Debatt

Frihandel gjør oss sårbare

Breivik og Venstre setter likhetstegn mellom frihandel og internasjonalt samarbeid, og gjentar det til han blir blå.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I en rørende naiv hyllest av frihandel beskylder Venstres Terje Breivik oss i Rødt for å omfavne nasjonalistiske løsninger. Kanskje forveksler Breivik nasjonalisme med Rødts klare standpunkt for nasjonalstaten som demokratisk ramme?

I stedet for å overlate styringen til et knippe direktører i Brussel vil Rødt ha mer demokratisk styring av samfunnet.

Men det betyr ikke at vi er mot internasjonalt samarbeid.

Breivik og Venstre setter likhetstegn mellom frihandel og internasjonalt samarbeid, og gjentar det til han blir blå.

Sammen med verdenssamfunnet forsøker Norge nå å takle en global pandemi. Da er det naivt holde fast ved skrivebordsteorien om at frihandel er kuren som kan løse alt, også denne pandemien. Samarbeid om handel er selvfølgelig nødvendig for å løse krisa, men den dogmatiske frihandelen gjør ikke verden frisk igjen.

Les også: «Du er fra Hollywood? La oss endre reglene så du får akkurat det du vil ha»

Snarere gjør den oss mer sårbare.

I mars måtte EU innføre eksportforbud på medisinsk utstyr på grunn av akutt mangel. At det manglet utstyr globalt skyldtes blant annet at 60 % av den globale produksjonen av smittevernutstyr før pandemiutbruddet – på grunn av frihandelen Breivik forsvarer – foregikk i Wuhan-provinsen.

Frihandelsregimet har ført til at industribedrifter i land verden over har blitt utkonkurrert og lagt ned, og vi har gjort oss avhengige av stadig mer sentralisert produksjon i stadig mer kompliserte og sårbare forsyningskjeder.

I årevis har de fleste land verden over bygget ned beredskapslagrene i den tro at fri flyt og markedsmekanismer skulle løse problemene.

Les også: «Hvordan skal vi forholde oss til krefter uten ansikt og plan som dreper tilfeldig?» (Dagsavisen +)

Men så viser det seg at frihandelen ikke leverer idet pandemien bryter ut.

En global pandemi krever internasjonalt samarbeid om løsninger som er mest mulig rettferdige og kortreiste. I praksis betyr det at Norge må slutte å kutte i bevilgningene til WHO, slik Breiviks regjering gjorde i inneværende statsbudsjett.

Og så må vi bli mer selvforsynt på medisiner, smittevernutstyr, mat, arbeidskraft. I stedet for å beskylde Rødt for nasjonalisme burde Breivik få med partiet sitt på å støtte tiltak som kan oppnå det.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Debatt