Kommentar

Hestehandel med pelsdyr

Nedlegging av pelsdyrnæringen var ikke noe prioritert krav fra Venstre.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det ble slengt på som «en ekstra test» i regjeringsforhandlingene i 2018. Denne oppsiktsvekkende nyheten finner vi i Trine Skei Grandes ferske bok.

Det var ifølge Venstres tidligere leder ingenting som tydet på at Høyre og Frp ville gå med på dette.

Les også: Grande om kornåker-historien: «Et sterkt ønske fra ytre høyre om å holde Venstre ute av regjering»

«Vi gikk med vilje lenger enn vi trodde Erna og Siv kom til å strekke seg», skriver hun i boken «Oppreist».

Venstre la fram en liste på ti punkter i disse forhandlingene for å røyke ut hvor langt Høyre og Frp var villige til å gå for å få Venstre med på regjeringslaget. Her ble altså kravet om å avvikle pelsdyrnæringen lagt til som et ekstra punkt. Erna og Siv beit på kroken, medregnet pelsdyrkravet.

Det var langt mer enn Venstres forhandlere turte å håpe på.

Pelsdyr-seieren var så følsom at Trine Skei Grande holdt kjeft om den da hun orienterte partiets landsstyre. Hun fryktet at dette ville lekke ut til pressen. Samtidig er det en kjensgjerning at den daværende Venstre-lederen fikk ryggdekning fra en partiforsamling som måtte tro at pelsdyr var en tapt sak.

Det må være bittert for strategene i Høyre og Frp å måtte registrere at de egentlig ikke behøvde å ofre denne saken for å få Venstre med på laget.

Det hører nemlig med til historien at et bredt flertall på Stortinget nylig hadde vedtatt at pelsdyrnæringen hadde livets rett. Men Venstres inntreden i regjeringen snudde opp ned på denne saken. Venstre fikk en blank seier med bismak. Slik er det ofte når små partier forhandler med de store. Dermed blir det ved ujevne mellomrom vedtatt og gjennomført politikk som det egentlig ikke er flertall for i det norske parlamentet.

Det kan stilles spørsmål ved hvor demokratisk dette er.

Les også: Grande holdt Raja utenfor ledersamtaler

Slike unntak fra hovedregelen må ikke bli for mange. Da vil velgerne reagere mot at mindretallet har for stor makt til å trumfe flertallet. Ofte inngår politiske partier kompromisser der man møtes på midten og ingen er helt fornøyd. Men i andre saker må det bli et enten eller. Da vil det smerte for partiene som påføres direkte nederlag, og spesielt hardt vil det svi når småpartier klarer å forhandle bort et etablert flertall. På den annen side kan politikken fort bli for grå når de blanke seirene uteblir.

Det er positivt at politikere er åpne om interne dragkamper, slik Trine Skei Grande er i sin bok. Her avdekkes det hvordan Venstre hestehandlet om pelsdyr. Høyre og Frp ble nærmest lurt til å avvikle produksjonen av et lovlig produkt. Mange kan lære mye av denne historien

Mer fra: Kommentar