Nyheter

Finner trøst og trygghet i Torsnes-skogen

På ett år mistet Siri Martinsen (Ap) pappaen hun elsket, ble alenemamma etter samlivsbrudd og fikk kjenne på livets sårbarhet i et brutalt møte med et vogntog. – Noen ganger var det nødvendig å ta en time av gangen, forteller Fredrikstads varaordfører.

Denne saken ble først publisert julen 2020.

– Vi avtalte å ta en tur i min hundremeterskog? Siri Martinsen ser spørrende på Demokratens journalist.

– Og jeg håper ikke det blir langt å gå? skyter vår fotograf kjapt inn.

Den viktige nærskogen

Varaordfører Siri Martinsen (43) har ikke som mål å dra med seg to bladfyker på en lang ekspedisjon i Torsnes-skauen. Men hvorfor kjærligheten til bygda, nærområdet og «Tæsse» er sterk – det viser hun gjerne fram. Mellom grantrær og over historiens minner fra bygdas steinhoggermiljø har Siri sitt friområde. Her sorterer hun tanker, framdrift og påtrykk. Og, ikke minst: Hun ventilerer.

50 meter fra Martinsens hus går vi forbi skytebanen og klubbhuset til Torsnes skytterlag.

– Henger det et rødt flagg i stanga bør du holde avstand, smiler Siri. Hun bor i barndomshjemmet og kjenner hver stein i området.

– Som ungdom var jeg med i skytterlaget. Ja, jeg var vel egentlig med på det meste – den sosiale delen av meg spilte en viktig rolle i hva jeg gjorde på fritiden.

Da Norge stengte ned i mars 2020 ble nærskogen viktigere enn noen gang for Fredrikstads varaordfører.

– Vi ble alle sittende på hjemmekontor, uten å møte et menneske. Paradokset er at turene i skogen, helt alene, var det som ga meg påfyll til å fortsette arbeidet.

Iboende rettferdighet

Et steinkast fra Siris hjem ligger Folkets Hus i Torsnes. Barndommens lyder er fortsatt minnene etter steinhoggerslagene på andre siden av jordet. Men selv om barnepiken dro med seg Siri på et AUF-møte i Torsnes – var det arbeidslivet som vekket politikeren Siri Martinsen.

– Jeg fikk allerede som 15-åring en jobb ved siden av skolen. Noe av det første jeg tenkte var: Hvorfor tjener guttene mer enn meg? Hva skjer nå? Hvorfor er det sånn?

– Det samme skjedde da jeg begynte å jobbe som aktivitør i Fredrikstad kommune. Jeg hadde aldri hørt om noen som går 20,8 prosent på jobb. Det politiske engasjementet fikk ny næring i møtet med arbeidslivet. Det grunnleggende og iboende i meg er rettferdighet. Vi har kommet ganske langt i arbeidet med heltidsprosjektet i Fredrikstad kommune, men vi skynder oss langsomt – det er en kompleks problemstilling. Deltidsstillinger er selvfølgelig den største utfordringen for de ansatte det gjelder. Men det blir også vanskelig for våre ledere. Tenk deg at du har 40 årsverk og 85 ansatte, det er rett og slett utfordrende å lede.

(Saken fortsetter under bildet)

– Drivkraften handler om å gjøre en forskjell – om mer enn meg selv – å bidra for andre og samfunnet vårt, sier varaordfører Siri Martinsen.

Må finne balansen i livet

Hjemme i stua viser Siri oss røttene til Torsnes-samfunnet. Ildstedet skiller seg ut fra ovner du finner på byggevarehuset.

– Peisen er bygd opp med stein fra Torsnes, den kan jeg ikke ta vekk. Spisestuestolene er fra min oldemor, jeg klarer ikke å kaste dem heller. Vi må ta vare på de sterke Arbeider- og Senterpartitradisjonene vi har her i bygda – men samtidig bevege oss videre. Nå henger fana til bondelaget på Folkets hus, det hadde den nok ikke gjort for 30 år siden.

Det smeller i ytterdøra. «Hallo», hører vi fra gangen. En av Siris døtre har kommet hjem. To jenter på 14 og 15 år.

– Heltidspolitiker og alenemor. Du har ingen «Ni til fire»-jobb?

