Nyheter

– Det er ingen tvil om at hun har måttet lide og ofre mye

LO-leder og bystyrerepresentant for Ap, Vidar Schei, MDG-politikeren Henning Aall og Frps gruppeleder Bjørnar Laabak mener alle at kommunen må vise raushet overfor varsleren som nå søker oppreisning og erstatning fra kommunen.

Bilde 1 av 3

Av: Arne Børresen

– Gi hennes Kongens fortjenstmedalje i gull i tillegg til kompensasjonen hun absolutt er fortjent. Hadde ikke denne varsleren meldt fra om moms-jukset, kunne kommunen risikert å måtte punge ut beløp i 100-millionersklassen dersom triksingen hadde fått fortsette i flere år. Så her må kommunen vise storsinn, sier Aall.

Les også: Krever 1.7 millioner i erstatning fra Fredrikstad kommune

– Hva synes du om at det er administrasjonen og den innleide setterådmannen som får siste ordet?

– Det blir oppe i mitt hode helt feil. Der sitter jo mange av de samme menneskene som ble negativt berørt av denne varslingen. Jeg mener – og synes det er helt nødvendig – at bystyret inviteres til å behandle denne helt spesielle varslersaken, påpeker Aall.

Henning aall

– Denne varsleren som påpekte kommunens triksing med momsreglene skulle hatt Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun har spart kommunen for vanvittig store beløp, sier MDG-politikeren Henning Aall. Foto: Ida Drønen/arkiv 

LO-leder Vidar Schei har de siste årene bistått flere varslere i Fredrikstad kommune. Han sier dette om kravet som nå foreligger:

– Det er på stående fot vanskelig å kommentere selve beløpet. Men ut fra advokatrapporten fra 2018 er det ingen tvil om at det har foregått ting i kommunen som absolutt ikke skulle skje. Så jeg er tilhenger av at kommunen blar opp og at det vises raushet overfor dem som sier fra, poengterer Schei bestemt.

Frps gruppeleder Bjørnar Laabak har også engasjert seg sterkt for varslerne gjennom flere år:

– Vi må erkjenne at kommunen har gjort noe dumt og at varsleren hadde rett. Jeg synes det skal betales ut et beløp som reflekterer tapet man har lidd. Dette må håndteres på en skikkelig måte. Fra Frps side krevde vi i fjor at varslerne skulle få dekket sine advokatutgifter. Denne saken purret jeg opp i april og er nå lovet at den skal settes på formannskapets dagsorden i september, sier Bjørnar Laabak til Demokraten.

Gruppeleder for Fredrikstad Frp, Bjørnar Laabak.

– Vi har hele veien krevd at varslerne skal behandles skikkelig og at de også får dekket sine advokatutgifter, sier Bjørnar Laabak (Frp). Foto: Hermund L. Kjernli/arkiv

Nyeste fra Dagsavisen.no: