Kommentar

I ytterste nød

Spalta «Innfall:» Sjelden har vel et krisetiltak skapt større nasjonal entusiasme enn nødlandslaget i fotball.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
(Dette er Dagsavisens Innfall-spalte. Spor av satire og sarkasme kan forekomme)

De steppet inn og spredte mer glede i befolkningen enn vi har sett siden glansdagene med Drillos i forrige århundre.

Mange på innsiden i Fotball-Norge mente på forhånd at førstelaget måtte få holde på som de pleier, selv med smitte i troppen. Mini Jacobsen skrev på Twitter at Leif Welhaven i VG, som støttet reiseforbudet, måtte være en av dem som ble valgt sist i gymtimene skolen.

Mini vet tydeligvis hvordan det var å stå bakerst når vettet ble delt ut.

Les også: Johaug inspirert av fotballherrene: – Kan bli noen nødlandslag i langrenn også (+)

Nå er det kjent at enda tre til fra det isolerte landslaget var blitt smittet. Dette kunne blitt et spektakulært selvmål hvis de fikk fortsette å ture fram.

En som ikke er imponert av slike tiltak er Høyres stortingsmann Kristian Tonning Riise. Rett før nødlandslagets suksess hadde han et innlegg på Facebook, gjentatt i VG, der han skrev at det er skummelt hvordan folk aksepterer og heier fram inngripende tiltak i privatsfæren.

Han kunne like gjerne sagt det rett ut:

Alle de kollektive tiltakene til flertallets beste går på bekostning av egoistene.

Les også: Kaptein Møller Dæhli før lagets eneste trening: – Har ennå ikke snakket med alle spillerne

Kanskje dukket tankene opp en lystig kveld på klubben Gamla før alt ble stengt igjen i forrige uke. Sannsynligvis ikke, det ser bare sånn ut. Tonning Riise føyer seg inn blant de mest kortsluttede tiltaksskeptikerne, de som viser til de lave dødstallene i Norge, og derfor mener at sikkerhetstiltakene er overdrevne.

Eller «helt sinnssykt» for å bruke hans egne ord på sin egen regjerings politikk. Den tenker jeg satt!

Forrige helg vakte Linn Wiik i TV 2 en viss oppmerksomhet med et skriftlig utfall der hun mente at alle tiltakene har gjort Norge til et diktatur. På kanalens nettside ble kommentaren moderert og moderert, til det nesten ikke var noe kontroversielt igjen av den.

Kristian Tonning Riise får Linn Wiik til å virke forsiktig.

Les også: Tonning Riise stemmer mot egen regjering: – Jeg kommer til å stemme i tråd med egen samvittighet

Det mest ytterliggående i innlegget til Tonning Riise er påstanden om at folk bruker det samme munnbindet i en måned. På seg selv kjenner man andre.

Når jeg ser for meg Tonning Riise som høyst motvillig tar på seg det skitne munnbindet sitt, får jeg assosiasjoner til en av hans politisk likesinnede: Trump-advokaten Rudy Giuliani, på pressekonferansen torsdag.

Før hårfargen begynte å renne, da han tok opp et lommetørkle, snøt seg i dette, kikket fornøyd ned på innholdet, og deretter tørket seg godt i hele fjeset med det samme lommetørkleet. Dette er ytre Høyres sanne ansikt i en pandemi.

At Tonning Riise er valgt inn på Stortinget viser at det ansvarlige partiet Høyre også må ta til takke med nødpolitikere. De skiller seg dessverre fra nødlandslaget i fotball ved at de ikke vokser med utfordringene. Kristian Tonning Riise holder seg heller ikke for god til å minne om at gjennomsnittsalderen på dem som dør er 84 år.

Han er mer opptatt av dem som er mye yngre.

Les også: «Sterkere sammen – nødlandslaget tok mottoet på alvor»

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen