Debatt

Rød drakt, rød klut

«Snille piker som gjør det de får beskjed om, blir ofte belønnet med posisjoner», skriver Linda Hofstad Helleland i sin nye bok. Men hun ville ikke være snill pike.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Linda Hofstad Helleland kledde seg i rødt. Helt bevisst. Og ble oppfattet som den røde kluten hun ville være. Og ble derfor ikke president i WADA, verdens antidopingbyrå.

For dem som vil vite mer om internasjonal idretts indre liv er det bare å pløye seg gjennom boka «Ren idrett, skittent spill» som Ståle Økland har skrevet, men som er Linda Hofstad Hellelandss versjon av hvordan maktspillet foregår og hvordan de internasjonale idrettsorganisasjonene fungerer.

Vi har fått mange drypp av dette underveis, men det er interessant å få det i samlet form som gir et mer helhetlig bilde av den dystre virkeligheten. Hun valgte å kaste seg inn i kampen om å bli WADAS nye president vel vitende om at generalsekretær Olivier Niggli og sittende president Craig Reedie ikke ønsket henne.

Les også: Slik vil Helleland tvinge IOC ut av mørket

«President Reedie hadde plassert meg i bunnen av fryseboksen og lukket lokket», forteller hun om den årlige i konferansen i Lausanne i fjor der hun i utgangspunktet fikk taleforbud. Men Hofstad Helleland ville bidra på verdens viktigste dopingkonferanse. Hun kledde seg i rødt fordi hun ville bli oppfattet som en rød klut. Det lyktes hun med. Hennes rådgiver Jan Åge Fjørtoft hadde vært med på å skrive talen. Møtelederen begynte å veive med armene, Craig Reedie ristet på hodet og himlet med øynene. Dette var for sterk kost.

Boka er et varsel og et øyeblikksbilde, sier Hofstad Helleland om sitt avskjedsdokument som denne boka er. Nå er det opp til Norges idrettsforbund å ta kampen videre, et forbund hun følte seg delvis motarbeidet av.

«Snille piker som gjør det de får beskjed om, blir ofte belønnet med posisjoner», sier hun.

Hun var ikke snill og hun ble ikke belønnet. Polske Witold Banka er WADAs nye president fra nyttår.

Mer fra: Debatt