Nyheter

Får Erna-lønn for å lede Buskerud

Georg Smedhus (45) går fra jobben som rådmann i Røyken og Hurum for å bli ny fylkesrådmann i Buskerud. Med seg får han en lønn som matcher statsministerens.

Av Pernille Vestengen og Katrine Strøm

Fredag morgen tilsatte Fylkestinget i Buskerud Georg Smedhus som ny fylkesrådmann, etter enstemmig innstilling fra fylkesordfører Morten Eriksrød (H) og et utvalg der gruppeledere fra alle partiene i fylket har sittet. Smedhus får en lønn på 1.450.000 kroner i året - nesten sju prosent mer enn sin forgjenger Runar Hannevold.

– Så får vi håpe at jeg vil gi «value for money». Ellers regner jeg med at politikerne ikke vil ha meg der lenge, sier Smedhus til Dagsavisen Fremtiden.

Gjøre fylkespolitikerne gode

– Aller først, gratulerer. Hvorfor vil du ha jobben?

– Buskerud er et fylke med store variasjoner, og vi går inn i strukturreformer både på kommune- og regionnivå. Det er et spennende arbeid å bidra til i det fylket man bor i. Jeg flyttet til Sætre for 13 år siden.

– Hva ser du som din hovedoppgave?

– Enkelt sagt: Å gjøre politikerne gode, ved å sørge for å gi dem gode saksunderlag, og å oppfylle deres vedtak og retningsvalg for Buskerud.

Smedhus har tidligere arbeidet som klinikksjef på sykehuset Buskerud HF, vært direktør i Barne- og ungdomsdirektoratet og plan- og økonomileder i Fylkesbarnevernet. Han er også styreleder i Drammen Eiendom KF og styremedlem i Sunnaas sykehus HF.

– Det å skjønne de ulike sektorene og kjenne geografien til fylket er fordeler jeg tar med meg inn i jobben. Og jeg tror man skaffer seg verdifull erfaring gjennom å se hvordan ting løses på ulike arbeidsplasser.

Strategi for flere år

Noen mener jo at selve fylkeskommunen ikke trengs?

– Jeg tror man er nokså samstemt i at man må ha et nivå mellom kommune og stat. Diskusjonen blir hvordan det nivået skal se ut, og hvordan sørge for at disse oppgavene blir løst til beste for innbyggerne. Prosessene betyr bare at jeg må henge med i svingene. Vi må tenke strategi for flere år framover, for hva som er viktig for å ivareta Buskeruds innbyggere.

– Du får en årslønn på 1,45 millioner kroner. Hvorfor skal en offentlig stilling være så godt betalt?

– Jeg har vært heldig og hatt tilbud fra flere som vil ansette meg til en god lønn, og det er jeg glad for. Så får jeg bevise at jeg kan levere.

– Vil ikke det gjøre det vanskelig for deg å være troverdig når du som leder skal holde kostnadsnivået nede i andre spørsmål?

– Om det tenker jeg at jeg har jobbet hardt for å bevise at jeg er verdt pengene – ellers må det stilles spørsmål ved, som enhver annen pengebruk. Men jeg vil si at jeg ikke går opp i lønn ved å bytte jobb.

– Var det harde forhandlinger?

– Nei, jeg tror det er rimelig åpenbart for de fleste at hvis man går inn i ny jobb med et større ansvarsområde er man ikke interessert i å gå ned i lønn. Nivået har vært kjent i prosessen.

– Du får lønn på nivå med statsminister Erna Solberg, og har gode ordninger i det offentlige som mange av oss andre ikke har, som pensjon. Ser du på dette som en risikabel stilling å gå inn i?

– Enhver rådmannstilling er en utsatt posisjon. Og jeg er enda så ung at pensjonsvilkårene også for meg er i stor endring. Godene er tilstede, men i redusert grad for oss som er yngre.

– Hvordan vil du selv tenke, når du skal rekruttere egne ledere og ansatte?

– Det vil jeg ta med den enkelte som søker. Jeg vet at jeg har en god lønn, og jeg håper jeg levere i forhold til det.

– Hva blir det første du går løs på når du starter i august?

– Det klassiske: Å bli kjent.

– En nødvendighet

Sprøtt at man er nødt til å matche statsministerlønna for å få tak i folk, mener Roger Ryberg (Ap).

Innstillingen på Smedhus var enstemmig, men Ryberg innrømmer at lønnsnivået er høyt.

– Jeg mener prinsipielt at statsministeren bør være i en klasse for seg, men for å få tak i folk som er villig til å ta på seg en så utsatt og utfordende jobb måtte vi dit, sier Ryberg.

– Kandidatene vi sto igjen med lå relativt høyt i lønn fra før. For å matche det måtte vi sette opp lønnen, sier fylkesrådmann Morten Eriksrød, som selv tjener omkring 960.000 kroner i året.

Han skjønner at lønnen kan virke høy, men påpeker at de også har fått tak i en svært dyktig ny medarbeider.

– Smedhus har blant annet gjort en utmerket jobb som rådmann i Røyken, og han kunne helt sikkert tjent mye mer i næringslivet, sier Eriksrød.

Tilsettingsprosess for ny fylkesrådmann startet i fylkestinget 10. desember 2014, da det ble nedsatt et tilsettingsutvalg bestående av fylkesordfører, alle gruppeledere i fylkestinget, hovedtillitsvalgt fra Utdanningsforbundet og fra Fagforbundet samt HR-sjef. HR-sjef har vært gruppens sekretær.

Mer fra Dagsavisen