Katten Jørdis (6) ble avlivet - uten at eier ble varslet

20. august ble en katt avlivet hos Dyrenes Venn i Eiker. Kvinnen som kom med katten sa den var blitt så aggressiv. Men det var ikke hun som var registrert som kattens eier - det var Linn Charlotte Aas fra Brumundal.

Linn Charlotte Aas (29) fra Brumunddal kjøpte seg eget hus høsten 2019, og med på flyttelasset var både hund og katt. Etter hvert fant hun ut at katten Jørdis (6) ikke trivdes så godt. Hun ble jaget og bitt av nabokatter, gikk ikke overens med husets – etter hvert – to hunder, og da en nabo varslet om at katten var mye på bilveien like ved huset, ble Aas for alvor engstelig.

– Jeg tok den tunge avgjørelsen at Jørdis måtte omplasseres, for slik kunne hun ikke ha det. Jeg la ut annonse og fikk mange svar. Siden jeg ikke har barn tenkte jeg imidlertid at det var best for henne å komme til noen som heller ikke hadde barn, og valget falt på en enslig dame fra Drammen – som virket helt topp, forteller Aas.

Les også: Gilani og Thorsen har satt dato for dialogmøtet

Begynte å lure

Drammenskvinnen hentet katten i slutten av april. Aas, som blant annet jobber deltid i en dyrebutikk, sendte med Jørdis både kattesenger, kattedo, masse kattemat, sæler og et flunkende nytt transportbur. Katten selv var kastrert, vaksinert og ID-merket med datachip i nakken. Den nye eieren betalte kun 500 kroner – for det nye buret.

Aas ville dog vente med å omregistrere katten til hun visste at alt gikk bra med henne i det nye hjemmet. En god stund virket det som alt var såre vel, men på sensommeren fikk hun beskjed om at Jørdis hadde blitt veldig aggressiv og uforutsigbar. Så kom det melding om at katten hadde angrepet og bitt den nye eieren, så hun måtte få stivkrampesprøyte. Hun ville nå få Jørdis avlivet, på Aas' regning.

– Jeg skjønte ingenting, for Jørdis har aldri klort meg en gang. Og så skulle hun plutselig ha gått til angrep på et menneske? Hvis dette var tilfelle måtte det være noe alvorlig galt med Jørdis, tenkte jeg. Derfor sa jeg at hun først måtte få Jørdis undersøkt hos veterinær. Hvis ikke noe kunne gjøres – så fikk det være opp til henne om hun ville få katten avlivet, men uansett ville jeg ha beskjed først. Samme natt fikk jeg melding om at hun likevel ikke ville avlive Jørdis. Dagen etter sendte hun melding om at jeg nå måtte få omregistrert katten, og hun mente jeg skulle betale for både omregistrering og stivkrampevaksine. Da begynte jeg virkelig å lure på hva denne dama egentlig var ute etter.

Katten Jørdis og eier Linn Charlotte Aas
Foto: Privat

Katten Jørdis og eier Linn Charlotte Aas. Foto: Privat

Les også: Lasse Vegas og Mirabai Hipphurra slapp unna med skrekken – startet underskriftskampanje

Bryter all kontakt

Aas ville ikke omregistrere Jørdis på ny eier, siden hun fryktet at katten slett ikke hadde det bra. I stedet sender hun melding om at hun vil ha katten tilbake – og at hun kan betale for alt bare hun får katten hjem igjen.

– Da blokkerer hun meg, både på sosiale medier og mobil. Derfor prøver jeg å melde og ringe fra andre telefoner. Hun ringte en dag tilbake til mobilen til en venninne. Da sa hun at Jørdis hadde det helt fint, men at jeg bare fikk hente henne om det var det jeg ville. Men fortsatt fikk jeg ikke kontakt med dama.

I frykt for at katten likevel skal bli avlivet, ringer nå Aas alle dyrleger hun kan finne i Drammen. Hun ber om å bli varslet hvis noen kommer for å avlive en hvit hunnkatt. Hun spør også Mattilsynet, Politiet og Dyrebeskyttelsen om råd. Via et innlegg på Facebook spør hun i tillegg andre katteeiere om  tips.

– Alle veterinærene jeg snakket med sa jeg kunne ta det rolig, siden Jørdis fortsatt var registrert på meg. De sjekket alltid chipnummeret og ville kontakte meg om noen kom inn med henne. Politiet sa at jeg bare kunne hente katten, siden hun fortsatt sto på meg. Det samme sa flere andre, men siden jeg også jobber turnus i helsevesenet, kunne jeg ikke bare kaste meg i bilen. Jeg mistenkte dessuten at jeg uansett ville komme til stengt dør, forteller Aas.

Les også: Anmeldelse «Woundman og Robyn»: Å være ung er for jævlig. Eller? (+)

Men hun kunne få asken

Nå tilbyr både Dyrebeskyttelsen i Drammen og Kattehjelpen Drammen og Omegn – som har lest om saken på Facebook – å hente Jørdis for Linn Charlotte Aas.

