Demokraten

Ildsjelen Ulf Berg: – Den siste måneden har vært tung

Kollaps i luftveiene har medført hyppige innleggelser for Ulf Berg (66). Nå frykter ildsjelen et liv i senga med pustemaskin tilkoblet.

Berg har så vidt vært hjemom før det ble nødvendig med en ny tur til Sykehuset Østfold, Kalnes. Men de som klager på helsevesenet i Norge bør skamme seg, mener han:

– Jeg kan ikke få fullrost hjemmesykepleien i Fredrikstad nok, de er som engler. Man leser jo om noen som er misfornøyde med tjenesten – en uberettiget kritikk mener nå jeg. Om det er blodprøve som skal tas, eller bandasjering av føttene, blir det omsorgsfullt og profesjonelt utført. Hvis det ikke er noen innom på søndager ringer de for å sjekke hvordan det går, sier Ulf Berg, samtidig som han har planer om å sjekke ut en annen «institusjon» i Fredrikstad:

– Tre ganger har jeg blitt spurt om jeg vil være noen dager på Fredrikstad korttidssenter i Borge. Det har jeg takket nei til, men neste gang skal jeg si ja. Det er sikkert noen som har vært uheldige under oppholdet på tidligere Borge sykehjem, men jeg tror ikke det er så ille som mange vil ha det til.

19 forskjellige leger i løpet av 10 måneder

Dagsavisen Demokraten møter Berg hjemme i leiligheten på Cicignon, eller for å være spesifikk – Riverside – som boligområdet ved elva heter. Den opprinnelige hønseoppdretteren fra Torsnes flyttet fra gården for 13 år siden, og valgte for seks år siden en enklere boform på 66 kvadratmeter sammen med kona Eva.

Som nittenåring fikk Ulf Berg sykdommen perikarditt (betennelse i hjerteposen). Et sjeldent sykdomsbilde blant unge på 70-tallet, i dag dessverre blitt aktualisert for noen som følge av akutt covid-19-infeksjon.

– Etter over 40 år med betennelsesdempende legemidler har det gått hardt utover kropp og beinbygning. Jeg har fått beinskjørhet, har vært nødt til å skifte begge hoftene og ryggen er kaputt. I desember startet behandlingen med den første av tre sprøyter som skal styrke skjelettet. Men at pusten nå ikke fungerer er det verste, forteller Ulf oppgitt.

– Jeg håper jeg får oppleve å se barnebarna bli eldre. Men man vet jo aldri, derfor skrev jeg nylig testamente.

—  Ulf Berg, ildsjel

Astma har også gjort at Ulf Berg har slitt med pusten i mange år. Fra januar forverret det seg, forteller han:

– Det har blitt mange turer innom legevakta og innleggelser på Kalnes i år. Jeg er hjemme i noen dager, og så bærer det inn igjen. Det har tatt litt tid før legene fikk satt en riktig diagnose. Men etter å ha tatt bronkoskopi så man tydelig hva som er feil. Deler av luftveiene har kollapset. Kall det gjerne rørene i lungene som lukker seg i stedet for å åpne seg når jeg hoster og puster. Jeg håpet en operasjon, eller stentbehandling, kunne bli en løsning – men svaret jeg fikk var et hardt slag i ansiktet: «Dette er det ingenting vi kan gjøre noe med.»

Ulf Berg har i det store og hele kun lovord om det livslange møte med helsevesenet. Bortsett fra én ting de siste årene:

– Det blir altfor mange leger du som pasient er i kontakt med på Sykehuset Kalnes. Siden januar har jeg hatt 19 forskjellige leger, helt utrolig. Et system jeg mener må endres.

Les også: Fredrikstad - Legevaktlege får kritikk etter at pasient døde

I luftlinje er det ikke langt fra Ulf Bergs veranda til Gamlebyen modelljernbanesenter, hvor han er styreleder. Med nedsatt lungekapasitet føler han det ikke er mye han kan bidra med. –Hvis jeg blir liggende i senga eller sittende i en stol resten av livet, er ikke det noe liv synes jeg.

Barn og barnebarn betyr alt

Ildsjelen som aldri har sviktet prosjektene han har vært engasjert i, selv om sykdom har herjet, blir mismodig når han tenker på dagene framover:

– Blir jeg liggende i senga eller sittende i en stol resten av livet, er ikke det noe liv synes jeg. Om natten bruker jeg en pustemaskin som hjelper meg helt suverent. Jeg har spurt om det ikke er mulig å få en bærbar maskin. Det finnes ikke, mener sykehuset. Både sønnen min Jaran og jeg har funnet en slik maskin på nettet – i verste fall kjøper jeg den selv. Så får vi se om den hjelper på mitt sykdomsbilde.

Unggutten som i sin tid bygde opp et av Østfolds største hønserier. I voksen alder brukte tippegevinst for å leie inn arbeidere på gården, slik at han i halvannet år kunne jobbe med gjenreisingen av Folkets Hus i Torsnes. I tillegg til å hente inn millioner av sponsorkroner gjennom årene til musikkorps, idrettslag og organisasjoner føler dagene nå blir meningsløse. Bortsett fra når barn og barnebarn kommer på besøk:

– Det beste er å vite at alt går bra med ungene, får etablert seg og klarer det økonomiske. For meg har leveregelen vært å ikke tenke på meg selv først, det tror jeg er det viktigste i livet – alle vil jo ha mer og mer.

Med tre barn, to barnebarn og et barnebarn som har meldt sin ankomst ved juletider håper Ulf Berg han holder koken en stund til:

– Jeg håper jeg får oppleve å se barnebarna bli eldre, det er moro når de minste kommer og klatrer opp på fanget. Men man vet jo aldri, derfor skrev jeg nylig testamente.

– Jeg må innrømme at jeg er litt motløs akkurat nå. Jeg tror ikke jeg kommer til å bli bra igjen, og fungere slik jeg har gjort tidligere. Marit Haabeth, som er med i styret på Loppeberget, mener jeg bør komme innom og bare sitte på en stol, men det er ikke slik jeg vil holde det i gang.

– Blir jeg liggende i senga eller sittende i en stol resten av livet, er ikke det noe liv synes jeg.

—  Ulf Berg

Fra stuevinduet ser Ulf Berg over til Gamlebyen, hvor han som styreleder i Modelljernbanesenteret har lagt ned mye frivillig innsats. Han snur seg mot avisas journalist og smiler:

– Fint vi begynte å snakke om prosjektet i Gamlebyen. Nå kom jeg på at søknadsfristen for å få Hans Majestet Kongens Garde til Fredrikstad neste år er 1. november. Den må jeg ferdigstille. Oppvisning med garden og konsert med Arve Tellefsen er to lettsolgte arrangementer skjønner du.

Det har blitt mange innleggelser på Kalnes siden pusteproblemene forverret seg i januar. Hjemme i stua følger partiveteranen fra Torsnes nasjonal- og lokal politikk med argusøyne.

Arbeiderbevegelsens verdier

Hytta i Odalen står klar til bruk når Ulf igjen kan ta med seg kona til den blomsterrike plassen i Innlandet. Men først håper han som styreleder å få gjennomført et møte i Torsnes Arbeiderlag – til den siste samlingen ble han nødt til å melde avbud.

– Arbeiderbevegelsens verdier har jeg fått inn med morsmelka. Jeg ble tatt med i lokallaget fra jeg var guttunge, det har betydd veldig mye for meg. Tenk, vi er like mange på våre møter i Torsnes Arbeiderlag som det er totalt for alle de andre lagene i Fredrikstad. Jeg tror det er viktig å ha gode foredragsholdere og ikke minst servering og utlodning – vi skal jo ha det koselig når vi samles.

Les også: Ulf Berg: – Det må snarlig legges til rette for økt boligbygging i Torsnes

Ditt engasjement betød mye når nedleggelsen av Torsnes sykehjem og ungdomsklubben i bygda ble stoppet. Fredrikstad Arbeiderparti lytter til stemmen fra Torsnes?

Ulf humrer:

– Vel, min betydning for lokalsamfunnet i Torsnes får andre vurdere. Men det skal bli spennende å se om det blir forslag på kutt i disse postene igjen. Avvikling av ungdomsklubben har vært lansert hele tre ganger i kommunens budsjettprosesser.

– Jeg har sagt meningen min noen ganger, og det er jeg heller ikke redd for å gjøre igjen. Selv om det skulle være til statsministeren.

I 30 år har Eva og Ulf Berg hatt sitt fristed i Odalen rett ved Skarnes. – Den rike blomsterfloraen rundt hytta er det Eva som fikser, forteller Ulf, og legger til: – Da vi drev gartneriet i Torsnes kunne hun både de norske og latinske navnene på 660 stauder, slå den!

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Ulf Berg er styreleder i følgende selskaper:

  • Voldportgaten 73–3 AS
  • Gamlebyen Modelljernbanesenter AS
  • Loppeberget Fredrikstad
  • Torsnes Arbeiderlag

Kilde: proff.no

---


Mer fra Dagsavisen