Nyheter

Trimkonsert slo an: Dette vil seniorene ha mer av

– Om det skranter litt i kroppen, så er det veldig godt å holde oss litt i toppen, mener Inger Oksett (76).

Med kombinasjonen flygel, eldretrim, vittigheter fra scenen og en matbit, får du musikkbrunsj – et tiltak som trakk full sal i Bibliotekets aula på Verdens aktivitetsdag tirsdag.

I stil med det tidligere NRK-programmet Trim for eldre, ledet treningsinstruktør Inger-Lise Olsen den eldre garde gjennom en snau times lett mosjonsøkt – bevegelsestrening med noe for enhver funksjon og last.

Her var både rullatorer og rullestoler med på moroa.

Prosjektleder for Verdens aktivitetsdager i Fredrikstad, Inger-Lise Olsen tok oppgaven som triminstruktør under musikkbrunsjen med klassiskpianist Aksel Kolstad i Bibliotekets aula.

– Ble helt rørt

Laila Iversen, ikke blant de eldste i salen, lot seg begeistre – aller mest på vegne av de eldste av de eldste og dem som hadde nok med å lytte til tonene fra klassiskpianist Aksel Kolstads Steinway-tangenter.

– Jeg var veldig imponert av mange av de eldste, som hadde utfordring nok bare med å løfte armene sine. Noen klarte det selv, andre med litt hjelp. Jeg ble helt rørt. All bevegelse er bedre enn ingenting. Det syntes jeg var så fint at jeg fikk nesten tårer i øynene, smiler Iversen.

Hun slår gjerne et slag for at kommunen skal få de eldste og dem som bor på sykehjem ut på liknende aktiviteter oftere.

– Vi må gjerne ha mer av sånt. Bare å få de gamle på sykehjem ut blant folk og la dem være med på ting, har verdi. Det var det største med dette, synes Iversen.

Kirsten Nipe (fra venstre), Laila Iversen og Grethe Aronsen hadde det moro på musikkbrunsj i Bibliotekets aula og roser arrangementet.

Musikkbrunsjen er en av 50 aktiviteter Fredrikstad kommune og flere samarbeidspartnere tilbyr gjennom en drøy uke med Verdens aktivitetsdager, en lokal utvidelse av den ene, internasjonale aktivitetsdagen.

Kulturopplevelser og fysisk aktivitet er to viktige faktorer for god helse, påpeker arrangøren, som hadde satt sammen musikkbrunsjen i et samarbeid mellom etat Aktive liv og kulturetaten i kommunen.

– De gjør så mye for oss eldre

Blant de frammøtte var også Kirsten Nipe, som selv jobbet i kulturetaten i 30 år. Den gang fantes ikke etat Aktive liv, som hun synes gjør en god jobb.

– Jeg synes det var veldig morsomt med en ny vri. Jeg har vært på veldig mange av disse forestillingene i Den kulturelle spaserstokken, og dette var en helt annen måte å møte publikum på. Og så liker jeg veldig godt han Aksel Kolstad. Ikke bare musikken, men hele hans måte å ta scenen. Han er jo en entertainer, påpeker Nipe.

Musikkbrunsj i seg selv er ikke et nytt påfunn. Før koronarestriksjonene ble satt inn, har det vært månedlige arrangementer, kan Inger Oksett fortelle. Hun er blant de faste som møter opp.

– Det har vært mange flotte konserter og innen flere musikksjangre. Så vi er i farta så lenge det går! Neste er med Odd René 25. mai på Blå Grotte. Vi gleder oss! Det pleier å være full sal, stråler Oksett.

Hun vil også gjerne rose kommunen.

– Jeg synes dette er helt topp, et supert tilbud og veldig givende, og må få berømme kulturetaten i Fredrikstad som gjør så mye for oss eldre. Og det er veldig flott at alle slags mennesker kan være med på en sånn konsert, ikke minst de fra sykehjemmene. For de eldste betyr det nok veldig mye. Det sosiale er viktig og det mentale er viktig. Om det skranter litt i kroppen, så er det veldig godt å holde oss litt i toppen, slutter hun med et stort glis.

Klassiskpianist Aksel Kolstad kombinerte musikk og standup-show til stor glede for publikum.

Mer fra Dagsavisen