Endelig eget julemarked

Torsdag slapp Byen vår Drammen nyheten om at tidenes første, store julemarked på Bragernes Torg åpner 30. november.

– Det er som en drøm som går i oppfyllelse, for dette har vært etterspurt i 10–15 år, sier Louise Winness Prestgard, prosjektleder arrangement i Byen vår Drammen (BVD).

Under pressekonferansen på Jonas B. Gundersen stråler de nærmest om kapp – representantene fra BVD og Juleskurken-jentene Tessa og Emma Moberg.

– Vi har forsøkt tidligere, men uten nok midler til å gi prosjektet et virkelig løft, har det bare ikke latt seg gjøre, forteller sentrumsleder Helle-Stine Høvås i BVD.

– For det er ikke nok med ei bålpanne og et reinsdyr altså, kommenterer Prestgard.

Liv i byen

Ad omveier er det egentlig MDG som muliggjorde julemarkedet.

– De ønsket seg gratis handlebusser til sentrum, fikk gjennomslag i bystyret og det ble satt av tre millioner kroner til det. Det viste seg imidlertid at dette ikke lot seg realisere, forteller Høvås.

I BVD bestemte de seg da for å søke kommunen og MDG om å få omdisponere midlene, så de kunne brukes på å skape mer liv og aktivitet i byen.

Dette var alle positive til – og dermed var grunnmuren for julemarkedet endelig på plass.

Skurken til torgscenen

– Så dukket Moberg-jentene opp, og de var jo de perfekte samarbeidspartnerne for dette prosjektet, sier sentrumslederen fornøyd.

Emma Moberg, daglig leder i opphavsselskapet for familiemusikalen «Juleskurken» Wonder Works AS, og søsteren Tessa, produsent og en av skuespillerne i stykket, så at et julemarked som holder åpent fra torsdag til søndag hver helg i desember, var en fin måte å gjøre musikalen aktuell på – også når den ikke spilles på Drammens Teater.

– Så i helgene 7./8. og 21./22. desember viser vi en spesialskrevet forestilling på 20–25 minutter på Torgscenen, og det er med nesten like mange på scenen her som i teateret, forteller Emma Moberg.

Alt gratis

Det er kjøpt inn 10 nye torgboder. Sanggruppen Dis, som er tradisjonelle «Carollers» skal gå rundt og synge – og 30 juletrær skal opp på oversiden av scenen. Stikkordet for dekoren for øvrig er «lys».

– Det blir lys overalt. Det er for eksempel kjøpt inn to tre meter høye lysinstallasjoner. Det blir en lysportal inn til skøyteisen – og lyslenke rundt hele isen, bare for å nevne noe. Og dette blir jo på torget også når bodene ikke er åpne, og julemusikk vil komme fra høyttalerne i hele desember, forteller Høvås.

Lysdekoren som til vanlig pryder Bragernes Torg i desember skal flyttes over til Strømsø torg.

Nå håper arrangørene at publikum kjenner sin besøkelsestid, for uten høye besøkstall blir det med dette ene markedet.

– Og alt er gratis, rent bortsett fra handling i bodene da, presiserer Prestgard.

Hun opplyser at eventuelle leietakere til salgsbodene kan ta kontakt med Rune i BVD.

Åpningsdag med julegrantenning blir 30. november – og alle aktiviteter og innslag blir listet opp på drammen.no.