– Jeg sendte melding til den nye eieren om at jeg kunne hente katten. Vi kunne jo ha hjulpet Aas med ny omplassering. Det er ikke greit å avlive friske dyr. Det handler faktisk om et liv dette her, sier Ann-Kristin Kleven fra Kattehjelpen Drammen og Omegn.

Men heller ikke hun får kontakt med kvinnen som tok til seg Jørdis.

Klokka 16.10, torsdag 20 august, får Linn Charlotte Aas en tekstmelding der det står at Jørdis er avlivet hos dyreklinikken Dyrenes Venn i Eiker.

– Jeg ble så sint at jeg skalv. Jeg tok selvsagt kontakt med dyreklinikken. Først ville de ikke bekrefte at de hadde avlivet Jørdis engang, på grunn av taushetsplikten. Jeg ba dem sjekke chipen, fordi jeg faktisk var kattens eier. De ringer meg så opp igjen og beklager at katten er avlivet, angivelig fordi den var så aggressiv. Jeg fortalte at det var Jørdis vitterlig ikke, men de sa bare at de måtte stole på vedkommende som kom med henne, forteller Aas, som likevel skulle få urnen med asken etter katten tilsendt i posten.

Den har fortsatt ikke dukket opp.

– Jeg blir så lei meg og forbannet. Her jobber vi for å få innført påbud om ID-merking av alle dyr, også gjør en dyreklinikk noe sånt. I praksis betyr jo det at man bare kan ta med seg en katt, ha den som sin egen og ta den med til dyrlege – og til og med avlive den – uten at eier noensinne får vite om det. Denne problemstillingen så jeg ikke komme, sier Kleven i Kattehjelpen Drammen og Omegn.

Hun mener det er et minstemål at dyreklinikkene skanner ID-chip og sjekker eierforhold når det gjelder avliving. Siden klinikken i Eiker ikke har postnummer Drammen, var den ikke blant dem Aas ringte og advarte.

– Til alt overmål ville de heller ikke sende henne kattens journal, for i deres system sto denne drammenskvinnen oppført som dyreeier. Det er ikke til å tro.

Les også: Skoler og sykehjem i fare for å bli utsatt

– Burde sjekket nærmere

Geir Marring, mannen bak Oslo Hundeskole – og kjent dyretrener fra mange TV-produksjoner og hundebøker, er styreleder for Dyrenes venn Eiker. Han forklarer at det ikke alltid er så lett å skjønne hva som er sant, når et dyr er registrert på en annen person enn den som kommer til dyreklinikken.

– Det er ikke sjelden at folk sier at dyret er omplassert og at de bare ikke har fått ordnet med omregistrering enda, og vanligvis stemmer det jo. Her ser det ut til at dyrlegen har fått servert en overbevisende historie, og har blitt grundig lurt. I etterpåklokskapens lys burde vi ha sjekket med tidligere eier, og i de fleste tilfeller gjør vi også det.

Marring synes det hele er veldig trist – først og fremst for katten, men også for Linn Charlotte Aas og veterinæren, som helt sikkert handlet i god tro.

– Jeg kan bare beklage at vi nok har latt oss lure her. Det er en del mennesker der ute som rett og slett aldri burde hatt dyr, fastslår Marring.

Les også: Familie smittet etter utenlandsreise

Egen sjekkliste

Anna Wold, daglig leder ved Anicura dyreklinikk i Drammen, bekrefter at de har som rutine å sjekke dyrets chipmerking opp mot dyre-ID-registeret når dyr skal behandles eller avlives.

– Spesielt gjelder dette nye kunder, der vi verken kjenner eier eller kjæledyr fra før. Uansett avliver vi ikke friske, unge dyr, men gjør i stedet alt vi kan i samråd med eier for å få omplassert dyret. I tilfeller der det ikke er den registrerte eieren som kommer med dyret, krever vi skriftlig fullmakt samt legitimasjon fra eier. Når det handler om avliving er det også en dødsattest som skal signeres.

Wold forteller at de ansatte ved Anicura forholder seg til en punktvis sjekkliste i slike saker.

– De aller fleste dyreklinikker i Norge har nok ordentlige rutiner for dette, selv om feil likevel kan skje, sier hun.

Les også: Denne gjengen mener de vet hva som vil trekke flere turister til Drammen

Ord mot ord

Drammenskvinnen som tok til seg Jørdis sier til Dagsavisen Fremtiden at hun ikke er enig i Linn Charlotte Aas’ fremstilling av denne historien. Utover dette ser hun ikke noe poeng i å kommentere saken, da hun mener det bare vil bli ord mot ord.

Hun vil ikke svare avisen på hvorfor hun valgte å få katten avlivet, selv om hun visste at Aas ville ha den tilbake.