Så var det VAR igjen

Var det ikke bedre før VAR?

Faste lesere av denne spalten vet hva jeg mener om VAR. Men for dere nye: Det er noe tull og pølsevev som fotballen slett ikke trenger.

Formålet med videodømming er selvsagt å fjerne tabber og feil fra dommere, disiplinere spillere og sørge for en mer rettferdig fotball. Men hva når det slås fast at også VAR tar feil? Og ikke bare tar feil, men hindrer poengfangst for klubber som kjemper om plasser i Europa eller slåss om å beholde plassen i Premier League? Hva da?

I oppgjøret mellom Southampton og Everton denne uken fikk James Ward-Prowse straffe, en straffe som aldri skulle vært idømt. Bittert i en kamp mellom tabellnaboer og som endte 1–1.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I en annen match dyttet Bournemouths Joshua King Tottenhams Harry Kane i ryggen i noe som så ut som en klar straffe. Men nei da, den fikk passere og kampen endte 0–0. Hva i all verden er da vitsen når repriser tolkes så forskjellig? Og innimellom rett og slett galt.

Les kommentar: Det store spelet

Skal det bli sånn at VAR og de i VAR-bussen kan gå inn og endre resultater etter at kampen er ferdigspilt? Mange kan hevde at det er mer rettferdig. Men det er da fint lite som er rettferdig i toppidrett. Fair play er en illusjon som er drevet fram av sponsorer mer enn utøvere selv. Det er nok av fotballspillere som benytter seg av skitne triks.

Ta Bruno Fernandes sin straffe mot Aston Villa på torsdag for eksempel. Han tar en piruett med ballen, tråkker i samme slengen på Villa-forsvarer Ezri Konsa og dommer John Moss peker på straffemerket.

Selv etter at VAR ser på situasjonen blir avgjørelsen stående. Merkelig, selvsagt, men det som ser verst ut er at Fernandes ligger og vrir seg som om han får vondt. Det er opplagt ikke fair play. Hensikten er kun å få dommeren til å reagere. For vondt tror jeg ikke det gjorde.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Når en vurdering helt klart er feil også med VAR, er det da mer rettferdig enn om en dommertabbe skaffer et lag tre poeng? En VAR-avgjørelse skal ofte vurderes etter at spillet er blåst av og det går litt tid til det. Tid som tar nerven ut av en kamp.

Akkurat nå er det ikke tilskuere på Premier League-stadioner, men det vil komme en tid da folk er tilbake på tribunene. Stadige pauser ødelegger intensiteten i en kamp. Og som det er nå, fører mang en pause til feil avgjørelse. Nei, da er det like greit å kutte ut VAR, gå tilbake til slik fotballen var og la dommeren dømme.

Les kommentar: «Verken Liverpool eller Manchester United trenger nye spillere i sommer»