Sport

Slik vil Helleland tvinge IOC ut av mørket

Det er ikke lenge siden Linda Hofstad Helleland var OL-tilhenger på sin hals. Med dagens IOC tror WADAs avtroppende visepresident at det kan bli svært lenge til neste OL i Norge.

SENTRUM (Dagsavisen): For fire år siden jobbet den nå avtroppende WADA-visepresidenten, som også er stortingsrepresentant for Høyre, aktivt for et 2022-OL i Oslo.

I dag er situasjonen en helt annen. Grunnen er enkel, og heter Den internasjonale olympiske komité (IOC).

I boken «Ren idrett, skittent spill» tar Helleland et kraftig oppgjør med organisasjonen hun har kalt «en sekt» som opererer i mørket. Dét må ta slutt, sier hun. Kulturen er nødt til å endres.

«En ting er jeg overbevist om: IOC er blitt for mektige. De har monopol på verdens største idrettsarrangement, og de forvalter dette ansvaret på en dårlig måte. (...) Det er ikke IOC, eller en liten lukket idrettsadel i Sveits, som eier idretten. Det er det du og jeg som gjør», skriver Helleland.

Saken fortsetter under bildet

Oslo 20191114. 
Lansering av Linda Hofstad Hellelands bok "Ren idrett, skittent spill». Bak Mads Nygaard direktør Aschehoug.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Helleland har skrevet boken «Ren idrett, skittent spill». Her på torsdagens lansering hos Aschehoug. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Les også: Her er dopingkampens nye sjef

Kravlisten

– Du ville ha OL til Oslo. Kan du huske konkret hva det var som først fikk deg til å snu?

– Kravlisten fra IOC. Jeg fikk en vond smak i munnen da. Jeg skjønte at det ikke var mulig å forsvare noe sånt overfor det norske folk, sier hun til Dagsavisen. Helleland omtaler også kravlisten i boken.

«IOC ville ha egne filer i veibanen. De ville ha egne innganger på Gardermoen, luksusbiler med sjåfører og butlerservice på hotellet. (...) IOC-medlemmene ville ha gratis sprit i VIP-bokser og cocktailparty hos den norske kongen på slottet, på kongens regning».

Les også: Helleland vraket, men gir ikke opp dop-kampen

– Antidemokratisk

Helleland gjentar at det må skje store endringer i organisasjonen, skal man få tillit til den.

– IOC er en antidemokratisk organisasjon. Demokratiske prosesser og åpenhet er nedfelt på papiret, men er ikke-eksisterende i IOCs daglige virke, sa hun på boklanseringen torsdag.

– Hva må til for å få en endring i IOC?

– En start er å fortelle om hvordan situasjonen er. De er jo veldig flinke på å sikre at ingen informasjon kommer ut. De klarer å leve i det skjulte, og da opprettholder de sånne systemer. Det de frykter, er åpenhet. Derfor er åpenhet mitt fremste våpen. Det er derfor jeg forteller det jeg forteller, sier hun til Dagsavisen.

– Det er noen få mennesker som sitter på toppen, trekker i trådene og beskytter hverandre og systemet. De får folk til å støtte seg, slik at man kan opprettholde denne kulturen og monopolet, sier hun, og viser blant annet til presidenten i det internasjonale skiforbundet FIS, Gianfranco Kasper.

Les også: Hofstad Hellelands kamp mot vindmøller

Krever resultater

– Kasper var også medlem i WADA da jeg kom inn. Han sitter i styret i IOC og i styret i WADA samtidig som han er president i FIS. Og jeg husker ikke hvor mange tiår han har sittet der, sier hun til NTB.

– Hvor realistisk er det å få et OL til Norge, og hva må eventuelt skje da, mener du?

– IOC må ta et oppgjør med sin måte å drive organisasjonen på. Både med hensyn til hva det koster å arrangere et OL, men også med tanke på det samfunnsansvaret de må ta, samt at de må vise til et godt styresett. IOC må være en demokratisk og åpen organisasjon, sier hun til Dagsavisen.

– Lettere sagt enn gjort?

– Hehe. Ja. Og da sier det seg selv – det skjer ikke i morgen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Når skjer det?

– Umulig å si. Men jeg mener Norge skal være veldig tydelig på at vi skal kreve å se resultater fra IOC før vi eventuelt vurderer et OL. Og det er ikke sikkert at det blir i min levetid, dessverre, sier 42-åringen.

Dagsavisen har vært i kontakt med IOC-medlem Kristin Kloster Aasen. Hun sier følgende om Hellelands utspill om IOC som en antidemokratisk organisasjon:

– Gjennom mitt arbeid i IOC er min erfaring at det føres gode og grundige prosesser som grunnlag for beslutninger. Og sånn sett er det ikke i tråd med Hellelands beskrivelser, skriver hun i en SMS.

Mer fra Dagsavisen