– Nei, det kan du trygt si. Kveldsmøter, oppdrag og vielser – det er en kabal som må gå opp. Begge jentene spiller håndball og trener 3-4 ganger i uka. I tillegg til kamper. Men samarbeidet her i Torsnes er godt, vi deler på kjøringen. Faren til jentene bor rett borte i veien her og stiller også opp. Med to ungdommer i huset kan jeg skrive under på at det er nok av energi og hormoner innenfor våre vegger. Samtidig tenker jeg at det er mye fint med «kaoset» også – at jeg en gang kommer til å savne denne tida.

– Det gjelder å finne balansen i livet. Noen ganger må man minne seg selv på alt som er bra. Jeg leste en gang artikkelen som heter «La skrotet fare», det har jeg tenkt mye på. Hva er viktig nå? Da blir man flink til å prioritere. Så må man også tåle at noe ikke er «på stell» til enhver tid.

– Men hva er drivkraften din?

– Det handler om å gjøre en forskjell – om mer enn meg selv – å bidra for andre og samfunnet vårt. Vi er heldige som bor i Norge. Vi har et demokrati, et rikt land, stor tillit og mye å være takknemlige for – det er også en kamp. Vi kan alltid bli bedre, uten tvil.

(Saken fortsetter under bildet)

###

Livskrise på livskrise

For ni år siden opplevde Siri Martinsen flere livskriser. 2011 ble året hvor livets harde virkelighet slo hardt tilbake.

– Alt skjedde i denne perioden, alle livskrisene mine kom på samme år. Pappa ble syk og døde av kreft, kun 56 år gammel. Jeg var 34 år, og jeg ble alenemor. Startet i ny jobb som fylkessekretær, og 22. juli ble Norge rammet av Utøya-tragedien. Fredag 13. januar 2012 ble jeg påkjørt av en trailer på E6. På vei til Oslo passerte vogntoget i venstre fil. Plutselig fikk sjåføren sleng på hengeren og traff min bil. Jeg snurret rundt i midtrabatten, og da jeg så opp sto grillen til traileren trykket opp i sideruta. Jeg hadde flaks, man får kjenne på livet. Det ble et heftig år.

– Det er mange som sier: «Det du kommer gjennom, gjør deg sterkere». Ja, men ikke uten å gjøre en jobb. Du kan ikke sette deg ned og vente på at ting går over, det krever faktisk en innsats fra deg selv. «Ta en dag av gangen», sier andre. Noen ganger var det for meg nødvendig å ta en time av gangen.

– Samtidig er jeg flink til å leve i nuet. Være her og nå. Jeg kan kjenne på at det er ting jeg gruer meg til, eller tenker er ubehagelig, da må jeg velge å ta en ting av gangen. Når livet rev i meg som verst, tenkte jeg ofte på at jeg må ha en erkjennelse, godta at ting var som de var. Komme meg gjennom.

– Pappa var viktig for deg?

– Ja, jeg føler at pappa er med meg hver dag – på en god måte. Jeg har hatt en fin barndom. I mange situasjoner tenker jeg: «Dette hadde pappa sagt nå». Jeg vet hvordan han hadde reagert, ofte med humor. Det er godt å ha med seg videre i livet, tenker jeg.

– Noen ganger blir minnene veldig sterke. På Stjernen hockeys nylige markering av 60-årsjubileet holdt jeg en tale fra kommunen. Da dukket absolutt alle minner opp. Pappas aktive liv i hockeymiljøet, spill på landslaget og jobben som trener. Jeg kjente igjen alle luktene fra barndommen, når jeg var med pappa i Stjernehallen.

(Saken fortsetter under bildet)

###

– Har sorgarbeidet en fasit?

– Nei, jeg tenker at hvordan man reagerer på livskriser... Det er ingen terskler, ingenting er feil. Vi reagerer forskjellig. Når det skjer, så skjer det. Mye av dette har jeg også stor respekt for i politikken. Jeg møter mange mennesker og ulike historier, det gjør meg ydmyk for verden.

Levekår og lykke

– Ikke langt fra Torsnes finner vi områder i Fredrikstad som har store utfordringer knyttet til levekår. Hvordan kan du være med å utjevne forskjellene?

