Verden

Israel går mot det fjerde valget på to år

Israel går enda en gang mot valg, men nå har statsminister Benjamin Netanyahu fått en ny og kraftig utfordrer. Naftali Bennett står til høyre selv for den sterkt nasjonalistiske Netanyahu.

Bilde 1 av 2

I ISRAEL (Dagsavisen): Fra første stund etter det forrige valget i mars var det klart at det ikke eksisterte noen tillit mellom de nye seniorpartnerne i regjeringen. Det var kun én felles interesse: et ønske om å lede landet, som brakte Netanyahu og hans rival og utfordrer Benny Gantz sammen.

Men nå holder samarbeidet på å kollapse og folk gjør seg klare til det som i så fall vil bli det fjerde valget i en toårsperiode. For hvis ikke den uregjerlige koalisjonen til Netanyahus konservative parti Likud og sentrumspartiet Blått og hvitt, ledet av forsvarsminister Benny Gantz, blir enige om et nytt statsbudsjett innen utgangen av måneden, vil landet automatisk igjen gå mot nyvalg.

– Jeg har gitt ham alle sjanser i verden. Det finnes ikke ord for denne skandalen, å holde et helt land som gissel i tre år, skal Gantz ha sagt til sine nærmeste om Netanyahu, ifølge TV-kanalen i24.

Siden valget i april 2019 har Israel vært ute av stand til å danne stabile regjeringer, noe som førte til nyvalg i september samme år og deretter i mars året etter. Både på venstre- og høyresiden anklages Netanyahu for å tviholde på statsministerposten for å ville påvirke de pågående korrupsjonsrettsakene mot ham.

Så seint som i august var samlingsregjeringen på randen av krise over årets budsjett. Da ble samarbeidet reddet i siste minutt ved at det ble bestemt at forhandlingene skulle fortsette. Striden står om at partiet Likud vil få på plass et koronabudsjett for inneværende år, mens Blått og hvitt, insisterer på at budsjettperioden må inkludere neste år også, i følge NTB.

Les mer: Demokratiet i Israel er i krise

Siste avveininger

Den svært spesielle koalisjonsavtalen Netanyahu og Gantz inngikk i april fikk slutt på en 17 måneder lang politisk krise, men de to greide ikke å bli enige om hvem som skulle bli statsminister. Løsningen ble at Netanyahu er statsminister de første 18 månedene før Gantz tar over for de neste 18 månedene. 

Netanyahu vurderer, ifølge analytikere, å la regjeringen falle over budsjettet for ikke å trenge å gå av om ett år, og la Gantz bli statsminister, slik rotasjonsavtalen de ble enige om sier. Dette er hans siste mulighet til å hindre et slikt scenario ettersom deres uvanlige koalisjonsavtale sier at skulle Netanyahu velte regjeringen over noe annet, vil han måtte trekke seg som statsminister inntil nyvalget holdes.

Rå maktpolitikk dominerer nå Israels politikk og Netanyahus rådgivere prøver ikke en gang å skjule statsministerens motivasjoner. Da Miki Zohar, hans nærmeste allierte, nylig ble spurt om budsjettet holdes tilbake for ikke å gi makten til Gantz neste år, svarte han bekreftende «at det selvfølgelig finnes politiske hensyn her».

Dermed blir det ikke økonomiske anliggende, men heller meningsmålinger som vil avgjøre om Israel går mot valg. Netanyahu trenger å vite at lar han regjeringen falle, vil hans sjanser for å vinne være tilstrekkelige trygge.

Og plutselig, seiler en ny utfordrer opp. Ifølge meningsmålingene ligger nå både Naftali Bennett og hans Yemina-parti og Netanyahus Likud-parti an til å få mellom 25 og 30 av Knessets 120 representanter. I en slik situasjon vil Bennett kunne danne en koalisjon i stedet for Netanyahu.

FILE - In this Sunday, Nov. 24, 2019 file photo, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, left, and Defense Minister Naftali Bennett, visit an Israeli army base in the Golan Heights, on the Israeli-Syrian border. Bennett is ordering plans for new settler housing in the volatile West Bank city of Hebron. In a letter sent by his office to defense officials Sunday, Dec. 1, 2019, Israel’s new pro-settler defense minister called for “planning processes to be advanced” for new Jewish settler housing. (Atef Safadi/Pool via AP, File)

Naftali Bennett, tidligere forsvarsminister i Benjamin Netanyahus regjering. Her fra 2019. Foto: NTB

Samme politiske leir

– Politisk er det ikke stor forskjell mellom dem, forteller eks-general Amir Avivi, som kjenner Bennett personlig. Sammen med en gruppe høyreorienterte tidligere toppoffiserer, har Avivi dannet en organisasjon, HaBitchonistim, som nå gjør seg mer og mer gjeldende på det politiske kartet.

