Nyheter

Fredrikstads grunnlegger har blitt gatekunst på sentrumsvegg

Gammelt møter nytt når statuen av Kong Frederik II er motivet for et splitter nytt og fargerikt graffitikunstverk i hjertet av Fredrikstad.

– Fredrikstad er bygd opp rundt Gamlebyen, og etter hvert har nye Fredrikstad tatt form, Jeg har prøvd å finne noe av det gamle, og hva er vel eldre enn byens grunnlegger? Så har jeg blandet dette med nye kunstuttrykk, som er min greie, sier kunstner Martin Whatson om tankene bak veggmaleriet.

På veggen langs Verdensspeilet har en rundt sju meter høy framstilling Kong Frederik II-statuen som pryder torget i Gamlebyen, tatt form i løpet av den siste uka.

Les også: På kunstsafari i vårsola

KUNSTNERISK FRIHET: – Det har vært viktig for meg å sette mitt uttrykk på dette, sier Whatson.

KUNSTNERISK FRIHET: – Det har vært viktig for meg å sette mitt uttrykk på dette, sier Whatson.

Turistmagnet?

Kunstverket er del av et større gatekunstprosjekt i regi av Visit Norway og Visit Oslo Region. Whatson har besøkt sju ulike plasser på Østlandet, og laget gatemalerier som skal gjenspeile stedets egenart.

– Jeg er fra rett utenfor Oslo selv, og nå har jeg vært fire eller fem steder jeg aldri hadde vært før, så det er morsomt. Litt av poenget med dette prosjektet er vel også at man skal åpne øynene til turistene for det som er utenfor Oslo. At de ikke bare kommer for å se Vigelandsparken og «Skrik», og så er de ferdige, sier han.

Han får full støtte for disse tankene fra daglig leder Maya Nielsen i Visit Fredrikstad og Hvaler.

– Dette gjør vi for å løfte det urbane og historiske i vårt område. Oslo-regionen skiller seg fra region nord og fjord, med andre kvaliteter. Den urbane naturen er på en måte vårt fortrinn. Vi lager en film om alle kunstverkene som skal brukes til internasjonal profilering, og da er det Fredrikstad som er valgt ut i Østfold, forteller Nielsen.

Les også: Formet sitt nakne jeg i leire (+)

FARGERIK SOKKEL: Gatekunstneren har brukt sjablonger for å lage svart-hvitt fremstillingen av selve Frederik-statuen, og frihånd for å fargelegge sokkelen.BEGGE FOTO: HERMUND L. KJERNLI

FARGERIK SOKKEL: Gatekunstneren har brukt sjablonger for å lage svart-hvitt fremstillingen av selve Frederik-statuen, og frihånd for å fargelegge sokkelen.

Blandede reaksjoner

Og selv om den nye gatekunsten spiller en hovedrolle i filmene, skal også andre attraksjoner vises fram for å tiltrekke seg flere besøkende fra både inn- og utland til området.

– Da vi filmet her i Fredrikstad dro vi selvfølgelig fram Plensa-hodene, skulpturene i Kirkeparken, Gamlebyen – så vi viser kulturelle og historiske attraksjoner fra hele byen, utdyper Nielsen.

Martin Whatson er en anerkjent skikkelse i gatekunst-miljøet, og har holdt på siden tidlig 2000-tall. Til dette prosjektet har han fått mer eller mindre frie tøyler.

– Vi prøver å gjøre det så «meg» som mulig. Jeg har et veldig klart uttrykk, men det er greit å ha noe å jobbe mot, og jeg fikk masse inspirasjon. En av dem var det gamle mot det nye, noe jeg syns jeg har fått greit fram, sier kunstneren selv.

Maya Nielsen er på sin side svært fornøyd med resultatet som nå pryder en svært synlig del av Fredrikstads bybilde.

– Jeg syns det er kjempevakkert. Det var noen eldre folk som gikk forbi og kommenterte at de syns graffiti er stygt, så det treffer nok ulikt på forskjellig aldersgrupper, men det skal jo gatekunst. Dette er ikke noe Listhaug-maleri, så det provoserer ikke på den måten, mener turistgeneralen.

Les også: Skal stille ut i Kina

Mer fra Dagsavisen