Nyheter

Herr og Fru Huseby satte reiserekord

Ørneparet fra Onsøy ankom i dag sine respektive vinterhjem. – De har flydd på rekordtid, sier forsker Rune Aae.

Herr og Fru Huseby, som tidligere i år forbløffet forskerne med sine utsvevende liv, har nå ankommet sine feriedestinasjoner. Fru Huseby befinner seg nå i Vest-Sahara, og Herr Huseby ferierer i Senegal.

Les også: Årets TV-aksjon skal bidra til å redde elver og hav fra plastforsøpling

Vinden i ryggen

– Herr Huseby brukte 31 dager på 6318 km, og Fru Huseby brukte 34 dager på 4870 km. Turen nedover nå er blant de aller raskeste vi har registrert, så det er tydelig at de har hatt godt med mat og gode vindforhold nesten hele veien i år, sier forsker Rune Aae, som jobber på Høgskolen i Østfold og Universitetet i Sørøst-Norge.

– Spennene! Blant de raskeste dere har registrert i Norge?

– Ja. 
– Wow! Hva gjør de om vinteren? Spiser seg opp, eller bare «lever livet»?

– De lever fra klo til nebb hver eneste dag, og intet annet. Rett og slett en lang og deilig ferie etter en strevsom sommer, sier Aae.

Leserbrev: «Jeg savner deg i Ordføreroppropet mot vindkraft, Jon-Ivar Nygård»

Vil ha mindre drama

Hvert år trekker fiskeørner tilbake fra Afrika over Middelhavet til der de er klekket for å hekke. De som er født i Norge pleier å komme hjem igjen til norskekysten ï april. Ørneparets ferie vil altså vare i omlag seks måneder.

– De har det mer travelt på våren med å komme seg hjem, enn de har det på høsten når de skal ned til vinterkvarteret sitt. Går dette som i fjor, så vil de nå holde seg i sine respektive områder fram til ca 23. - 24. mars før de da vender hjem igjen, sier forskeren.

– Og når de kommer hjem igjen, vil det da være de to som hekker sammen? Og vil det være mulighet for at de får unger?

– Det er det vi håper, da. Men, det gikk jo dårlig i år, så vi har ikke de helt store forhåpningene, sier forskeren, som håper på mindre drama i år:

– Det beste er jo om de får unger. Samtidig lærer satellittmerkinga oss at livet ikke er så enkelt for fiskeørnene med rivalisering, fiendtlig overtakelse av reir og partner, utroskap, bytte av partner og mye mer.

Meninger: Sundby vil selge «Skjærhalden»

Nyeste fra Dagsavisen.no: