Kortreist

Heldagsutflukt til Elingaard

Under de høye løvtrærne kjenner vi en mild lukt av blomster, og idet vi runder hushjørnet ned mot hagen, finner vi ut hvorfor. Her i sørveggen trives rosene godt og kvitterer med å sende skyer av godlukt ut i sommerdagen.

Den lune følelsen av sommer på landet omslutter oss straks vi kommer ut av bilen på parkeringsplassen. Vi tar med piknikkurven og rusler nedover mot den gule hovedbygningen fra 1749. På engene rundt oss går dyra på beite og fra grøftekantene langs veien summer insektene over et frodig, bugnende sommerflor.

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.

Under trekronene

En staselig, hvitmalt bro tar oss over den lille dammen, der et andehus hviler fredelig i alt det grønne. Gammel, blankslitt stein leder oss fram mot inngangen til hovedbygningen, som er prydet med et vakkert, buet smijernsrekkverk på begge sider av trappen. Her i den lune borggården står noen hvitmalte benker, og her varmer sola godt.

En smal hagegang tar oss rundt hushjørnet og nedover mot hagen under de staselige, gamle løvtrærne. En liten infoplakat med et gammelt kart over området opplyser om at Elingaard opprinnelig var bygd som et forsvarsanlegg med bastioner og vollgraver. Under de ærverdige løvtrærne i dagens hage er det lite som umiddelbart minner oss om noe slikt.

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.

Vi rusler ned over den hvite brua og ut på en kjempestor gressplen, som skapt for ballspill og badminton. I denne hagen finnes det dessuten ulike husker i trærne. De er spredd utover i hele parken, og det kiler godt i magen når de lange tauene gir saftig svingfart ut over nærliggende dammer!

Vi setter kursen ned mot Pilehagen i sørøst, et naturlig lekeområde med små tuneller, minihytter og balanseløyper. På utsiden av hagen strekker gylne åkre seg utover mot skogbrynet; kulturlandskapet er vennlig og vakkert å hvile øynene på, og her slår vi oss ned for å nyte en lunsj i det fri.

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.

Strandliv

En rekke ulike turløyper utgår fra Elingaard, et godt kart over mange av disse står på parkeringsplassen. Vi har imidlertid mest lyst til å ta det med ro og bare rusle en tur ned til Elingaardskilen for å bade.

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.

Fra den hvite broa ved andedammen følger vi derfor Ytterstadveien et stykke videre mot vest. På venstre hånd får vi etter hvert en merket sti ned til Mølledammen, og her svinger vi inn for å ta en kikk på området der Elingaards mølle og sagbruk en gang lå. Dammen strekker seg ut under solen, omkranset av frodige, grønne planter. Like ved er de gamle ruinene tydelige innimellom all vegetasjonen. Det er stille her, bortsett fra lyden av insekter som ivrig summer rundt plantene. Det var nok betydelig mer liv og røre på disse trakter for rundt hundre år siden, da sag og mølle var i drift.

Porten slipper oss ut igjen på Ytterstadveien, som vi krysser over for å følge grusveien nedover mot stranda på Star. Dette er som en rusletur gjennom gamle dager; ekstremt sommeridyllisk og nostalgisk. Langs veien danser gress med lange aks i sollyset, og fra tretoppene høres lyden av fuglesang.

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.

Et stykke foran oss ser vi vannet glimte som sølv under solen, og snart står vi på stranda og ser utover Elingaardkilen. Noen der nede frister tydeligvis badelykken, for lyden av barn som leker i vann bærer helt opp til oss gjennom den modne dagen. Det er for øvrig fredelig, idyllisk og stille i disse omgivelsene, så om du liker å ha stranda for deg selv, vil du nok trives her.

Etter en avkjølende dukkert, slår vi oss ned på brygga like ved, fisker krabber, ser på sola og lar livet gå i sakte sommerfart helt til det blir kveld og tid for å tenke på returen.

God tur!

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.

---

Turfakta

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.
  • Lengde: 4 km
  • Supert turmål for hele familien, med en fin pilehage der barna kan leke i labyrint, hytter og tuneller. Husker for flere aldersgrupper finnes i trærne rundt hovedhuset, likedan er det her mange benker der man kan slå seg ned for en rast.
  • Stor gressplen som er velegnet for både ballspill og en lang piknik i det fri.
  • Bademuligheter ved stranda på Star.
  • Sommeren 2022 kan barna ha moro av å være med på Museumsstafetten; det står informasjon om denne på museets nettsider.
  • For øvrig er det muligheter for å gå flere rundløyper i området. Kart over disse finnes på parkeringsplassen.

---

---

Veibeskrivelse

Elingaard i grønne, frodige omgivelser.
  • Med utgangspunkt i fv. 110 – Mosseveien – mellom Fredrikstad og Råde; sving inn på fv. 116 mot Onsøy kirke og Engelsviken.
  • Kort etter Onsøy kirke svinger du inn til venstre ved skilting mot Elingaard herregård.
  • Kjør fram til gården og parker bilen på anvist plass for besøkende.
  • Koordinater til parkeringen: UTM 33 N 6575858 Ø 260679.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: