Debatt

Et måltid er mer enn maten

Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KrF vil gi de eldre en verdig alderdom. For dem som får en sykehjemsplass er innholdet i omsorgen avgjørende for livskvaliteten. Et måltid er mer enn bare mat, måltidet kan på sitt beste være helsefremmende for de eldre, mens på det verste være uappetittlig, stressende og gi dårlig helse.

Et måltid som fremmer god helse handler om alt i fra hvordan man legger opp til felleskap rundt maten til estetikken. Når sansene aktiveres gjennom syn, lukt og smakfulle retter skaper dette gode assosiasjoner til det å spise mat. Kunnskap om hva sykdom og medisiner gjør med smak og appetitt er helt sentralt for å kunne legge til rette for at de eldre har en god opplevelse av måltidet.

Måltidets hus i Stavanger har forsket på hvordan eldre opplever måltidet på sykehjem. I tillegg til kunnskapen vi allerede har om hvordan tidspunkt og de sosiale rammene rundt måltidet spiller inn på eldre og dementes appetitt, skal størrelse og farger på tallerken også ha betydning. Dette virker kanskje ikke helt logisk for alle, men det forteller oss om viktigheten av økt kunnskap om ernæring i eldreomsorgen.

Effektivisering og sentraliserte kjøkkentjenester har gjort at vi har mistet noe av det viktigste ved våre institusjoner. Lukten av middag har forsvunnet fra gangene og mulighet til lokal tilpasning er redusert. KrF mener de eldre bør kunne få velge mat etter smak og dagsform i mye større grad enn i dag. Vi må få maten tilbake til sykehjemmene. Slik kan man gi mer tilpasset mat som kan møte den enkeltes behov og ivareta lokale tradisjoner. Mange eldre er ikke vant med nye matretter og ønsker å spise noe de gjenkjenner.

Når dette er sagt, bør middagen kunne serveres til flere tider på dagen. Ved at middagen serveres på ettermiddagen kan beboerne på denne måten få flere måltider. Erfaringer viser at middag rundt kl 13.00 ikke er det beste tidspunkt for beboere i 2017. Mange opplever dette som alt for tidlig. Tidlig middag i kombinasjon med de nevnte faktorene som kan gi beboeren redusert matlyst kan i verste fall skape så store utfordringer at man ikke får i seg nok mat. Det kan gå timevis mellom hvert måltid som også kan gi utslag på helsen. På steder hvor man har hyppige måltider, har man også redusert bruk av sovemedisin eller annen beroligende medisin. Dermed får man livskvalitet på en helt annen måte.

KrF vil gi de eldre en verdig alderdom. Det handler ikke bare om tilgang til sykehjemsplass, men også innholdet i omsorgen. Trygghet og verdighet er avgjørende for livskvalitet.

Powered by Labrador CMS