Leder

Trumps kupp

Trump vil ikke lykkes med å kuppe presidentembetet, han vil bare lykkes med å komplettere sitt ettermære som en katastrofal president, skriver Dagsavisen på lederplass.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Natt til fredag ble det klart at Joe Biden også hadde vunnet delstaten Georgia etter at alle stemmene var talt på nytt. All tvil er nå skjøvet til side etter en lang, omstendelig og tålmodig prosess for å sikre og dobbeltsikre at rett resultat i presidentvalget 3. november foreligger. Dette har vært en viktig jobb å gjøre for å trygge tilliten til valgprosessen.

Les også: «Mange redde amerikanere går og venter på et statskupp»

Men de gledelige omstendighetene for USA, Demokratene og Biden fortsetter å druknes i president Trumps tiltagende galskap. Anført av den tragikomiske Rudy Giuliani fortsetter den vanvittige fornektelsen. Amerikanske ledende valgfunksjonærer har vurdert valget som det tryggeste i landets moderne historie. Domstoler i mange delstater har avvist alle president Trumps forsøk på å utfordre valgprosessen rettslig.

Les også: Minst åtte drept i omfattende angrep i Kabul

Nå burde det hele være over. Alle formelle dører er stengt for Trumps påstander om juks. Men den utgående presidenten nekter fortsatt å akseptere nederlaget, og desperasjonen har nå tatt en ny, oppsiktsvekkende retning. Nå forsøker Trump å bruke sin politiske kraft og presidentmakt til å få republikanske lokale delstatsmyndigheter i stater som Georgia og Michigan, der han tapte med relativt liten margin, til å ignorere valgresultatet og avvise folkets vilje.

Les også: Budsjettstrid kan føre til fjerde valg på to år i Israel: – Det finnes ikke ord for denne skandalen (+) 

Slik tror Trump at han likevel vil kunne sikre seg et flertall av valgmennene som skal samles for formelt å utnevne den nye presidenten. Det er dramatisk at dette skjer. Det er ikke helt lett, men man må se forbi de åpenbart komiske og patetiske sidene ved Trump og hans kumpaner. For det han gjør, er i praksis et forsøk på kupp.

Les også: Donald Trumps advokat Guiliani med oppsiktsvekkende påstander

Trump vil ikke lykkes med å kuppe presidentembetet, han vil bare lykkes med å komplettere sitt ettermæle som en katastrofal president. Som en som ikke skydde noen midler for å beholde makten. Det som skremmer mer er presedensen han skaper ved åpent å utfordre og undergrave de hellige reglene i demokratiet. Trump har vist retning ned en svært risikabel vei for USA.