Nyheter

– Jeg tror vi fint kunne greid å ta imot 50 Moria-flyktninger bare her i Fredrikstad

I et felles opprop mener Rødt, MDG, SV og Bymiljølista at Norge bør ta et større ansvar. – Jeg ser mennesker som fortjener en sjanse til å leve et like trygt og fritt liv som jeg har gjort, sier Hannah Berg (Rødt Fredrikstad).

– Det er usolidarisk at regjeringen har landet på et så lavt antall Moria-flyktninger. At det i tillegg skal trekkes fra kvoteflyktninger er hårreisende. Ikke engang når verden bokstavelig talt står i brann løfter regjeringen en ekstra finger, mener Berg.

– Altfor passivt

Hannah Berg forstår ikke hvorfor Fredrikstad bystyre ikke behandler saker av internasjonal karakter.

– Det er altfor passivt. Det å skyve prinsippet om å ikke behandle saker av internasjonal karakter i bystyret er like mye ansvarsfraskriving som regjeringens «Norge skal hjelpe flyktningene så snart 8 – 10 andre land gjør det». Her har vi en mulighet til å bruke de kanalene vi har til å prøve å gjøre verden litt bedre, og så velger deler av bystyret gang på gang å ikke gripe den sjansen. Det er helt uforståelig.

– Hvor mange mennesker fra Moria-leiren bør Fredrikstad ta imot?

– Jeg syns det er vanskelig å tallfeste det. Fredrikstad har blitt bedt om å ta imot i underkant av 58 flyktninger i år, men i dag bosetter vi så få at vi står i fare for å nedbemanne det tilbudet vi har i kommunen. Det minste vi som kommune kan gjøre er å ta imot nok flyktninger sånn at vi kan opprettholde de tjenestene vi i dag gir. Vi har plass og kompetanse til å ta imot flere. Skulle regjeringen ombestemme seg og si ja til 500 eller 5.000 så er Fredrikstad klare til å bidra. Jeg tror vi fint kunne greid å ta imot 50 bare her i kommunen.

– En vond tanke, men i denne situasjonen må noen flyktninger prioriteres?

– Først og fremst må enslige og mindreårige prioriteres. Tanken om å prioritere er vond, hvis hele Europa stilte opp så ville vi ikke hatt behov for å prioritere. Da ville alle fra leiren fått en ny start.

Debatt: «50 er ikke nok, vi må hente flere»

Gjenåpne nedlagte asylmottak

Nedlagte asylmottak og tomme hotellrom bør tas i bruk for å bosette flyktninger, mener Berg.

– Vi har vist solidaritet tidligere og bør gjøre det igjen. I 2015 kom det over 30.000 asylsøkere til Norge. I 2018 sa Fredrikstad kommune alene ja til å bosette 180 mennesker. Det kommer nesten ingen til Norge nå. Nedlagte asylmottak i hele landet kan gjenåpnes, hoteller med tomme rom grunnet korona kan tas i bruk og mottakssenteret for asylsøkere i Råde har kapasitet fordi regjeringen har gjort det nærmest umulig for asylsøkere å komme hit på egen hånd.

Må sikre god oppfølging

Hannah Berg ser ingen utfordringer rundt usikkerhet med flyktninger som kommer til Norge og ikke har et reelt beskyttelsesbehov.

– Jeg ser mennesker som har det verre enn meg og som fortjener en sjanse til å leve et like trygt og fritt liv som jeg har gjort. Hvordan vi behandler de svakeste blant oss sier alt om oss som mennesker.

– Hvordan bør opptrapping av hjelpearbeidet gjøres?

– Jeg har ingen kompetanse på hjelpearbeid i slike situasjoner, men det er viktig å sikre flyktningene god oppfølging uavhengig om de blir i Hellas eller får nye hjem i andre land. Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Jeg syns det er flott at Norge sender et medisinsk innsatsteam, vi må også forberede oss godt til å ta imot mennesker med traumer og andre utfordringer.

Les også: – 50 Moria-flyktninger er for puslete av regjeringen

Samlet engasjement

Rødt Fredrikstad tok initiativ til å samle de fire partiene i Fredrikstad om flyktningsituasjonen.

– Denne gangen var det Rødt som tok initiativet. Når vi i vinter jobbet for å få kommunen til å signere oppropet om å hente flyktningene, var det Bymiljølista som tok initiativ. Dette er en sak alle fire partiene brenner for, så jeg er overbevist om at de andre hadde tatt samme initiativ, men denne gangen var Rødt raskest på ballen, avslutter Berg.

I torsdagens formannskapsmøte (17. september) stiller Hannah Berg (Rødt Fredrikstad) følgende spørsmål til ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap):

- Hvor mange flyktninger har Fredrikstad blitt anmodet om å motta i 2020?
- Hvor mange har vi så langt mottatt i år?
- Bosatte vi de 60 som var anmodet i 2019?
- Hvordan påvirker det synkende antallet flyktninger som kommer til kommunen vår bemanningen innenfor feltet?
- Stemmer det at kommunen har startet en nedbemanningsprosess fordi vi ikke får de flyktningene som er anmodet av regjeringen?
- Hadde nedbemanningsprosessen vært et faktum selv om vi hadde mottatt det antallet flyktninger som var anmodet for 2020?
- Hvordan påvirker det kvaliteten i tjenesten at antallet flyktninger som skal bosettes varierer fra år til år? 

Mer fra Dagsavisen