Fredrikstad-mann dømt til sju års fengsel for drapsforsøk på kjæresten

En småbarnsmor kjempet en kamp for livet i en leilighet på Selbak en februarkveld i år, med en rekke knivskader og et kvelningsforsøk som varte i flere minutter.

Personen som forsøkte å drepe kvinnen, var kjæresten og samboeren hennes på dette tidspunktet, en Fredrikstad-mann i 30-årene.

Demokraten har tidligere omtalt at det var tatt ut tiltale mot mannen.

Han har nå en lang fengselsstraff foran seg. Nylig ble han dømt til sju års fengsel av Fredrikstad tingrett, samt fem års forbud mot å kontakte kvinnen og til å betale en oppreisningserstatning til henne på over 250.000 kroner. Dette er i tråd med aktors påstand.

Knivstukket i ryggen

Mannen er dømt for drapsforsøk ved bruk av to ulike kjøkkenkniver og gjentatte kvelningsgrep mot kvinnens hals, mens hun flere ganger forsøkte å få ham på andre tanker ved å forklare ham at hun ikke kunne dø på grunn av barna sine. Et av barna befant seg sovende og intetanende i huset mens dødskampen sto på.

Men mannen uttrykte derimot flere ganger i løpet av det rundt halvannen time lange knivdramaet at det var nettopp det han ønsket – at kvinnen skulle dø. Nå er hun livredd ham, noe som delvis er grunnen til det langvarige besøks- og kontaktforbudet mannen er idømt. I retten forklarte mannen at han aldri ønsket å drepe henne, og at han ble sjokkert da han fikk se hvor alvorlige knivskader han hadde påført henne.

Den aktuelle kvelden var han misfornøyd med uenigheter de hadde i forholdet, men kvinnen ante ingenting om hvilke farlige handlinger det skulle føre til da hun la seg til å sove på sofaen. Marerittet startet med at kjæresten stakk henne i ryggen med en kjøkkenkniv mens hun lå der. Et annet av de flere stikk- og kuttskadene med kniv var en 11 centimeter lang skjæreskade på halsen.

La skylden på en annen

Bare en tilfeldighet ga kvinnen et øyeblikks alenetid – mens hun samtidig gjorde hva hun kunne for å stoppe blødningen – slik at hun fikk ringt nødsentralen. Hun måtte hviske for ikke å bli avslørt av ham. En stund senere fikk hun overtalt ham til å tilkalle ambulanse, men under hans forutsetning av at de skulle legge skylden på en mannlig bekjent av dem begge.

Da politiet kom, fortalte kvinnen straks at det var kjæresten som hadde forsøkt å drepe henne. Mannen fortalte politiet at det var den felles mannlige bekjente. Det var nok til at den andre mannen ble pågrepet, og en stund siktet for alvorlig kroppsskade, før det ble klart for politiet hvem som var den skyldige. Den domfelte er derfor også dømt for uriktig å ha lagt skylden på en annen.

Kan få varige mén

Mannen i 30-årene erkjente ikke straffskyld for drapsforsøk i retten, men erkjente straffskyld for grov kroppsskade samt for å ha pådratt en annen siktelse for kroppsskade.

At kvinnen overlevde, er takket være at hun fikk riktig medisinsk behandling i tide, ifølge sakkyndige uttalelser i dommen. Skadene krevde operasjon.

Av fysiske skader har kvinnen i etterkant hatt problemer med å løfte en av overarmene over skulderhøyde, som følge av skade på nerver. Det kan ta lang tid før man har noe godt svar på hvorvidt dette kan leges eller ikke, ifølge sakkyndigrapporten.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.