Debatt
Den gode, den onde, den uforutsigbare
Hvilken Donald Trump kommer til NATOs toppmøte i dag? Den gode? Eller den onde? I alle fall den uforutsigbare.
NATOs medlemsland venter med spenning på hvilken utgave av den amerikanske presidenten de skal hanskes med i dag og i morgen. Det kan være den gode, slik Trump framsto i møtet med den nordkoreanske Kim Jong-un. Da satt lovprisningene av diktatoren og hans land løst. Mer trolig er det likevel at det er den Trump som opptrådte på G7-møtet i Canada som kommer til Brussel. Skjellsordene flagret både mot G7, mot eksisterende handelsavtaler og framfor alt mot verten, Canadas statsminister Justin Trudeau. Trumps metode er alltid å framstå som uforutsigbar. Det er mulig det fungerer i næringslivet. Når det gjelder global sikkerhetspolitikk, er det katastrofalt.
NATOs toppmøter har tradisjonelt vært et forum for demonstrasjon av samhold og solidaritet. Det er ikke gitt at det blir slik denne gang. Under Donald Trumps presidentskap blir vennskap og partnerskap satt på en hard prøve. Avstanden mellom Europa og USA er blitt betraktelig større. Framfor alt EU, men til en viss grad også NATO står for alt det Trump avskyr: Multilaterale avtaler, traktater som binder også supermakten USA, et omstendelig demokrati, i verste fall også kompromisser. Trump foretrekker å forholde seg direkte til hvert enkelt land, slik at USA kan legge bredsiden til og sørge for at det er den sterkestes rett som gjelder. Alltid «Amerika First».
Det er påfallende hvordan Donald Trump respekterer og til dels også beundrer diktatorer og autoritære ledere. Kanskje fordi han også selv ønsker å framstå som «den sterke mann». USAs tidligere venner og partnere, som Angela Merkel, har han bare forakt til overs for. Svekkes de transatlantiske båndene ytterligere, kan en mer selvstendig europeisk utenriks- og sikkerhetspolitikk tvinge seg fram.