Verken Liverpool eller Manchester United trenger nye spillere i sommer

Overganger i fotball kan styrke et lag og heve en hel spillergruppe. Men alt snakket om overganger kan ødelegge en hel sesong.

Fotballspillere er også mennesker og bør behandles skikkelig. José Mourinho gjorde ikke det da han var i Manchester United. Han trengte både den ene og den andre, sa han. Han gikk også ofte ut og snakket ned spillerne han hadde til disposisjon. Spillerne er voksne, profesjonelle menn som får godt betalt for å drive med hobbyen sin, så de må bare finne seg i at det er slik, kan man mene. Men hva gjør det med spillergruppen når de stadig får høre at de ikke strekker til og at sjefen ønsker nye folk inn for å gjøre jobben til én eller flere av dem? Det blir neppe harmonisk på treningsfeltet av slikt?

Les kommentar: Overdose fotball

Jeg tror Liverpool gjør lurt i å lytte til manager Jürgen Klopp. Vi skal ikke ha noen nye inn i dette vinduet, sier han. Det er selvsagt lett å være raus med spillerne når du er det desidert beste laget i England denne sesongen. Liverpool vant serien overlegent og er godt forspent på alle plasser. Et knakende godt forsvar med moderne backer, en midtbane som styrer alle kamper de spiller (dog ikke mot City torsdag) og kanskje verdens beste angrepsrekke. Liverpool er favoritter nesten uansett hvem de møter. Så nei, de trenger ingen nye inn. De har dessuten et akademi med mange gode spillere.

Les kommentar: Ser vi starten på en ny Liverpool-æra?

I Manchester City derimot, der er det urolig for tiden. Klubben har allerede vunnet ligacupen og kan fortsatt vinne FA-cupen og Champions League denne sesongen. Men neste sesong er de utestengt fra Champions League. Det kan fort være noen spillere som ser for seg at det kanskje er best å bruke de beste årene i karrieren et annet sted? Leroy Sané er førstemann ut av klubben. Han har signert for Bayern München for 54,8 millioner pund. Hvem er neste? Flere kan føle på det samme og vil forlate de lyseblå i Manchester den kommende tiden, før det er for sent.

Ser vi til erkerival Manchester United er de litt i samme båt som Liverpool. De trenger egentlig ingen, om de kommer seg innenfor topp fire eller vinner Europaligaen denne sesongen. Pogba er som en ny spiller på laget og har vært borte nesten hele sesongen. Fernandes blir bare bedre og bedre, mens United på topp har flere potensielle toppscorere. Bare denne sesongen har Mason Greenwood vist at han er klubbens framtidige nummer 9. Dessuten er han fra egne rekker. Det betyr også noe. Kanskje ikke så mye i medgang, men i motgang er det de som drar lasset, de som tar det tunge løpet hjem og legger ned det lille ekstra på trening. Sammen med Martial, Rashford, muligens Ighalo og farten til James er de et fryktelig godt lag framover. Man kan dermed spørre seg om det er fornuftig å hente for eksempel Jadon Sancho fra Borussia Dortmund. Skal Greenwood spille enda mindre? Rashford?

Les kommentar: Premier League starter igjen – der fotballen er best, på TV

I de bakre rekker kan man hevde at United mangler litt fart, men med en skadefri Bailly har de nettopp det. Bakerst har de allerede en av verdens beste i de Gea, mens unggutten Henderson, også det en kar fra egne rekker, er utleid til Sheffield United. Jeg mener Manchester United kan klare seg uten nye spillere inn i sommervinduet.

I en kort oppkjøringsperiode, som det vil bli i år, er god stemning enormt viktig. Skal det bli suksess neste år, så må spillerne blø for drakta allerede i ferien og starte serien godt. Det er enklere å få til om manageren gir tillit til dem som allerede er der og ikke snakker om spillere han skulle ønske seg. Verken Klopp eller Solskjær trenger nye spillere til neste sesong. Fotball er et lagspill, det er laget som vinner og for at et lag skal fungere, må de oppleve et samhold. Å ikke la seg friste i overgangsvinduet og beholde de samme spillerne over tid kan rett og slett være nøkkelen til langvarig suksess, for både Liverpool og Manchester United.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen