Nyheter

Sjakkgeniet fra Lierskogen

Aryan Tari (17) fra Lier er i ferd med å etablere seg i verdenseliten i sjakk. I Qatar imponerte han i hurtigsjakk- og lynsjakk-VM, og i mai kvalifiserte han seg som eneste nordmann, bortsett fra Magnus Carlsen, til verdenscupen.

Bilde 1 av 3

Som 7-åring vant Aryan Tari NM i sjakk for barn under ni år, og da bestemte familien seg for å flytte fra fødebyen Stavanger til Lier, slik at gutten skulle få mulighet til å trene sjakk sammen med de flinkeste i landet.

Stormester

Det viste seg å være et riktig valg for Aryan: som 14-åring ble han internasjonal mester i sjakk, i 2015 ble han norgesmester, og i 2016 fikk han tittelen stormester, og ble den fjerde yngste i verden med denne tittelen. I Norge er det bare Magnus Carlsen som har klart det tidligere. I desember utmerket han seg som nest beste nordmann i hurtigsjakk-VM i Qatar, og gjorde det bedre både der og lynsjakk-VM i samme land enn hva rankingen hans skulle tilsi.

Verdenscupen

Dagsavisen Fremtiden møter Aryan Tari i hans hjem på Lierskogen. Han har nettopp kommet hjem fra verdensmesterskapet i hurtigsjakk og lynsjakk i Qatar, og måtte tilbringe nyttårsaften i Dubai på grunn av forsinkelser på flyet på vei hjem. I andre etasje i huset står det to store, fulle røde hyller med pokaler fra forskjellige sjakkonkurranser han har utmerket seg i .

– Høydepunktet var da jeg kvalifiserte meg til verdenscupen i sjakk i mai, sier den rolige og høflige 17-åringen.

Ingen andre nordmenn, unntatt verdensmester Magnus Carlsen, har klart det samme.

Han ble også den yngste av alle som klarte å kvalifisere seg til verdenscupen.

Lærte av sin far

Sjakkinteressen har Aryan fått fra sin far, Siamak Tari, som spilte mye sjakk da han bodde i Iran.

– Jeg var selv rangert som nummer fire i Tehran, men etter revolusjonen i 1979 ble det forbudt å spille sjakk, forteller Siamak.

Lederen for den islamistiske revolusjonen, Ayatolla Khomeini, likte ikke konger og mente spillet var gambling, men ombestemte seg i 1988, og tillot spillet igjen, så lenge det ikke inkluderte gambling, og sjakk er i dag populært også i Iran.

Som 4-5-åring satt Aryan og så på at faren og storebroren spilte sjakk, og fikk ganske snart selv opplæring i spillet.

– Det gikk ikke lang tid før han begynte å slå meg, sier faren.

Satser alt på sjakken

– Jeg har lyst til å leve av sjakk, sier Aryan.

Han har allerede vunnet flere pengepremier i konkurranser, men mener han bør være blant de 50 til 80 beste i verden for å kunne leve godt av sjakk alene. Nå går han på skole på Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

- Jeg går på skolen ved siden av, og prøver å gjøre det greit der, så jeg har den muligheten også, sier han.

Da han begynte på NTG, havnet han i et sjakkmiljø, og mye av det sosiale dreier seg nå rundt sjakk.

– Jeg savner litt å være med de gamle vennene også, sier han.

Men med mange nye venner i sjakkmiljøet og muligheten til å delta i store internasjonale konkurranser, er han strålende fornøyd.

– Det er veldig gøy, og det aller gøyeste med sjakken er å reise og å møte nye mennesker, og spille med verdenseliten, sier han.

Norsk forbilde

Aryan Tari er ikke tvil om hvem som er hans sjakkforbilde.

– Det må være Magnus Carlsen, sier han.

Forbildet får han anledning til å prate med støtt og stadig. Han har blant annet spilt på lag sammen med ham, og har spilt lynsjakk mot ham.

– Magnus er en avslappet type. Det er stor forskjell på han og for eksempel russiske sjakkspillere. Det er ingen som har presset Magnus til å bli så god i sjakk.

I 2017 skal Aryan være med i flere store internasjonale sjakkturneringer, inkludert verdenscupen til høsten.

Hva er så ambisjonene til det 17-år gamle sjakkgeniet?

– Det er vanskelig å si. Jeg skal gjøre mitt beste, og så får vi se hvor langt jeg kommer, konstaterer han.

Slik var VM-resultatene fra Doha, Qatar

VM i hurtigsjakk:
Sluttstilling (15 av 15 partier):
1) Vassilij Ivantsjuk, Ukraina 11,0, 2) Alexander Gristsjuk, Russland 11,0, 3) Magnus Carlsen, Norge 11,0, 4) Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan 10,0, 5) Yu Yangyi, Kina 10,0,
Øvrige norske: 57) Aryan Tari 7,5, 91) Simen Agdestein 6,0, 101) Johan-Sebastian Christiansen 5,5.

VM lynsjakk:
Stillingen (21 av 21 partier):
1) Sergej Karjakin, Russland 16,5, 2) Magnus Carlsen, Norge 16,5, 3) Daniil Dubov, Russland 14,5, 4) Hikaru Nakamura, USA 14,5 5) Alexander Gristsjuk, Russland 14,5,
Øvrige norske: 59) Johan Sebastian Christiansen 10,5, 76) Aryan Tari 9,5, 84) Simen Agdestein 9. (NTB)

Mer fra Dagsavisen