Leder

For dårlige til å svømme

De fleste lærer å svømme innendørs i et varmt basseng. Ute er virkeligheten en annen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Svømmeopplæringen er ikke god nok.

Nordmenn flest er derfor for dårlige til å svømme. Bare halvparten av femteklassingene klarer å svømme 200 meter. Norge er svakest i Norden på svømmeferdigheter. Det viser undersøkelser, som riktignok ikke er helt ferske.

Men forskjellen er så stor at Norge neppe har mye å skryte av den dag i dag.

Les også: «Mange sommertilbud for barn uteblir. Det er bekymringsfullt»

Korona-stengte svømmebasseng har gitt oss en ekstra utfordring med et etterslep i manglende svømmeopplæring. Så langt i 2020 har 28 personer omkommet som følge av drukning.

Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg mener svømmeopplæringen ikke er god nok og etterlyser et krafttak i norske skoler. Kunnskapsminister Guri Melby (V) hevder at dagens svømmeopplæring tilfredsstiller kravene som stilles.

Høsten 2017 ble en obligatorisk ferdighetsprøve i svømming nedfelt i en forskrift med hjemmel i opplæringsloven. Det som bekymrer ministeren er de som ikke klarer eller har mulighet til å nå kravene.

Testing er derfor ikke nok. Innsatsen må i større grad rettes mot elevene som faller igjennom.

I de nye læreplanene, som trår i kraft til høsten, heter det at elever etter fjerde klasse skal være svømmedyktige.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det er skolene, og dermed kommunene, som har ansvaret for at elevene får god svømmeopplæring. Det fordrer et svømmebasseng og at skolene prioriterer slik undervisning.

Mer interessant er det nok å se på hvor opplæringen foregår. De fleste lærer å svømme innendørs i et varmt basseng. Ute er virkeligheten en annen. Derfor har Høyres Kent Gudmundsen et godt poeng når han oppfordrer skolene til å legge deler av svømmeopplæringen utendørs.

Barna må få en reell forståelse av hva det vil si å kunne komme seg til lands med klær på kroppen i bølgende kaldt vann. Det vil gi en mer realistisk opplæring som i større grad forebygger drukningsulykker.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Leder