Statoil-sjefens PR-show

Helge Lund gjør et for sent, og ikke særlig godt, forsøk på å redde skinnet. Han synker bare lenger ned i oljesanda.

Nyhetsvåren har, foruten koronaen selvfølgelig, vært dominert av avsløringene i Dagens Næringsliv om Statoil/Equinors enorme tap på investeringer i USA. 200 milliarder kroner er borte uten at politikerne har vært klar over det.

Vindkastene kledde også av en bedriftskultur der borte som var en russebuss verdig.

I front for alt dette sto tidligere konsernsjef for Statoil Helge Lund, norsk næringslivs fremste wonderboy. Lørdag 9. mai brettet DN ut hele historien om Equinors ville ferd i vesterled som skjedde på hans vakt.

Les også: «At så mange nå slår ut med hendene og er sjokkerte, er flaut»

Sola skinte på Lund i ti år som konsernsjef, men når regnet kom nå i mai, var han – nåværende styreleder i olje- og gasselskapet BP – sporløst forsvunnet.

Avishistoriens mange spektakulære detaljer om mentalitet og forbruk var saftige, men aller mest forstemmende var Equinors evne og vilje til å dekke over.

Milliardene som forsvant var så godt kamuflert i rapporter og regnskap at selv ikke ansvarlig statsråd ante noe om dem.

Men kanskje like oppsiktsvekkende var det at tidligere toppsjef Lund nektet å kommentere det DNs skarpe journalistikk hadde avslørt. Ingen eller dårlig informasjon har alltid vært hans strategiske førstevalg.

Han fulgte hjertet og holdt kjeft.

«Helge Lund har fått overlevert en rekke spørsmål, men ønsker ikke å gi noen kommentarer», sto det kjølig. Det er sju uker siden.

Så plutselig var han over alt. Torsdag var han veldig klar for å prate. Da snakket han ut på Dagsrevyen, og han skrev kronikk på NRK Ytring. Dagens Næringsliv publiserte et større intervju med ham samme ettermiddag, samt at de trykket en kronikk signert Helge Lund dagen etter.

Helge Lund tok kontroll.

Først ingenting i knappe to måneder, så teppebombet han oss i en veloverveid og manipulerende PR-manøver. Strategien var åpenbar. En kjapp botsøvelse. Av med plasteret, fort og vondt. Og så vil han forsvinne igjen. Som han pleier.

Følte Helge Lund at det nå var riktig å prate? Nei, Lund vil egentlig ikke kommentere sin rolle i en nasjonal skandale.

Det sa han jo allerede i begynnelsen av mai. Ingen kommentar. Men presset på ham for å si noe har bygd seg opp over tid. Han er blitt offentlig etterlyst. Noen har nok hvisket ham i øret at det er strategisk klokt. Det vil se bedre ut. Det er alltid lurt å holde seg inne med etablissement og politisk ledelse.

Og nå passet det jo veldig godt: Lufta var på vei ut av offentligheten etter helt spesielle måneder, med hele Norge på vei inn sommermodus og agurksesong, og med et Storting som ikke møtes igjen før utpå høsten. Nå hadde det minst kostnad for Lund å ta ansvar. Nå hadde han mest kontroll.

Det står ingen respekt av at Helge Lund nå velger å kommentere hva som skjedde da Equinor tapte 200 milliarder på valg gjort på hans vakt. Han sier og skriver i innstuderte fraser at han tar ansvar og innrømmer feil – etter å ha tenkt seg om i to måneder.

Hvor oppriktig han er, er opp til den enkelte å vurdere.

Som tidligere leder for Norges største og viktigste selskap, for felleseiet Statoil/Equinor, burde han selvsagt kommentert alle feilene som ble begått i selskapet under hans ledelse til Dagens Næringslivs journalister for sju uker siden.

Eller seks. Eller fem. Det hadde vært å vise lederskap og ta ansvar.

Å komme opp på brua etter at stormen har løyet, er ikke like imponerende. Det må ses på som ren PR.

PS! Du leser nå en åpen artikkel fra Dagsavisen. For å få tilgang til alt innhold, se våre abonnementstilbud her.