Nyheter

Rådhusklokkenes stemningsfylte toner gjennom advent og jul

Det gjøres blant annet et nærmest historisk unntak i Fredrikstad, når Egil Hovlands «Måne og sol» får en midlertidig klokkespill-pause fra julaften til over nyttår.

Den lokale komponisten, korlederen og organistens (1924–2013) kanskje aller mest kjente melodi har nemlig vært fast innslag i klokkespillet i rådhustårnet hver eneste dag klokka 12. Derfor kommer det nok som en stor overraskelse for mange, og kanskje en kjærkommen avveksling for noen, at det blir andre toner å høre på dette klokkeslettet gjennom i årets juleprogram.

Men det blir likevel et innslag av Egil Hovland også i perioden som strekker seg fra julaften til og med 6. januar.

– Vi har i anledning høytida valgt å bytte ut «Måne og sol» for denne korte perioden med en av Hovlands julesanger, «Vi ser deg, Herre Jesus», bekrefter kulturutvikler Åshild van Nuys i Fredrikstad kommune.

Gamle og nye klassikere

I det egne adventsprogrammet fra rådhustårnet, som klinges i gang fra og med første søndag i advent, er det også i år naturlig nok ventetida fram mot jul som danner rammen.

Dermed blir det gjenhør med noen av de kjente og kjære låtene fra NRKs populære julekalendere, blant annet Eva Weel Skrams «Selmas sang» fra «Snøfall» – serien som er skrevet av Hagerup-trioen Hanne, Hilde og Klaus. Også «Vi tenner våre lykter» fra «Jul i Skomakergata» har blitt videreført fra fjorårets adventsprogram, og begge disse melodiene var også med i 2019.

– I fjor kjørte vi fullt julekalender-tema, og selv om vi har gått litt bort fra det igjen i år, syns vi det er fint å ha noe. Folk blander gjerne advents- og julemusikken litt, men i klokkespillet ønsker vi å rendyrke tematikken så mye som mulig, og julekalendere hører i høyeste grad hjemme i adventstida, sier van Nuys.

– Nå skal ikke skryte på oss at Eva Weel Skram er herfra, men det er likevel en liten lokal forankring i den sangen som vi syns er fint, legger hun til.

Det øvrige programmet fra slutten av november til og med lille julaften består av «Bereite dich Zion» fra Johann Sebastian Bachs «Juleoratoriet» og Irving Berlins udødelige klassiker «White Christmas», som etter sigende skal være den julelåta som er spilt inn flest ganger.

– Nå har det jo nylig vært hvitt på bakken i ett døgn i alle fall, og for oss som er glad i litt snø på denne tida av året, kan vi i det minste glede oss over at det er håp i klokkespillet, smiler van Nuys.

Hyllest til Alnæs

Det er som vanlig klokkenist Vegard Sandholt som har arrangert melodiene for klokkespillet. Den øvrige programkomiteen består foruten van Nuys av domkantor Dan René Dahl i Fredrikstad domkirke, Vigdis Kristiansen fra Kulturskolen og kinosjef Jørgen Søderberg Jansen.

Når kalenderen viser 24. desember, vies det plass til en annen Fredrikstad-komponist. I år er det nemlig både 150 år siden Eyvind Alnæs ble født her i byen, og samtidig 90 år siden han gikk bort på nettopp julaften.

– Vi følger opp vårt fokus på jubilerende komponister, som vi har gjennom hele året, med en melodi av ham. Det blir da hans «Tema fra Julemotetten», forteller van Nuys.

Den får blant annet selskap av «Sonjas sang» fra «Reisen til Julestjernen», en annen låt som er evig aktuell i jula.

– Det er nok mange som får den med seg på enten film eller teater også i år, eller har et sterkt forhold til den fra tidligere, sier van Nuys.

I tillegg gjør både «Det hev ei rose sprunge» og «Det lyser i stille grender» comeback i årets juleprogram.

– Så det blir jul fra rådhusklokkene i år også, med flere kjente og kjære sanger. Det er veldig fint å skape litt advents- og julestemning i sentrum, og folk kan glede seg til flotte toner fra klokkespillet, avslutter van Nuys.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Advents- og juleprogrammet fra rådhusklokkene i Fredrikstad 2022

Fra første søndag i advent (27. november) til og med 23. desember:

Kl. 09.00 : «Bereite dich Zion» fra «Juleoratoriet», av Johann Sebastian Bach

Kl. 12.00: «Måne og sol», av Egil Hovland

Kl. 15.00: «Selmas sang» fra NRKs julekalender «Snøfall», av Eva Weel Skram

KL. 18.00: «Vi tenner våre lykter» fra NRKs julekalender «Jul i Skomakergata», av Bjørn Rønningen

Kl. 21.00: «White Christmas», av Irving Berlin

Fra julaften til og med 6. januar:

Kl. 09.00: «Det hev ei rose sprunge», av Michael Praetorius

Kl. 12.00: «Vi ser deg, Herre Jesus» (en julesang av Hovland)»

Kl. 15.00: «Tema fra Julemotetten», av Eyvind Alnæs

Kl. 18.00: «Sonjas sang» fra «Reisen til julestjernen», av Egil Monn-Iversen

Kl. 21.00: «Det lyser i stille grender», av Lars Søraas d.y.

---