– Bennett bruker det at alle tror Netanyahu først og fremst er motivert av et ønske om å komme seg ut av korrupsjonsrettsakene mot ham, forteller Avivi til Dagsavisen.

Netanyahu risikerer å tilbringe lange år bak murene hvis han blir funnet skyldig i korrupsjonsrettssakene mot ham.

48-år gamle Bennett er selv styrtrik. I 1999 etablerte han Cyota, et høyteknologisk selskap, som han solgte seks år senere for 1,3 milliarder kroner.

Ideologisk er Yemina-partiet det som står de jødiske bosetterne på Vestbredden nærmest.

Høyresiden leder fremdeles stort i meningsmålingene. Ikke siden før den andre intifadaen på 1990-tallet, da israelerne opplevde palestinske selvmordsbombere i gatene, har venstresidens fredsalternativ greid å tiltrekke massene av israelerne.

Les også: Vil han skape fred i Midtøsten? Ekspertene forventere lavere ambisjoner fra Biden enn forgjengerne (+)

Trump ute

Hvis det blir nyvalg vil det trolig bli holdt i mars neste år. Men da vil nok en faktor spille inn. Netanyahus viktigste støttespiller i USA, president Donald Trump vil være ute av Det hvite hus, og Joe Biden vil ha overtatt.

Dette er ventet å svekke Netanyahu. Biden er blant annet ventet å ville bringe palestinerne på banen igjen.

Men mye kan skje innen den tid. Eks-general Avivi tror at hvis Biden gjør alvor av sin andre hovedplan for Midtøsten - å gjenopplive atomavtalen med Teheran, vil det gå mot en storkrig.

– Iran er på randen av å få atomvåpenkapasitet, og noen atomavtale vil ikke stoppe dem. Israel vil kunne konkludere at vi rett og slett ikke vil ha noe annet valg enn å ta vår skjebne i våre egne hender, og gå til krig, sier han.

Også statsråd Tzachi Hanegbi, en av Netanyahus nære rådgivere, advarer om det samme.

Les også: Pompeos Midtøsten-besøk vekker frykt for at Trump vil gjøre noe dramatisk 

Men Israel kommer ikke til å gjøre det alene, tror han.

– Også gulfstatene, som Saudi-Arabia, vil være med, og kanskje til og med Egypt, sier den tidligere israelske generalen.

I høst inngikk Israel fredsavtaler med to gulfstater, og har i tillegg et nært, men skjult sikkerhetssamarbeid med det saudiarabiske regimet i Riyadh, den regionale stormakten blant de sunnimuslimske arabiske statene.

Nettopp hvor dramatisk og banebrytende disse nye fredsavtalene allerede er blitt, får man en smakebit av nesten hver dag. I motsetning til de tidligere fredsavtalene med Egypt i 1979 og Jordan i 1994, snakker disse nye avtalene om omfattende økonomisk samarbeid mellom Israel og den arabiske verdenen.

Ingeniører fra begge sider planlegger å legge en gassledning fra Gulf-statene helt til Israel, slik at energikilden i framtiden ikke vil bli brakt i tankskip gjennom Persia-gulfen, men heller over land til Middelhavskysten. Nå snakkes det også om å etablere toglinjer fra Middelhavet og Israel til gulfstatene og Persia-gulfen, et prosjekt som for bare noen måneder siden ville ha vært utenkelig.

Fakta om Israels regjering

* I april 2020 inngikk Benjamin Netanyahu, statsminister siden 2009 og leder for høyrepartiet Likud, en avtale med sin politiske rival Benny Gantz om å danne koalisjonsregjering under koronakrisen.

* Gantz er tidligere forsvarssjef og leder sentrumsalliansen Blått og hvitt.

* Avtalen som ble inngått under koronakrisen, gjorde slutt på en 17 måneder lang politisk krise. På ett år ble tre valg avholdt uten at noen av blokkene klarte å danne et styringsdyktig flertall.

* Åtte partier er med i samlingsregjeringen, der de to blokkene tildeles minst 17 ministre hver og får veto over de fleste store beslutninger.

* Avtalen er at Netanyahu skal fortsette som statsminister i 18 måneder, før Gantz tar over posten i 18 nye måneder. En ny tittel innføres den av dem som ikke er regjeringssjef – stedfortredende statsminister.

* Gantz blir i første omgang også forsvarsminister.

* Israels høyesterett ga grønt lys til at Netanyahu fikk danne regjering mens han er under tiltale for korrupsjon.

(Kilder: NTB, TT, AP)

Mer fra Dagsavisen