Navn i nyhetene

– Jeg utsetter ubehagelige beslutninger. Det er helt idiotisk!

Sender noen melding til Odd Nordstoga, er det ikke sikkert de får svar. Men det er ikke fordi han ikke har lyst.

Hvem: Odd Nordstoga (47)

Hva: Artist

Hvorfor: Er på sommerturné, etter avlyste konserter i vår. På torsdag spiller han på Verket scene i Moss, og på fredag spiller han i bakgården til Union scene i Drammen.

Hvordan har konsertsommeren blitt for deg?

– Jeg hadde mange avlysninger i mars – 34 konserter ble berørt – og det er disse som nå settes opp igjen, så jeg håper folk har beholdt billetten sin og kommer.

Konserten er solo, hva vil du si er den største forskjellen på å spille alene og å spille med band?

– Når jeg spiller aleine får jeg all oppmerksomheten sjøl, hehe. Det blir litt mer snakking når jeg er aleine, noen historier, og mer et møte med meg. Det blir mer hestekrefter med band, og litt mer musikalske ting. Når jeg spiller med andre kan jeg ikke skravle bort tida.

I Podcasten «To i en campingstol», i en samtale med deg og Bjørn Eidsvåg, kom dere inn på trubadurens rolle, og at den kanskje er viktig nå, kan du utdype?

– Trubadur er han som synger gjennom låtskrivere, og sånne som Ole Paus og Bjørn Eidsvåg setter et merke i samtida. Det er litt fint å tenke på at vi som synger sanger for folk har en rolle i samfunnet, og at vi gjør noe viktig, spesielt når jeg unnskylder meg med at jeg ikke er lærer eller sykepleier.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg: – Ikke alle er enig i at jeg er en sjarmerende mann

Du har mange sanger som har blitt allemannseie, som «En farfar i livet». Hva synes du om at folk adopterer tekstene dine og gjør dem til sine?

– Da har du nådd ut på en måte. Da er ikke lenger låten bare min. Den har oppnådd det største en låt kan oppnå, tenker jeg. Og det tenker jeg på med ydmykhet. Tanken var ikke å lage en såkalt hit – den har funnet sin veg sjøl. Kanskje også fordi den ikke har noe konflikt i seg. Den er så enkel og liketil, og passer inn i folk sitt eget liv. Den bare peker på en ting, på en måte.

Hva gjør du for å koble helt av?

– På en ukedag, etter jeg er ferdig med dagens program, er det å se på Netflix med te. Eller vin, ganske ofte. Men mandag og tirsdag er det i alle fall te.

Hvordan var det å være med i «Hver gang vi møtes»?  

– Det var kjempemoro. Da jeg først sa ja, hoppa jeg inn med begge føtter, og jobba mye med musikken vi skulle fremføre. Det var gøy – 10 dager på musikalsk musikkskole med luksus, gode viner og god mat – det var drømmecamp. Det er et program hvor låtskrivere er i sentrum på sitt eget premiss, og det er bra at mange får et utdypa inntrykk av deltakeren og låtene.

Hvilken bok har betydd for deg?

– «Det store spelet» av Tarjei Vesaas. Jeg har lest den mange ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

– God stemning, glade folk, og når jeg er fornøyd med meg selv, for eksempel hvis jeg har jogga. Jeg liker å bruke like mye energi som jeg putter i meg, slik at jeg kan sette meg ned og se på Netflix. Og motsatt; Hvis jeg ser på TV på dagtid, føler jeg meg som et dårlig menneske.

LES OGSÅ:  Debutant solgte som hakka møkk, tross avlyst arrangement: – Ble helt sjokkert

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hvis noen har ringt, sendt sms eller melding på Messenger, og så utsetter jeg å svare, istedenfor å få ting ut av verden med en gang. Jeg utsetter ubehagelige beslutninger, for mange ganger har jeg lyst til å si ja, men må si nei. Det er bare tull, og helt idiotisk!

Du blir nesten litt sinna nå?

– Ja, jeg kan jo bare si nei med én gang, da, i stedet for å holde ting i lufta. Sånn tror jeg ikke Gro Harlem Brundtland har det, hehe.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drikker først øl, så vin.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Jeg leser Dag Hessen «Verden på vippepunktet – hvor ille kan det bli?». Det der med vern av natur er veldig viktig. Klimakampen er så altoverskyggende, og det er flott for klima med vindmøller, men da må man tenke på andre skapninger og organismer også. Jeg liker godt å kjøre på rette og strake veger, men så tenker jeg; fy søren så mye natur som blir rasert. Og det skal ikke bygges så mange nye hytter før det går utover villmark. Naturens egenverdi er viktig!

LES OGSÅ: Hanne-Lene (35) blir forlagssjef: – Jeg er ikke flau over å gjøre feil, jeg kan jo ikke dette her!

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke tok det sabbatsåret jeg tok i fjor i år istedet.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Linn Skåber. Jeg har møtt henne noen ganger, og hun er fantastisk morsom og utrolig flink, og så virker hun veldig koselig.

Mer fra Dagsavisen