Gro ble revetrener

Gro Saugerud fra Drammen har tilbrakt store deler av sommeren sammen med revungen Kasper.

På forsommeren drev en bonde i Trøndelag og satte ut sauer på beite, da han oppdaget en liten revunge som lå alene i gresset. Bonden kviet seg for å ta på valpen, siden moren kunne være rett i nærheten, men holdt øye med den utover dagen. Da kvelden kom – og reven fortsatt bare lå der, bestemte han seg for å ta den med seg hjem.

– Han var helt slapp – og veide knapt noen ting. Viltnemnd og veterinær ble kontaktet, og med mat og pleie hjemme på gården kom han seg fort, forteller Saugerud, som driver Drammen hundesenter.

Hun har jobbet i Langedrag Naturpark i flere år, blant annet med ulv og gaupe.

Tidligere har hun også jobbet med et løveprosjekt i Afrika, og med sosialiserte ulver i Wolf Park i USA.

(SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET)

I trygge hender.
Foto: Pernille Vestengen

Den beste læreren

Siden det er strenge regler for hold av ville dyr, fikk Langedrag forespørsel om å ta over revungen, som ble kalt Kasper og sannsynligvis var rundt sju uker gammel. Innen klarsignalet fra Miljødirektoratet kom, hadde den røde luringen allerede lært seg å gå tur med sele og bånd.

Sammen med venninne og dyreansvarlig på Langedrag Anne Grete Lindvik, gikk Saugerud løs på oppgaven med å gjøre Kasper trygg nok på mennesker til at han vil få det godt i naturparken.

– Det tok ikke lang tid før Anne Gretes fantastisk snille og kloke hund Arja tok på seg rollen som fostermor og læremester. Selv om hun er elghund, har hun tidligere tatt vare på både elg- og rådyrkalver, villsvin, due og fjellrevvalper. Det at Arja er så vennlig og sosial med mennesker har gjort Kasper trygg og mottakelig for læring, og han lærer i ekspressfart, sier Saugerud, tydelig begeistret for den viltre krabaten.

(SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET)

Selv journalister får kos av Kasper.
Foto: Pernille Vestengen

Ingen hund

– Målet er jo ikke å lage hund av ham, men han må kunne håndteres, undersøkes av dyrlege og så videre. Og han kan ikke bestikkes med godbiter på lik linje med en hund. Kasper lar seg bare motivere av mat når han er sulten, forklarer Saugerud, som mener hun selv får mye verdifull kunnskap av å jobbe med reven.

Rundt henne i en trygg innhegning stormer Kasper lykkelig rundt, bare med en langline hengende etter seg. Han leker med Arja og får kos og oppmerksomhet – og en liten godbit – når han oppsøker det.

– Jeg tror dette er en fin form for frihet, når han likevel ikke kan få full frihet ute i naturen, sier revetreneren.