Debatt

Uansvarlig AAP-endring

Å sende en gruppe langtidssyke ut i en situasjon der de må søke om sosialstønad er uansvarlig, og vil neppe føre til at uføretallene reduseres.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Jeg har vært i helsevesenet i mange år. Det jeg har opplevd det siste året er det drøyeste jeg har sett.» Lege Paul Kavlis ord om konsekvensene av endringene i ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) er sterke. Det er det god grunn til. Kavli fortalte Dagsavisen i går om hvordan han ser at de nye reglene for AAP ødelegger behandlingsforløpet for mange av hans pasienter.

I januar ble den maksimale tida man kan motta AAP justert ned til tre år, mot fire år tidligere. Det ble også vanskeligere å få innvilget forlenget periode. Konsekvensene er dramatiske for mange, slik Dagsavisen har vist gjennom en rekke saker den siste tida.

Inntekten blir borte, uten at arbeidsevnen er på plass, og brukerne må søke sosialhjelp for å overleve. Vilkåret for å få sosialstønad er at man forsøker alle andre muligheter for å forsørge seg selv først. Mange må selge eiendom og bil, og tyr til venner eller familie for økonomisk hjelp. I praksis betyr regelendringen at en rekke personer som kjemper for å komme tilbake til arbeidslivet, får en ekstra byrde i form av en økonomisk krise. Det sier seg selv at det er svært utfordrende å kjempe fram en arbeidsevne under et så sterkt press.

Vi har vanskelig for å tro at dette var intensjonen da de nye reglene kom på plass. Når resultatet foreligger, og meldingene fra advokater og helsevesen er så tydelige, bør arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sette prestisje til side, lytte og handle. Det har vært en utfordring at mange mennesker forblir på Nav-stønad over lang tid. Å få folk raskere tilbake i arbeid, er et selvsagt mål. Men målet nås ikke gjennom trussel om økonomisk ruin.

AAP er tidligere blitt gitt fram til brukeren er ferdig avklart, altså enten tilbake i arbeid eller i uføretrygd. Hullet som nå har oppstått må tettes. Å sende en gruppe langtidssyke ut i en situasjon der de må søke om sosialstønad er uansvarlig, og vil neppe føre til at uføretallene reduseres.

Mer fra: Debatt