Nyheter

Nå skal hele Norge bli kjent med ildsjelen Ulf

Mandag 15.april kobles fire kameraer på i NRKs riksnett - med sending fra et lagerskur på Porselenskaia. Loppegeneral Ulf Berg skal sammen med gode hjelpere vise hele landet hvordan frivillighet satt i system genererer midler til veldedige formål.

I beste sendetid på statskanalen skal det direktesendte aktualitetsprogrammet «Norge nå» vise hvordan dugnadsinnsatsen til 15-16 frivillige – med Ulf Berg i spissen – samler, sorterer og selger lopper til inntekt for lag og foreninger.

– Frivillghet er terapi

Selskapet «Loppeberget» har allerede delt ut flere hundre tusen kroner, forteller Ulf Berg fornøyd.

– Det å kunne bidra til at ulike lag og foreninger får støtte til aktiviteter er en drivkraft i seg selv. Utrolig inspirerende - og ikke minst miljøvennlig - gjenbruk er i tiden! Egen helse er ikke helt på topp, men når det første jeg tenker på om morran er loppemarkedet, da forstår du at dette arbeidet gir meg energi. Jeg gleder meg som en unge til å komme ned hit sammen med alle frivillige. Følelsen av å gjøre noe nyttig er viktig for alle - og ikke minst det sosiale -  midt på dagen samles vi alltid rundt et godt måltid.

Persiske tepper og Høvik 

I reoler og på bord i den store lagerbygningen på Trosvikstranda i Fredrikstad bugner det av spennende loppefunn. Fra småmøbler, pyntegjenstander, elektronikk, persiske håndknyttede tepper og til egne rom med sykler, ski og hvitevarer.

– Sjekk her a. Nå har gutta koblet opp alle lampene som vi skal selge, er det ikke fint? Jeg tror vi har større utvalg i belysning enn de største lampebutikkene. Denne lysekrona i messing fra Høvik kosta nok mange tusen kroner som ny, her hos oss får du den for 300 kroner.

Ivrig gestikulerende drar Berg med seg Demokratens journalist fra bord til bord, og rom til rom. For å få plass til alle loppene har dugnadsgjengen innført et nytt begrep; «bord-på-bord». Stabling i høyden blir nødvendig når tilfanget av fine lopper er godt.

Populære auksjoner

– På hvert loppemarked har vi også en auksjon, og vi har etter hvert blitt flinkere til å plukke ut gode objekter. Men eksperten - det er auksjonariusen selv, Terje Moland Pedersen.

Telefonen ringer ustanselig i neven til Ulf Berg. Noen lurer på hvor lopper kan leveres og andre spør om loppene kan bli hentet.

– Jeg er opptatt av å hente lopper når vi har lovet det. Vi må holde ord. Forøvrig har vi nå valgt å la lasterommene i varebilene våre være ulåste, her på utsiden av loppemarkedet. Har du noe du vil bli kvitt, men er for fint til å kastes? Legg loppene i bilene - hver dag - hele døgnet.

Fra Plankebyen til hele Norge

Nye lagerrom gjøres klar som «salgsboder», lopper sorteres og auksjonsvarer klargjøres. Ulf Berg og gjengen med frivillige er godt i rute til vårens største loppemarked. Mandag i påskeuka kommer NRK-teamet og sender direkte fra «Loppeberget» i Fredrikstad.

– Utrolig morsomt at frivillighet blir satt på dagsorden i NRK1, smiler Ulf Berg fornøyd.

Nyeste fra Dagsavisen.no: