Kultur

Hyller Hvaler i ny diktsamling

Når forfatter Thore Sørheim (72) er på Hvaler, stilles han overfor eksistensielle spørsmål og sprengvakker natur. Det gir inspirasjon til en diktbok som takker verden skjønnheten og livets største utfordring: Å ikke komme tomhendt til døden.


Forfatter Thor Sørheim er kjent for å se sammenhenger der andre ser ulikheter, og som kan knytte det jordnære og kjære med undring over universet. Nylig ga han ut sin trettende diktsamling, Etter skeidet, der mange av diktene handler om Hvaler.

Diktforfatter Thor Sørheim på hytta på Asmaløy

– Vi har en hytte her, som mine svigerforeldre bygde på 60-tallet. Etter hvert har kona og jeg overtatt den, men jeg har feriert på Asmaløy siden 1970. Da dro jeg ned for å besøke min daværende kjæreste, som nå er min kone, forteller Sørheim, som reiser til Hvaler fra hjemstedet på Skjetten ukentlig i sommerhalvåret.

– Nå har vi jo fått varme og vann i hytta, så nå bruker vi den hele året. Jeg er utrolig fascinert av østfoldgranitten!, sier han.

Overveldende syn

Fascinasjonen for skjærgården ble født en gang han hadde vært på klassetur med danskebåten.

– Den gikk jo til Fredrikstad før, og jeg husker vi hadde sovet på dekk, og så våknet jeg i en skjærgård med røde fjell. Det var overveldende den gangen, jeg må ha vært 13 - 14 år. Jeg kom fra Romerike, og der var det bare leire. Nå var nok de røde fjellene rødere enn vanlig, på grunn av soloppgangen. Jeg visste ikke hvor det var den gangen, jeg kjente ikke til Hvaler før jeg kom ned hit for å besøke kjæresten. Da kjente jeg igjen skjærgården og forsto at det var Hvaler jeg hadde oppdaget på vei hjem fra klasseturen til Danmark.

Svaberg på Asmaløy, Hvaler.

Sørheim har hentet mye inspirasjon til sin siste diktsamling på Hvaler.

– Blant annet diktet Bølgeslag, som er et minne om somrene på Hvaler. Men nå som vi bruker hytta året rundt, synes jeg at også vinteren er så fin på Hvaler, med isen i alle blåfargene. Og når strendene er dekket med is, danner de et rutemønster. Jeg har et dikt om det også, som heter Formgiveren, som handler om å komme til sjøen og se lyset og isen. Det er Storesand om vinteren.

Skiftende evighet

Sørheim har nå totalt 20 utgivelser på sin bibliografi. De fleste av diktsamlingene hans er helt eller delvis forfattet på øya. Forlaget skriver blant annet om Etter skeidet at «Diktene observerer både i glede og sorg, og de skisserer en sterk appell om å ta vare på det skapte og verne om de svakes rett. Både over og under tidevannet, og med skjønnheten hakk i hæl, er livets utfordring å ikke komme tomhendt til døden.»

– Naturen på Hvaler er så skiftende, det er fjære, og områder med røsslyng, og gamle veier og kulturminner. Jeg har blitt veldig glad i Nordre Sandøy nå i sommer. Der finnes fortsatt noe av det opprinnelige Hvaler. Da vi først kom hit til Asmaløy var det ikke biler her, og vi måtte ta ferga ut. Det var mer isolert. På Nordre Sandøy er det fortsatt en slik stemning som det ikke er så mye igjen av på de andre øyene. Det var fint å gjenoppdage. Å kunne gå på en smal vei og tenke at her har det aldri kjørt en bil ... da dukker minnene opp, om at sånn var det jo. Historien vekkes til live igjen.

Frossen sjø utenfor Vikerhavn på Asmaløy, Hvaler.

Som dikter liker han å bevege seg fra det nære og velkjente og utover. Langt utover.

– Ja, hvis det er mulig beveger jeg meg gjerne opp blant stjernene. Vi befinner oss på en jord som svever i et uendelig univers. Det er jo helt fantastisk hvis en begynner å tenke på det. Det blir jo noen religiøse strømninger, men absolutt ikke noen forkynnelse. Men vi bor på en klode som på en eller annen måte er skapt som en gave til oss mennesker. Vi må ta vare på den. Mange av diktene handler særlig om det å prøve å gjenopprette verden, finne tilbake balansen. Å skrive dikt handler jo om å sanse verden slik en opplever den. Slike eksistensielle ting kommer veldig nært på Hvaler.

– Hvordan er det da å være lyriker, slik verden er nå?

– Jeg er opptatt av se det store i det lille. Jakter på en innsikt som gir livet mening. Jeg er ikke noen katastrofedikter eller noe sånt, men det ligger en uro under idyllen.

---

Thor Sørheim


  • Thor Sørheim (født 1. februar 1949 i Skedsmo) er en norsk lyriker.
  • Sørheim er utdannet cand.mag. med fagene kristendomskunnskap, norsk og psykologi. Han har arbeidet som lærer, journalist og litteraturanmelder. I 1974 debuterte han med diktsamlingen Bror. Søster.
  • Sørheim er faren til NTB-redaktøren Sarah Sørheim og forfatter Erle Marie Sørheim.

---






Mer fra Dagsavisen