Kommentar

Carl Ivars ønskedrøm

Et fristilt Frp er slett ikke blitt noen suksess, snarere tvert om.

Det er ett år siden Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen til Erna Solberg. Frp har mistet over en tredel av velgerne. Partiet lå rundt 15 prosent på meningsmålingene for ett år siden. Nå har Frp bikket under titallet.

Frp lekker mest til Senterpartiet. På denne bakgrunn forsøker Frp-nestor Carl I. Hagen å fri til Senterpartiet.

Les også: «Frp ser ut som et parti helt uten styring og kontroll»

– Dersom Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet får flertall sammen, må vi snakke sammen om å danne grunnlag for regjering, framfor at Sp går sammen med SV og Ap, sier Carl I. Hagen til VG. Han hevder at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum «har gjort mye av de riktige tingene». Ifølge målingene har Høyre, Sp og Frp gode muligheter til å få flertall ved høstens stortingsvalg.

Frp-veteranen minner om at Frp hadde 30 prosent på målingene da Siv Jensen tok over som partileder i 2006.

Hagen sier at han har forsøkt å komme med noen råd underveis, men hevder at «det har ikke vært av interesse». Dersom partiet hadde fulgt hans råd, så ville Frp ifølge Hagen fortsatt ha vært et stort parti. Hagen mener at Frp har vært for snille med regjeringen.

Les også: «Oslo-partiet har lenge vært en tikkende bombe under Siv Jensen»

Carl I. Hagen er blitt en sjuende far i Frp-huset. Nå ønsker han å gjøre comeback som rikspolitiker og har sikret seg førsteplassen på Oppland-lista. Hagen håper også å kunne bli tredjekandidat i Oslo. Da kan han i tilfelle selv velge hvorfra han vil være representert dersom det blir stang inn i begge valgdistriktene.

Hagen mener alternativet er at begge disse mandatene går tapt.

Carl I. Hagen har tydeligvis høye tanker om seg selv som fortsatt stemmesanker. Mulig det, men han har flere odds mot seg. Hagen forsøkte å bli ordfører i Oslo, men det lokalvalget gikk skikkelig dårlig. For Siv Jensen & co har Frp-nestoren ofte også vært et hår i suppa.

Hagens Sp-tanker må vurderes i et historisk lys. Sp vendte ryggen til Høyre allerede da Syse-regjeringen sprakk i 1990. Partiet sa nei til å bli med i Bondevik II-regjeringen i 2001 og var i åtte år med i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har i snart åtte år vært den kraftigste opponenten til sentraliseringspolitikken som statsminister Erna Solberg, medregnet Frp, har stått for.

Senterpartiet kommer derfor ikke til å skifte side i politikken med det første.

Les også: Full krig i Oslo Frp: Har sett seg lei fylkeslederens soloutspill og kamp mot partiledelsen

Hagens frieri til Sp er ikke alvorlig ment. Han forsøker bare å lokke tilbake velgere som har rømt til Sp. Hagen liker å bruke eventyret om «Keiserens nye klær» for å sverte politiske motstandere. Eventyret passer minst like godt på Hagens ønske om samarbeid med Sp. Det er bare en drøm. Hagen er avkledd.

Mer fra Dagsavisen