Sport

- Målet er å løfte like mye som Leif Jenssen

Asef Mostafaei (19) er byens sterkeste junior-vektløfter. Han er den første vektløfter fra byen som er tatt ut til junior-EM. Og målet hans er å bli like sterk som legenden Leif Jenssen.

For 30- 40 år siden var Leif Jenssen og Eivind Rekustad fra Lenja AK blant verdens sterkeste og beste tekniske vektløftere. Leif Jenssen ble både europamester, verdensmester og olympisk mester i 82,5 kg.

Eivind Rekustad har vi selvfølgelig ikke glemt. Med fem kongepokaler og juniorverdensrekord (1967) i press og VM-bronse og EM-sølv for senior i tungvekt i 1969.

Nå har byen endelig en ny, ung internasjonal vektløfter i store internasjonale mesterskap.

Kvalifiserte seg til JEM

Sist helg skulle Asef Mostafaei prøve seg i den internasjonalt kvalifiseringen til Junior-EM. Få hadde trodd at den unge Lenja - gutten skulle klare kravet.Han overrasket alle med 120 kg i rykk og 146 i støt i -85 kilos klassen.

Dermed ble 19-åringen første Fredrikstad- løfter i et Junior-EM. Vektløfting har blitt mer komplisert og internasjonalt tøffere enn da Leif Jenssen ble olympisk mester for 35 år siden.

- Vi var veldig imponert over Asef i Tønsberg-hallen i helgen. Han holdt på å klare 160 kg i støt. Han vendte og reiste seg med 160 kilo – og det holdt nesten. Men en av dommerne var ikke helt enig, sier landslagsleder Per Marstad fra Tønsberg.

Satser alt fremover

- Nå satser jeg alt på vektløfting fremover. Styrkeløft-karrieren har jeg nå lagt på hylla, sier Asef til Demokraten.

I styrkeløft har han tidligere vunnet åtte NM gull (et for senior) og blitt nordisk mester - to ganger for junior. 18 norske ungdoms rekorder har han satt.

Som vektløfter har han følgende meritter: to bronse i ungdoms- NM, to sølv i junior-NM og en NM bronse for senior.

- Vektløfting er noe helt annet. Da holder ikke bare med muskler. Teknikken er veldig vanskelig; de beste internasjonale vektløfterne trener faktisk på heltid. For nordmenn er det vel nesten umulig å bli verdensmester eller olympisk mester som Leif Jenssen presterte.

Omtrent som i om bryting der vi også har bare en verdensmester og olympisk mester. – Jeg tror at det blir minst 100 år siden vi får stjerner som Leif Jenssen og Jon Rønningen, sier Asef..

Samling i Polen

Noe dager før EM - kvalifisering i Tønsberg kom Asef hjem fra en tre uker lang internasjonal treningssamling med Norges Styrkeløftforbundet i Warzawa.

- En veldig tøff samling. Vi trente to økter hver dag sammen med det polske junior og seniorlandslaget. Der lærte vi utrolig mye; ikke minst teknikk, men det var nesten umulig å slå de beste, innrømmer han.

Hvor mye trener du?

- Fram mot EM trener jeg seks ganger i uka.

– Hva er målet fremover, og EM-ambisjonene?

- I JEM blir det nok vanskelig å ta en medalje. Men kommer jeg til A-pulja kan jeg vel være godt fornøyd. Men fremover har jeg et mål å bli seniormester og bli god nok til å være med til både EM og VM for senior. I tilegg har jeg også et stort mål å løfte like tung og kanskje slå rekorden til Leif Jensen i både rykk og støt, sier Asef Mostafaei.

Mer fra Dagsavisen