlig i forbindelse med generasjonsskifte, og ingenting er avgjort.

Vi forholder oss til Vidar Holtlien, som er franchisetaker i butikken. KIWI har hatt et godt samarbeid med ham i over 30 år, og samtalene om eventuelt eierskifte har vært ryddige og konstruktive fra begge parter. Det har ikke vært noen konflikt, slik avisen hevder.

Uavhengig av om butikkene våre er franchiseied eller KIWI-eid, ønsker vi å være synlige og bidra i lokalmiljøet.»

Les også: Binh kom til Lier for å plukke jordbær. Nå kommer han seg ikke hjem: – Jeg er veldig bekymret

Mer fra Dagsavisen