Nyheter

Opprør for de eldre

Facebooksiden «Verdig eldreomsorg» ble opprettet da sykepleieren Trine Jaksland Graff gikk sykmeldt. Nå har siden 62.000 følgere, og hisser på seg politikere og byråkrater fra hele landet. Graffs kamp for de eldre er i gang.

Tirsdag i forrige uke holdt hun appell i pøsregnet utenfor Furuset sykehjem i Oslo. Over 100 frammøtte protesterte mot at byrådet skal legge ned rundt 120 sykehjemsplasser. På Furuset har 28 beboere fått beskjed om at de må flytte til et annet sykehjem på kort varsel.

Et par uker før der var Trine Jaksland Graff i Åsnes for å støtte Asbjørn Krogsæther (87), som har startet sitt eget eldreopprør. Han nektet å flytte fra pleiehjemmet selv om kommunen hadde lagt ned 15 plasser og vant fram.

– Og jeg som hater å stå og prate foran folk. Nå har jeg gjort det to ganger på kort tid, sier Jaksland Graff.

Presser de ansvarlige

Det begynte i det små for sykepleieren fra Røyken. I februar i fjor startet hun facebooksiden «Verdig Eldreomsorg» for å ha noe å engasjere seg imens hun gikk sykmeldt. Nå har siden snart 62.000 følgere, og Jaksland Graff har skaffet seg et nettverk som bør få politikere og byråkrater til å skjelve i buksene.

Eldrealliansen kaller de seg, og består foruten for «Verdig Eldreomsorg» av «Eldrekonvensjonen», «Pårørendeaksjonen», lege og pådriver Synne Bernhardt og flere engasjerte enkeltpersoner. Målet er å få til et landsomfattende opprør mot en eldreomsorg som rammes stadig hardere av kommunale sparekniver.

Trine Jaksland Graff får hver dag telefoner, e-poster og meldinger fra pårørende og ansatte som er urolige for at deres nære eller pasienter ikke får det de trenger. Hun bidrar med å spre informasjon om sakene slik at de ansvarlige settes under press.

Byrådsbønn

Selv går hun til digital krig for de svakeste. På bloggen sin skrev hun en bønn til eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV):

«Jeg mener dere bør stoppe det som nå skjer i Oslo. Ser dere ikke hvordan de eldre lider når de blir flyttet på som pakker? Hvordan klarer dere å sove om natta?» . Torsdag var innlegget lest nesten 26.000 ganger og 850 hadde delt det videre.

– Jeg tror politikerne snart må se hva som skjer. Jeg synes nesten litt synd på Inga Marte. Får hun riktig informasjon fra byråkratene når de sier at det er for mange sykehjemsplasser i Oslo? spør Jaksland Graff.

– Jeg får meldinger fra folk som forteller at moren deres på 92 ikke får plass fordi det er to års ventetid. Andre får beskjed om at det ikke er noe vits å søke en gang.

Selv om det regnet kraftig akkurat da aksjonen på Furuset pågikk, holdt Jaksland Graff seg varm. Klemmer og gode ord fra folk som følger henne i sosiale medier varmet mer enn været skulle tilsi.

– Jeg er ute etter å få oppmerksomhet rundt saken hele tida slik at andre hiver seg på. Jeg tror jeg har klart å få til en del, sier eldreopprøreren.

Følg Dagsavisen på

og

!