Nyheter

Hatets apostler

Jeg var der. Jeg hørte, og jeg så. 5–6 tilhørere klappet når SIANs talere vrengte ut sine hatytringer.

Bilde 1 av 2

Lørdag 15. juni 2019. En dag med mørke skyer i horisonten. SIAN – Stopp islamiseringen av Norge – skulle ha stand på Strømsø torg i Drammen. Jeg var der. Jeg hørte, og jeg så. 5–6 tilhørere klappet når SIANs talere vrengte ut sine hatytringer. Rundt 100 motdemonstranter på det meste sto med ryggen til. Vi fikk høre om vold, voldtekter, narkotikasalg, med mer – alt relatert til innvandring og selvfølgelig først og fremst til muslimer. Dessuten fikk vi «hjernedøde» med ryggen til selvfølgelig høre hvilken fare vi representerer for vårt lands utvikling.

En av talerne, Lars Thorsen, bosatt på Jevnaker, kunne fortelle oss om lovløse tilstander i bydelen Fjell. Og jeg undrer: Har du vært på Fjell, Thorsen? Har du venner eller familie som bor der? Jeg har arbeidet ved Fjell skole i 44 år. Jeg har venner og bekjente som bor på Fjell. Lovløse tilstander? I denne sammenhengen bør det nevnes at Fjell skole er den mest prisbelønte skolen i Drammen. For holdningsskapende arbeid har skolen fått Benjaminprisen, en UNESCO-pris, en Barnevernpris, en pris fra Tempelridderordenen, en Humanistpris.

Les også: Sivile og politi måtte skille partene da SIAN-stand fikk sinnene i kok på torget i Drammen

På frakken min hadde jeg den dagen jakkemerket formet som en hånd med påskriften: Ikke mobb kameraten min! Og da ei ung jente med minoritetsbakgrunn som sto rett ved meg stille, stille ristet på hodet mens tårene rant, tok jeg rundt henne, pekte på merket mitt og hvisket: «Du representerer norske verdier, ikke de som skriker og skråler der borte.» Hun så opp, smilte forsiktig, og så la jeg til: «Og så må du huske på at i kongefamilien vår er det bare to som ikke har innvandrerbakgrunn.» Hun så forundret på meg. «Ja, kongen vår har foreldre som begge kom som innvandrere. Det er bare dronningen og kronprinsessen som ikke har innvandrerbakgrunn.» Da brøt smilet fram, og jeg fikk en varm klem. «Takk!» hvisket hun.

Martin Luther King jr. har sagt det på denne måten: «I look to a day when people will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.»

Les også: Anarkismens nye ansikt i Drammen

SIANs Anna Bråten avslutter sin tale med å holde opp Koranen, kaller den en eventyrbok for så å slenge den i bakken. Jeg antar at dette var særdeles godt planlagt. Muslimenes sinne og fortvilelse etter i nær to timer å ha hørt på grov utskjelling og så se sin hellige bok bli behandlet slik, ble filmet av SIAN, for så å skulle legges ut på nettet, til ønsket spott og spe: «I Drammen ser vi hvem som bestemmer, og det er ikke ordensmakten,» fikk vi høre. Takk og lov for at det ikke er SIAN som bestemmer! Drammens Tidende, 17. juni, referer følgende: «Hvorfor kastet du Koranen på bakken, Bråthen?» «Bare for å vise hvor lite siviliserte de er.» Hvem er lite sivilisert?

Under innlegget til Drammens Tidende, også lagt ut på Facebook, fant jeg en skjermdump. Ordene er Anna Bråten sine: «Tryggere med Breivik enn med muslimen.» «Er mange gullkorn i manifestet hans … mulig han får rett i framtida, bare se hva AUF har klekket ut ... grøss.» «Kanskje vi på sikt må slippe han ut, så får vi ryddet opp i elendigheten ... vondt skal med vondt fordrives, er et kjent uttrykk ... gjelder ikke det lenger.» Det er fullstendig ufattelig!

Les også: SIAN «vant» i Drammen på lørdag

Å stille opp og bruke vår stemmekraft er nødvendig. Det er viktig å vise at dette hatet slett ikke representerer verken norske eller kristne verdier.

Jeg synes nok heller ikke drammenspolitikeren Ole Hovengen fra Fremskrittspartiet representerer gode, norske verdier. Dagen etter at SVs Marian Hussein sto på Stortingets talerstol, iført hijab, la Hovengen ut et innlegg på Facebook der han sammenligner hijab med det å ha på seg SS-uniform! Ifølge Dagsavisen Fremtiden 14. juni skriver han: «Hun gjør en helt bevisst prioritering av å promotere islam framfor å fremme sine synspunkter.» Og videre: «Hussein må ha hatt på seg hijab som en hånlig demonstrasjon mot demokrati, fred, ytringsfrihet, likestilling ... Ja, mot oss.» Og så: «De kommer til Norge, angivelig fordi de har rømt fra regimer de ikke kan leve under, men så forsetter de å bruke hijab. Da må de være uvitende om friheten vi har her i landet.» Tenk, jeg trodde at frihet også innebærer selv å kunne velge hodeplagg. Eller har jeg fullstendig misforstått? Er det Hovengen som skal definere for muslimske kvinner hva som er kvinneundertrykkende? Han avslutter slik: «Det som står ubesvart er; hva er de fremrykkendes neste trekk?» Jeg må bare innrømme: Jeg er vel så bekymret for hva som er Hovengens neste trekk.

Les også: Rasismesak mot SIAN-profiler utsatt igjen

Som nevnt har Fjell skole fått Benjaminprisen. Det var i 2004. Tre av Benjamin Hermansens kamerater var til stede under overrekkelsen av prisen som inkluderte en ministatue av Benjamin. I skolens gjestebok skrev de: «En hilsen til Fjell skole fra alle ungdommene på Holmlia som ber dere ta godt vare på Benjamin.» Det betyr at vi skal stå opp mot alt det hatet som var bakgrunnen for dette rasistisk motiverte drapet på den unge gutten. Og til SIAN, en forkortelse som nok heller burde stått for Stopp idiotiseringen av Norge, er budskapet mitt disse ordene:

Velkommen, vakre venninne, til oss her oppe i nord!

Vi ønsker deg varmt velkommen, men hører et urent kor.

Toner som ikke er samstemt, klanger som dirrer i moll.

Hva er det for velkomst du møter? Fysisk og psykisk vold?

NORGE FOR NORDMENN det ropes, høyt imot stemmen din.

La oss møte slagord med slagord: IKKE MOBB KAMERATEN MIN!

Merket formet som hånden, med disse skrevne ord.

Kom, la oss bære merket og i et samstemt kor

lage mollklanger om til glede, akkordene klinger i dur.

Hånd i hånd står vi sammen, en solidarisk menneskemur.

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med Anna Bråten i SIAN, som bekrefter at hun har skrevet Facebook-kommentarene Helland viser til og understreker at hun står for innholdet i kommentarene også i dag.

Les også: – Tøyen er en «no go-sone» for rasisme!