Kvinner i Forsvaret

Moderne krigføring er avhengig av mer enn bare muskelstyrke.

Verneplikt for kvinner har styrket Forsvarets stridsevne. Det mener avtroppende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Kvinnelige soldater er en ressurs. Sommeren 2016 startet innkallingen av kvinner til førstegangstjeneste, og nå sier forsvarssjefen at dette har blitt en suksess.

– De kvinnelige vernepliktige soldatene er meget dyktige.

I mange sammenhenger er de bedre på såkalt multitasking enn det vi menn er. Det er ferdigheter vi trenger i mange sammenhenger, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen til NRK.

Stortinget fattet vedtak om kjønnsnøytral verneplikt i 2013. Ap, SV, Sp og Venstre var klare på et ja, og så fulgte et flertall på Høyres landsmøte opp med det samme. Det hører med til historien at Høyre-leder Erna Solberg da ville opprettholde den gamle ordningen.

Det har vært nok av skeptikere, også innenfor Forsvarets rekker.

Les også: Tidligere kaptein i Forsvaret mener deler av politiet mangler «combat mindset» (DA+)

Men ifølge forsvarssjefen har det gått over all forventning. Samarbeidet i avdelingene, miljøet og holdningene har blitt langt bedre etter at det ble vernepliktige kvinner i tillegg til menn. Andelen kvinnelige soldater utgjør i dag opp mot 30 prosent av den totale styrken i Forsvaret. Men det er for få kvinner som gjør karriere i Forsvaret.

I tillegg er seksuell trakassering og seksuelle overgrep overfor soldater og ansatte i Forsvaret en stor utfordring.

Dette problemet øker dessverre i omfang, spesielt for kvinners del. Her trengs det en kraftig holdningsendring for å skape en enda bedre kultur i de militære rekker.

Moderne krigføring er avhengig av mer enn bare muskelstyrke og hurtighet. Det handler vel så mye om å ha situasjonsforståelse, orientere seg, inngå i et lag og håndtere våpen. Debatten om kvinner i Forsvaret synes heldigvis å være et tilbakelagt stadium. Motstanden har vært basert på myter. Forsvarssjefen har forbilledlig bidratt til å avlive dem.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.