– Som sosialdemokrat er jeg opptatt av det sterke fellesskapet som tar vare på enkeltmenneske når det faller ut, av en eller annen grunn. Levekårsundersøkelsen er en ting. Men den er ikke forbundet med lykke – kun et kartleggingsverktøy. Vi ønsker å hjelpe dem som trenger det mest. Samtidig tenker jeg at vi skal være forsiktig med hvordan vi bruker undersøkelsen – det er ingenting i rapporten som definerer hva som er lykke. Vi må være forsiktig med å polarisere.

– Det er selvfølgelig viktig å ikke undervurdere rammene rundt – det er ingen god situasjon å sitte med klump i halsen fordi du får en regning – men jeg tror det først og fremst handler om å finne en god balanse i livet og ha det godt. Noe som er lett å si, men ikke alltid like enkelt å gjøre.

– .... og til høsten henger du ordførerkjedet rundt halsen?

– Vel, etter at Jon-Ivar Nygård ble valgt til førstekandidat på lista fra Østfold arbeiderparti, kjente jeg litt på den følelsen. Som nevnt er jeg flink til å ta ting inn over meg når det først skjer. Da tenkte jeg; «Oi, nå er det kun noen måneder før vi må rigge et nytt lag i Fredrikstad Arbeiderparti».

– Men ... du er klar?

– Når man sier ja til å stille på andreplass, ligger det jo i vervet hva som kan skje hvis ordføreren «forsvinner». Tanken har selvfølgelig ikke vært helt fjern. Men det er en fryktelig stor oppgave.

– Hva er det som skiller deg fra Jon-Ivar Nygård?

– Jeg er nok hakket mer utadvendt og sosial. Er opptatt av å snakke med alle mennesker. Perioden som leder av Fredrikstad Arbeiderparti fra 2015-2020 var en fantastisk tid. Jeg har et godt lag i ryggen og elsker organisasjonsarbeid – jeg elsker folk. Vi har en vanvittig bra organisasjon og god kultur. Vi er modige og kreative, og vi tør å gjøre ting. Det er jeg veldig glad for!

– Vi har hele tida sagt at vi samarbeider med partier som vil samarbeide med oss. Selv om vi ikke hadde trengt å samarbeide med disse partiene gjør de oss mye bedre, og utfordrer oss. Det skaper dynamikk og debatt.

– Leser du kommentarfeltene i sosiale medier?

– Det kan skje. Det er jo en del av å være i politikken. Negative personlige kommentarer kan selvfølgelig være tøffe å håndtere. For meg handler det ikke om å tåle ukritiske beskyldninger og hatmeldinger. Det handler om hvordan vi oppfører oss mot hverandre. Vi har vært bevisst på å få med unge inn i politikken, som Maria Imrik i formannskapet – Mohamed Ameleti og Simon Appelberg Laabak i utvalg. Unge må ikke bli skremt vekk fra politisk arbeid fordi noen nettroll får fritt spillerom.

– Engasjementet mot hets i kommentarfeltene er en kamp jeg aldri slutter å ta. Det virker som noen glemmer at de er på world wide web når man skriver slike ting. Mange er foreldre og besteforeldre. Tenker de over hvilke holdninger som overføres til sine barn og barnebarn? Er det greit å skrive: «Denne politikeren bør fjernes fra vår verden?»

– Ja, ... svarer du på kommentarer?

– Jeg er nok ikke den politikeren som kommenterer og svarer mest, men noen ganger. Samtidig forstår jeg at innbyggere kan reagere på ulike avgjørelser. I en sak kan dokumentene være på flere hundre sider, da kan sosiale medier og debattspaltene bidra til forståelse og avklaring.

(Saken fortsetter under bildet)

– Levekårsundersøkelsen er en ting. Men den er ikke forbundet med lykke – kun et kartleggingsverktøy, mener Siri Martinsen (Ap).

– Likestilling er fortsatt viktig?

– Den debatten og arbeidet må vi ta hele tiden. Hvorfor sier kvinner oftere nei og menn oftere ja til nye utfordringer? Det virker også som kvinner tar mer til seg hets enn menn. Ser vi på kjønnsbalansen i næringslivet har vi en lang vei å gå, men i Fredrikstad kommune har vi en overrepresentasjon av kvinner.

– Skillet mellom menn og kvinner tror jeg fortsatt ligger i vår samfunnskultur. Bevisst eller ubevisst. Det gjelder helt sikkert dere i media også – når dere tenker; «Oi sann, det er kvinne i denne jobben. Det må vi skrive om.»

– Nå er du varaordfører og styrer mot ordførerstolen. Hva blir dine største utfordringer i tida som kommer?

– Vi må tenke nytt og annerledes for å fortsatt kunne yte gode tjenester eksempelvis innen eldreomsorgen. Alle er enige om det. Utfordringen blir å levere best mulig til brukerne innenfor rammene vi har med mindre overføringer fra Staten, samtidig som behovene øker. Koronapandemien gjør at alt blir usikkert. Koronaepidemien rammer oss alle og noen så alt for hardt med sykdom og arbeidsledighet.

– Oppvekstsvilkåra til barn og unge og en jobb og gå til vil alltid være stort fokus hos Fredrikstad Arbeiderparti. Det handler om å gi folk mulighet til å leve selvstendige og gode liv. Klima og miljø er vår tids største utfordring, her er vi avhengig av godt samarbeid mellom alle politiske nivå, næringsliv og folk. Kjenner jeg er litt stolt over at Fredrikstad ligger i front på flere områder, men det kan ikke være en «hvilepute» – vi har en lang vei å gå.

– I ettertid blir det spennende å se hva covid-19 har gjort med oss. Jeg skal i alle fall klemme alle når dette er over – hele tiden.

Tre om Siri

Vi har spurt ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap), Lise Thorsø Mohr (bystyremedlem for Senterpartiet) og Marie Lindén (virksomhetsleder for Krise- og incestsenteret i Fredrikstad) følgende spørsmål om varaordfører Siri Martinsen (Ap):

1. Med Siri Martinsen i ordførerstolen, hva blir de viktigste oppgavene? 2. Hva skal til for å lykkes i ordførervervet? 3. Beskriv Siri Martinsen med tre ord.

ordfører
jon-ivar nygård
ap

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) 1. Generelt bør man være forsiktig med å gi råd til den som kommer etter seg, men det er to store hovedoppgaver - nemlig å få flere i arbeid og utjevne levekår. Dette er store oppgaver som ikke er noe en ordfører kan løse alene på sin vakt. I det korte bildet blir omstilling og kontroll på kommunens økonomi viktig, samtidig som velferdstilbudet skal utvikles og omfatte stadig flere.

2. Hardt arbeid, omgjengelighet og en tydelig retning i det politiske arbeidet.

3. Dyktig, hardtarbeidende og inkluderende. Hun er god på prosesser.

Virksomhetsleder Marie Lindén og ledende miljøterapaut Kari Næss Omvik ved incestsenteret i Fredrikstad.

Marie Lindén, virksomhetsleder for Krise- og incestsenteret i Fredrikstad

1. Ivareta barn og unges oppvekstsvilkår i Fredrikstad, styrke samarbeidet og anerkjenne kompetansen med frivillige og ideelle, forenkling og smidig samhandling internt i kommunen.

2. Se helheten for Fredrikstads innbyggere.

3. Glimt i øyet, ambisiøs og engasjert.

###

Lise Thorsø Mohr, bystyremedlem for Senterpartiet

1. Arbeide for et bedre samarbeid mellom posisjonen og opposisjonen. Til det beste for Fredrikstads innbyggere.

2. Lytte til andre. Gjøre det beste ut av rollen man har som byens fremste folkevalgte.

3. Kvinne fra Torsnes

---

Fakta: Siri Martinsen

  • Født 24. oktober 1977 i Fredrikstad
  • Varaordfører (Ap)
  • Leder, Jernbaneforum Øst
  • Leder Fredrikstad Arbeiderparti 2015-2020
  • Fylkessekretær i Arbeiderpartiet 2010 - 2013
  • Distriktssekretær i LO 2011 – 2010
  • Prosjektleder for to HF-prosjekter (hovedorganisasjonenes (LO/NHO) fellesorganisasjon)
  • Prosjektmedarbeider i LO Østfold 2000
  • Utdannet aktivitør, jobbet for Fredrikstad kommune
  • Studert statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold
###


– Jeg er nok hakket mer utadvendt og sosial enn ordfører Jon-Ivar Nygård, sier varaordfører Siri Martinsen.


Mer fra Dagsavisen