Leder

Politisk helgardering

Abid Raja og Carl I. Hagen forsøker seg på et spesielt triks for å komme inn på Stortinget neste år.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

De stiller i flere valgkretser samtidig. Raja er Venstres førstekandidat i Østfold, Akershus og Buskerud. Frp-nestor Carl I. Hagen velger samme strategien i Oslo og Oppland.

Et annet eksempel er at KrF stiller identiske lister i Troms og Finnmark.

Leder: «Hagen får aldri nok av seg selv»

Valget til Stortinget skjer i de 19 valgkretsene som tilsvarer de gamle fylkene. Partiene nominerer og setter opp sine lister på samme måte som tidligere. Det er fullt tillatt å stille med politikere i flere valgkretser samtidig.

Det er forståelig at et lite parti som Venstre forsøker å utnytte systemet for lettere å sikre nestleder Abid Raja en fortsatt plass på Stortinget. Raja har nok størst sjanse i Akershus, som han i dag er valgt fra.

Samtidig kan det være smart å ha Østfold og Buskerud som en reserve.

Slik tenker også Carl I. Hagen når han stiller på førsteplass i Akershus og sikter seg inn på tredjeplassen på Oslo-lista.

Det er slett ikke uproblematisk når Carl, Abid og andre helgarderer slik at de selv kan velge hvem de skal representere dersom de blir valgt flere steder. Da rykker den nestekandidaten inn på Stortinget i valgkretsene som blir valgt bort. Disse velgerne blir lurt av et trekkplaster som trekker seg.

Det er ikke uvanlig med politikere som er fra andre fylker enn de bor i.

Les også: Raja trekker forslag etter massiv motstand fra Kultur-Norge

Her vet imidlertid velgerne hva de får. Verre blir det når strikken strekkes enda lenger ved at kandidater stiller i flere fylker samtidig.

La oss sette saken litt på spissen for å illustrere det problematiske: I ytterste konsekvens kan vi risikere at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre stiller øverst på listene i alle landets 19 valgdistrikter. Det vil være å holde velgerne i 18 distrikter for narr. Derfor er det all grunn til å stille spørsmål ved om smutthullet til Carl, Abid & co bør tettes.