Nyheter

Hanne-Lene (35) blir forlagssjef: – Jeg er ikke flau over å gjøre feil, jeg kan jo ikke dette her!

Før suksessforfatteren og vegetarentusiastens nye bok var ferdig, lå den ute til forhåndssalg med tittel og pris. – Wæææ, hvordan fikser jeg dette?!

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vegetarentusiast og Lier-bosatte Hanne-Lene Dahlgren hadde enorm suksess med sin første bok «En skikkelig digg kokebok».

Hele 23 uker lå den på bestselgerlisten i fjor, og 23.000 mennesker ville vite hvordan de kunne spise mindre kjøtt og mer grønnsaker.

Til Dagsavisen Fremtiden fortalte Dahlgren at det hele begynte med at hun hadde et ønske om å spise sunnere. Da fant hun og mannen ut at de måtte gjøre noe drastisk for å øke mengden grønnsaker.

– Så vi ga oss selv seks uker med vegetarmiddag fem dager i uka, fortalte hun da boka kom.

Får mer av kaka

Når hun i november kommer med oppfølgeren, skjer det på eget forlag.

– Selv om forrige bok gjorde det ekstremt bra, så er det så mange som skal ha en del av kaka. Selv om jeg solgte mer enn noen andre kokebøker, fikk jeg bare nok til å betale noen regninger, forteller hun til Dagsavisen Fremtiden.

Dahlgren forventer å tjene fire ganger så mye per bok, når hun nå er sin egen sjef.

Mye av markedsføringen av bøkene går gjennom bildetjenesten Instagram. Dahlgren legger ut oppskrifter, svarer på spørsmål fra folk som lurer på hva de skal ha til middag, og lignende. Selv om mat er lidenskapen hennes, er det også en jobb. Og denne delen av jobben har hun gjort gratis.

– Nå som jeg får en større del av kaka, vil jeg bruke mer av midlene jeg tjener på boken til å ta meg tid til det folk ikke betaler for.

Les også: Kunst Elva Rundt avlyst - tre dager før utstillingen

Mer personlig

Men det er ikke bare økte inntekter som gjør at hun bestemte seg for å legge til «forlagssjef» på cv-en sin. Dahlgren legger ikke skjul på at hun ikke var en helt typisk forfatter for forlaget.

– Jeg tror ikke det er så mange som blander seg borti alle deler av prosessen hos et stort forlag sånn som jeg gjorde, så de synes sikkert det er deilig å slippe den delen, selv om de selvsagt gjerne ville gi ut min neste bok også. Vi skilles absolutt som gode venner, selv om vi nå er konkurrenter.

Hvordan vil boken oppleves annerledes, nå som du bestemmer over alle delene av utgivelsen selv?

– Bøkene vil nok oppleves mer personlige og mindre redigert. Jeg er vokst opp med den uformelle tonen på internett. De fleste kokebøker er for bundet av regler. Hvis jeg ville ha i boken at jeg «ikke er en proff kokk», kunne forlaget kommentere «Sånn kan du ikke skrive i en bok. Da fremstår du useriøs», men jeg kan jo skrive sånn på Instagram, så hvorfor ikke i en bok? Jeg vil jo lære vanlige folk hvordan de kan lage mat i sine vanlige liv. Jeg vil vise at det er jeg som har skrevet boka, ikke at den er redigert via en trakt.

Sammen i veggiskampen

Entusiast Forlag er navnet på Hanne-Lene Dahlgrens nye baby, og gjør at hun nå kan kalle seg forlagssjef i tillegg til kokebokforfatter, programleder, influenser og vegetarentusiast. Å balansere alt dette med et hektisk småbarnsliv, med to smårollinger på 5 og 2, krever nøye planlegging.

– Det handler om å ha en støttende familie. Mannen min synes veggiskampen er like viktig som jeg. Jeg har klokket 50 arbeidstimer denne uka, og det er ingen tvil om at jeg ville vært ganske stressa om jeg måtte ha rukket barnehagen i dag, men vi er et team. I tillegg mener vi det er viktig å vise barna at det ikke bare er menn som har store ansvarsområder. Menn kan like gjerne ha ansvar for vaskerommet.

– Nå som du er din egen sjef må du sette dine egne frister. Klarer du å være så disiplinert?

– Ja, jeg har alltid et ekstra gir. Det skjer veldig sjelden at jeg ikke rekker en frist... eller... det skjer aldri.

– Det høres jo ut som du har alt på stell. Så... er du et sånt supermenneske som vi ser på Instragram, som bare fikser alt? Får du aldri litt panikk når det er noe du ikke får til?

– Det tillater jeg meg ikke alltid. Hvis jeg kjenner at jeg ikke får til noe, setter jeg meg ned og puster. Så begynner jeg å tenke ut potensielle løsninger – hvem har erfaring med dette? Jeg er sånn som kunne ha ringt til en fremmed person i bransjen for å spørre om råd. Hvis man er redd for å vise at man ikke kan alt selv, da spiser arbeidshverdagen deg opp. 

Les også: Kapret teaterrettighetene til Yahya Hassans poesi

Ikke flau over å feile

– Har du rukket å tabbe deg ut i den nye rollen din?

– Hm... Jeg har gjort ting der jeg tenker at jeg burde ha handlet annerledes, men jeg vil ikke kalle det en tabbe. «Tabbe» er noe man skal være flau over. Jeg er ikke flau over å gjøre feil – jeg kan jo ikke dette her!

Etter en liten tenkepause kommer en liten latter.

– Men jeg kom på noe uplanlagt som skjedde. Jeg oppdaget plutselig at den nye kokeboka mi lå ute til forhåndssalg – uten cover, men med tittel og pris og hele pakka. Boka var ikke klar i det hele tatt!  Jeg tenkte «Wæææ, ingen skal vite at den kommer og at jeg har startet eget forlag. Hvordan fikser jeg dette?!» Den lå ute et par dager, men det virket heldigvis ikke som om noen hadde oppdaget det.

I den nye boken, «En skikkelig digg kokebok 2», som lanseres i november, har alle rettene et lavt klimatrykk. Produksjonen av råvarene og transporten av dem skal ha lav innvirkning på jordens klima. For å teste ut oppskriftene har Dahlgren inngått samarbeid med 300 testfamilier.

– De er mine redaktører. Jeg har fjernet oppskriftene de ikke likte, og endret det de mener er upraktisk i en hektisk hverdag. Deres tilbakemelding er det som betyr noe. Det er en helt annen tankegang enn «redaktøren vet best». Og siden jeg ikke vet hvordan det alltid har blitt gjort, så kan jeg heller ikke gå i den gamle fella.

Mer fra: Nyheter