«Fredrikstad FpU: Ja til aktiv dødshjelp»

DEBATT: Så langt er Frp det eneste partiet i regjering som er for å legalisere aktiv dødshjelp.

Ole Jørgen Golden
Styremedlem, Fredrikstad Fremskrittspartiets Ungdom (FpU)

En ny studie publisert av ABC Nyheter viser til at 51 prosent av Norges befolkning er positive til aktiv dødshjelp i situasjoner hvor det er alvorlig sykdom som ikke kan kureres. Dette mener vi i Frp er et spørsmål om menneskers verdighet og friheten over eget liv.

Ingen av oss har valgt å bli født, men vi burde ha friheten og rettigheten til å bestemme selv når nok er nok. Mennesker i siste del av livet burde få retten til å få bestemme sin egen død når det bare er smerte igjen.

Så langt er Frp det eneste partiet i regjering som er for å legalisere aktiv dødshjelp. Men som vår helsepolitiske talskvinne, Åshild Bruun-Gundersen sa så har dette ikke vært noen lett avgjørelse for partiet, men derfor er det ekstra viktig at vi snakker om det. Planen er å føre en streng sjekk av mennesker som vil gjennomgå denne prosessen. Dette er for å sikre at den ikke blir misbrukt av mennesker som føler at de bare er en byrde og vil dø av den grunn. Aktiv dødshjelp er reservert for de menneskene som sliter med en sykdom som ikke kan kureres og vil sikre rettigheten til en verdig død sammen med sin familie. Dette er snakk om respekt for et menneskes liv, og den friheten vi er medfødt. Det er bare logisk at mennesker som har kroniske smerter og er alvorlig syke uten en kur skal få slippe å leve et uverdig liv.

Vi i Frp vil derfor fortsette denne kampen for friheten til enkeltmenneske. Livet ditt er det ikke staten skal sitte og bestemme over, og det er en skam at det finnes mennesker i Norge som går rundt med kroniske smerter og alvorlige sykdommer som ikke kan kureres og ikke skal ha retten til å ta den avgjørelsen om livet selv uten å måtte dra til Sveits. Derfor mener vi i Frp at aktiv dødshjelp må legaliseres.