Skrifthugger Tore vil ha elementer av granitt inn på fasadene i Fredrikstad sentrum

– Jeg skal ikke se lenge på en stein før jeg ser om den er maskinprodusert eller gjort for hånd.

Hvem: Tore Magnussen (56)

Hva: Skrifthugger

Aktuell: Tredje generasjon skrifthugger, og sannsynligvis den siste, i det tradisjonsrike firmaet Fredrikstad Sten og Monumentforretning.

 

Jeg liker godt tittelen «skrifthugger» – en utdøende yrkesgruppe?

– Som i mange andre yrker innføres jo nå ofte fagarbeider som en del av yrkestittelen. Så svaret er nok ja – også i vår bransje blir det etter hvert steinfagarbeider som blir tittelen. Jeg liker å kalle meg steinhogger, men noen av oppgavene innebærer også skrift så da bærer jeg tittelen skrifthugger med stolthet.

Kan du se på en ferdig produsert stein om den er jobbet med av faghender?

– Uten tvil, og jeg skal ikke se lenge på steinen før jeg ser om den er maskinprodusert eller gjort for hånd. Det er viktig at vårt gamle håndverksyrke ikke dør ut – rett som det er kommer det gamle gravsteiner inn og da må jeg jobbe for hånd.

I 1930 etablerte din bestefar Ernst Magnussen firmaet Fredrikstad Sten og Monumentforretning, i 1963 tok din far Ernst Magnussen jr. over. Det ligger mye historie i veggene på verkstedet i St. Croix gate?

– Uten tvil. Det er med en viss ærbødighet, og ikke minst stolthet, når vi kan tenke på at bestefar var med å bidro i arbeidet sammen Gustav Vigeland i Frognerparken – på Vigelandsanlegget.

Du er tredje generasjon skrifthugger som driver Fredrikstad Sten og Monumentforretning – har du fått inspirert neste generasjon til å overta virksomheten?

– Mine døtre er godt etablert i andre yrker, så jeg blir den siste generasjonen Magnussen som driver firmaet. Når jeg gir meg vil nok bedriften forsvinne – men når det er sagt tar jeg gjerne en prat med gryende skrifthuggere.

LES OGSÅ: Tredje generasjon skrifthugger i Fredrikstad

Mange av oppdragene dreier seg om å produsere gravsteiner. Kan ikke det fort bli dystre dager?

– Når en familie kommer for å få laget en stein til et ungt menneske gjør det vond, da blir jeg berørt. Men generelt vil jeg si at samtalene og kontakten med etterlatte er god og føles bra. Som regel er det gamle mennesker som har forlatt oss, og når jeg kan bidra til å lage en stein som gjenspeiler den avdøde er det en god følelse.

Hvis jeg nevner ordet betong – ser du rødt?

–He he på ingen måte. Det er mye fint som er produsert i betong, polert betong er rett og slett tøft. Det er stein i betongmassen vet du.

Det ser ut til at eiendomsutviklerne i Fredrikstad sentrum er midt i en trend hvor teglfasader er det som gjelder. Du ville kanskje heller hatt fasader av gråstein?

– Historisk sett kan man ta en tur ned i Storgata å se på de flott granittbygningene som ligger der. Jeg synes fasader i tegl er bra, men kunne gjerne ønsket meg elementer av granitt inn på fasadene. For eksempel omramming rundt vinduer, dører og gesimser. Her har arkitektene en jobb å gjøre.

Vet du forresten hvor langt et steinkast er?

– Jeg vil tro at det er mellom 30 og 40 meter. Spør du en eiendomsmegler vil du få et helt annet svar. De må være sabla gode til å kaste – se på hus som blir annonsert med «et steinkast» fra vannet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Daniel Defoes roman om Robinson Crusoe inspirerte meg og vekket leselysten i barneårene. Kanskje jeg ser meg selv i figuren? Alene på jobb må jeg ofte finne på noen smarte løsninger for å få jobben gjort.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det vil jeg si er situasjonsbetinget. Når hele familien er samlet til søndagsfrokost kjenner jeg lykkefølelse. Eller ute på havet i seilbåten – alene på vakt kikkende opp på stjernehimmelen.

Hvem var din barndomshelt?

– Tarzan. Tenk deg, han slåss med bare nevene mot både gorillaer og løver.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har en lei tendens til å utsette ting.

Er det noe du angrer på?

– Etter studietiden seilte jeg og en kamerat rundt i et halvt år. Samtidig som jeg fikk jobb kom det et tilbud om å seile en båt til Karibia. Snusfornuften seiret og jeg takket nei – det angrer jeg på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Et pizzabud som er på vei til å levere en rykende fersk pizza.

Fikk du med deg denne? – Det er ikke tvil om at det er journalistisk utfordrende å lage en sending som skal fenge interessen til publikum i en så stor region.