Nyheter

Herreklubbmedlem innstilt som Næringsforeningens nye styreleder

Ett år etter at felles lederskap med herreklubben St. Olavs Klub fikk det til å storme rundt Næringsforeningen, skifter de ut styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning med en mann som er St. Olav-medlem.

Bilde 1 av 3

– Det er riktig at jeg er medlem i St. Olavs klub, sier Terje Gundersen, administrerende direktør i advokatfirmaet Svensson Nøkleby. Han har sittet i styret til Næringsforeningen i drammensregionen (NfD) i fem år med en pause i denne perioden, og stilte seg til disposisjon etter at valgkomiteen ved leder Dag Lindseth Andersen kontaktet ham.

Overfor Dagsavisen Fremtiden avviser han at han vil gjøre noe med medlemskapet når han tiltrer.

– Jeg ser ikke den sammenhengen i det hele tatt. En ting var rollen Tonum satt i den gangen dette kom opp, noe annet er mitt medlemskap og et verv som styreleder. Jeg vil ikke melde meg ut, slår Gundersen fast.

LES OGSÅ: 8. mars-middag helt fri for kvinner

– Folk er blitt flinkere

Leder i valgkomiteen Dag Lindseth Andersen, daglig leder i Strømsgodset Toppfotball, sier til Dagsavisen Fremtiden av medlemsskap i St. Olavs klub ikke har vært tema i forkant av innstillingen.

– Premisset er at man tilhører en medlemsbedrift i regionen, vi vurderer ikke hva folk gjør på fritiden, så lenge det ikke er direkte i konflikt med arbeidet i NfD, sier han.

Andersen er ikke selv medlem i St. Olavs klub.

– Mange er medlem i organisasjoner, enten det er Rotary eller en losje, og det utelukker ingen fra å ta verv i foreningen. De som blir spurt vurderer egen habilitet, det kan være at de jobber i bedrifter som har oppdrag for NfD, eller annet. Er noe i konflikt så man kan være inhabil så prøver vi å se på det.

– St. Olav-medlemskap ses ikke som i konflikt, selv etter kritikken?

– Nei, det ligger ikke i valgkomiteens mandat å vurdere slike ting. Vi vurderer kun inhabilitet.

Alt avhenger av egen vurdering?

– Jeg tror folk over tid er blitt flinkere med å komme med denne type innspill selv, nettopp fordi dette er ting som får oppmerksomhet, sier Andersen, som selv var foreningens styreleder før Ragnhild Haaning. Det er de tre nyligst avgåtte styrelederne som utgjør valgkomiteen til enhver tid, en rullering som skal sikre kontinuitet. Etter årsmøtet overlater han dermed lederrollen i valgkomiteen til Haaning.

Styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning: – Dette er noe vi gjør på dugnad

LES OGSÅ: - Skal Drammen fornyes, så må også denne klubben fornyes.

– Navet i byen

Gundersen peker på at kvinner er godt representert i NfD.

– Næringsforeningen er navet for mye av det som foregår i denne byen. De har et utall gode arrangementer og seminarer som er åpne for alle, der kvinner definitivt er ønsket, og kvinner sitter i våre nettverk og innstillingen fra valgkomiteen til nytt styre er nær 50/50. St. Olavs Klub er på siden av dette, og har ikke noe med arbeidet som Næringsforeningen gjør.

Den er også «på siden» av politikken. Likevel valgte Fredrik Haaning å melde seg ut, og viste til at han ikke ønsket at hans integritet skulle trekkes i tvil. Hva tenker du om det?

– Det var hans valg, dét gjorde han. Det handlet om en ordførerkandidat-rolle. Jeg har sagt ja til å gå inn i en styrelederrolle.

– Dagens ordfører, Tore O. Hansen (H), har gått motsatt vei og får kritikk for å ha meldt seg inn, samtidig som han stiller som fylkesordfører i Viken til høsten. Begge eksempler viser at klubben ses som en uformell maktarena?

– Hvis man vil spekulere så kan man det, men jeg forstår ikke hvorfor man skal gjøre det. Det skjer mange viktige ting og spennende utfordringer som byen, næringslivet og regionen står overfor, som Næringsforeningen skal bidra til. Ha fokus på det, og ikke denne klubben, oppfordrer Gundersen.

Men når mange utenfor klubben har stilt spørsmålstegn ved båndene her, ser du ikke at det kan hemme foreningen du skal være styreleder for, uavhengig av hva klubbmedlemmene selv mener?

– Jo, nok en gang, hvis en vil spekulere i det. Jeg er medlem og åpen om det, det er også andre jeg kjenner. Det er ikke noe hemmelighetskremmeri overhodet.

– Forstyrrer ikke

Vi har flere ganger bedt om innsyn i medlemslistene, uten å få det. Når du nå får en mer fremskutt rolle, vil du påvirke mer åpenhet?

– I henhold til personvernlovgivning kan man ikke uten videre gi innsyn i medlemslistene uten samtykke fra medlemmene. For egen del har jeg ingen hemmeligheter knyttet til klubben, men med det nye personverndirektivet er håndtering av slike opplysninger betydelig skjerpet inn. Dette er det styret i St. Olavs Klub som må uttale seg om.

– Men dersom ikke åpenheten rundt herreklubben kan bedres, ser du at det kan virke som støy for Næringsforeningen at spørsmål om bindinger du ikke kan svare på vil fortsette å dukke opp?

– Nei, jeg ser ikke sammenhengen. Jeg er innstilt og ønsket av valgkomiteen, som også fikk informasjon om mitt medlemskap. Jeg ser ikke at medlemskapet forstyrrer dugnadsarbeidet jeg skal gjøre der. Det har ikke forstyrret arbeidet i mine tidligere år i styret, og vil heller ikke gjøre det nå, sier Terje Gundersen.

LES OGSÅ: Kommunen fjerner setning om "lukkede nettverk" fra hjemmesiden

Mer fra Dagsavisen